Ζ. Μπορέλ: Οπισθοδρόμηση η τελική έγκριση νόμου για ξένη επιρροή στη Γεωργία

Η Γεωργία σημειώνει οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις συστάσεις που καταγράφονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε δήλωση του για την τελική έγκριση της νομοθεσίας για την διαφάνεια όσον αφορά την ξένη επιρροή στη Γεωργία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι το γεωργιανό κοινοβούλιο αποφάσισε να αναιρέσει το βέτο της Προέδρου για το νόμο σχετικά με τη διαφάνεια της ξένης επιρροής και να αγνοήσει τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Βενετίας, τα οποία οδηγούσαν σε σαφή σύσταση για την κατάργηση του νόμου», σημείωσε.

«Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το γεωργιανό κοινοβούλιο αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η έγκριση του οδηγεί σε πισωγύρισμα όσον αφορά τουλάχιστον τρία από τα βήματα που προβλέπονται στη σύσταση της Επιτροπής για το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η οποία εγκρίθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών.

Η οπισθοδρόμηση αφορά τους τομείς της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, της πόλωση, και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της συμμετοχής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μπορέλ, τονίζοντας πως η εφαρμογή της νομοθεσίας «θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ».

Πέρα από την έγκριση της επίμαχης νομοθεσίας, τόνισε, μέχρι στιγμής δεν δοθεί επαρκής πολιτική έμφαση στην προσπάθεια να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα εννέα βήματα.

«Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να αντιστρέψουν αυτή την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στην πορεία προς την ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική - αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν σε αυτές τις εξελίξεις».

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γεωργιανού λαού και αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του», τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία