Προετοίμασαν το έδαφος για εμπλοκή ΠτΔ στη διαμάχη Ελεγκτή και Εισαγγελέα-Αναδεικνύεται ξανά το διπλό καπέλο
06:00 - 30 Μαΐου 2024
Μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει και που θα επικεντρωθούν οι δύο πλευρές, σε περίπτωση που το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν εγκρίνει τις δύο προδικαστικές ενστάσεις που υπέβαλε η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, φρόντισαν να δώσουν οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους.
Στο επίκεντρο, από πλευράς της νομικής ομάδας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την οποία εκπροσώπησε ο νομικός Τζο Τριανταφυλλίδης, βρέθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την αναφορά στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ουσιαστικά αυτό που επιχείρησε να αναδείξει ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι πως ο Πρόεδρος, δεν συμφωνεί με την ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα, να καταχωρήσει αίτηση παύσης του Ελεγκτή και συνεπώς, ο Γιώργος Σαββίδης, δεν νομιμοποιείται να το πράξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνταγματική εκτροπή οι μεν, με σημαία την απόφαση Ρίκκου οι δε-Η πρώτη μάχη ενώπιον Συμβουλίου και η... Αγία Υπομονή
«Οι θεσμικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα καθορίζονται εξαντλητικά στο Σύνταγμα και δεν συμπεριλαμβάνουν εξουσία ή αρμοδιότητα ελέγχου των Ανεξάρτητων ισότιμων Αξιωματούχων, όταν μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διορίζει τους κρατικούς αξιωματούχους, διαφωνεί με την υποβολή αίτησης παύσης ενός εξ αυτών από άλλον, για ανάρμοστη συμπεριφορά», αναφέρει ο δικηγόρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Μάλιστα προς υποστήριξη του επιχειρήματος του, ο Τζο Τριανταφυλλίδης, παρουσίασε ενώπιον του Ανωτάτου και σειρά δηλώσεων που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια εξ αυτών των δηλώσεων, έγιναν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παρέθεσε, όπου ανέφερε πως, οι σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή είναι εξαιρετικές και πως «κάνει μια εξαιρετική δουλειά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Επίσης, παρουσίασε δήλωση του Προέδρου, πως η καταχώρηση της αίτησης παύσης του Ελεγκτή, είναι «ατυχέστατη και δυσάρεστη εξέλιξη».
Μέσα από αυτές τις δηλώσεις του Προέδρου, διαφαίνεται, δηλαδή, η διαφωνία του με τον Γενικό Εισαγγελέα, πρώτον ότι ο Γενικός Ελεγκτής επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά, και συνεπώς είναι ανίκανος να εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν και δεύτερο ότι δεν συμφωνεί με την καταχώρηση της αίτησης παύσης.
Συνεπώς, μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να κράτησε εξ αρχής αποστάσεις από την όλη υπόθεση, είναι ξεκάθαρο ωστόσο, μέσα και από την προδικαστική ένσταση που εξέτασε χθες το Συμβούλιο, πως έχει ρόλο να διαδραματίσει. Ρόλο ο οποίος, αν η αίτηση μπει στην ουσία της, ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο σημαντικός και καίριος για την έκβαση της υπόθεσης, αφού τα γεγονότα στα οποία στηρίζεται το αίτημα, όπως κατατέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα, αγγίζουν και αφορούν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνησή του.
Εξάλλου, μέσα κι από τα επιχειρήματα που προέβαλε η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, για να αποδομήσει το αφήγημα της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή, μεταξύ των οποίων ήταν και η θέση, ότι οι δηλώσεις του Προέδρου παρουσιάστηκαν αποσπασματικά και συνεπώς δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην παρούσα φάση, ενδεχομένως να δείχνει και την ανάγκη ή καλύτερα την πρόθεση των διάδικων, σε κατοπινό στάδιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης να κληθεί ενώπιον του Συμβουλίου, αφού στην παρούσα διαδικασία δεν υπάρχει η δυνατότητα αντεξέτασής του
Άλλωστε, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας στην αίτηση παύσης όσο και ο Γενικός Ελεγκτής στο έγγραφο της ένστασής του, επιφυλάσσονται για να παρουσιάσουν επιπλέον μαρτυρία. Κάτι που ενδεχομένως να συμβεί, εάν το Συμβούλιο προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Κι εδώ προκύπτει και το επόμενο ζήτημα που έχει να κάνει με τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το Σύνταγμα, ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα, ειναι δίττος. Από τη μια είναι το πρόσωπο που καταχωρεί αστικές και ποινικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων και από την άλλη είναι ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης. Είναι για αυτό εξάλλου, που κάποιοι θέτουν το ερώτημα σε σχέση με το πώς μπορεί να συμβουλεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ένα σοβαρό θέμα, όταν ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη, όπως στην προκειμένη περίπτωση της κόντρας του με τον Γενικό Ελεγκτή.
Όταν για παράδειγμα τεθεί ένα ζήτημα, όπως τέθηκε ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ Κυβέρνησης και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ποια θα είναι η νομική συμβουλή που θα δώσει στην Κυβέρνηση ο Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός του;
Είναι γνωστό, πως την ώρα που στο Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της αίτησης παύσης του Ελεγκτή, σε Προεδρικό και Υπουργείο Δικαιοσύνης, βρίσκονται υπό επεξεργασία τα Νομοσχέδια που προανήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για αλλαγές, τόσο στη Νομική Υπηρεσία όσο και στην Ελεγκτική. Αλλαγές, που ειδικά για τη Νομική Υπηρεσία, κρίνονται ως εξαιρετικά αναγκαίες δεδομένων των αδιεξόδων που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η παρούσα περίπτωση, αποτελεί άλλο ένα ακόμη παράδειγμα για το ντόμινο προβλημάτων που δημιουργούνται, λόγω του διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα. Κάτι που υποστηρίζει και στη διαδικασία η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, η οποία ανέφερε πως, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε διπλό ρόλο, τότε ενώπιον του Συμβουλίου, δεν θα υπήρχε αυτή η αίτηση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα, αφού στην ουσία η σύγκρουση των δύο πλευρών, είναι προϊόν των αποφάσεων του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, που μεταξύ άλλων και γνωμάτευαν και λάμβαναν αποφάσεις σε σχέση με έρευνες του Ελεγκτή.
Έτσι κι αλλιώς, είτε η Κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα με την προώθηση των σχετικών Νομοσχεδίων στη Βουλή, είτε όχι, η έκβαση της αίτησης παύσης του Γενικού Ελεγκτή, θα φέρει σημαντικές εξελίξεις. Από τη μια αν το αίτημα για παύση εγκριθεί από το Ανώτατο, τότε θα είναι μονόδρομος η υπογραφή της παύσης του από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν το Ανώτατο δεν εγκρίνει το αίτημα παύσης, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, τότε Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης θα είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: