Υπό τον φόβο του καύσωνα οι ηλικιωμένοι-«Έστω και ένας να γλυτώσει το καλοκαίρι, είναι μεγάλη υπόθεση»

Την ώρα που έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει ο υδράργυρος προς τα επάνω και η ζέστη ξεκίνησε να γίνεται ανυπόφορη, η ανησυχία των ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, γίνεται ακόμη πιο έντονη για το πώς θα καταφέρουν να προστατευθούν για άλλο ένα καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και για μερίδα πολιτών, θα είναι μαρτυρικό.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σχεδόν κάθε χρόνο θα υπάρξει τουλάχιστον ένας θάνατος ηλικιωμένου λόγω θερμοπληξίας, η τρίτη ηλικία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους, ούτως ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας τους, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό, αλλά και απώλεια ηλικιωμένου, που δεν κατάφερε να βρει ένα δροσερό σημείο.

Σημαντικός παράγοντας ωστόσο για να μην υπάρξουν κρούσματα θερμοπληξίας, είναι η ακρίβεια, σύμφωνα με την τρίτη ηλικία, η οποία καλεί την ΑΗΚ, όπως προχωρήσει σε κάποιους είδους διακανονισμό με τους ηλικιωμένους, ούτως ώστε να τους δοθεί η ευχέρεια να ανάψουν ένα κλιματιστικό ή ένα ανεμιστήρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο σπίτι τους.

Το γεγονός ότι από το 2004 και εντεύθεν έχουν καταγραφεί συνολικά 46 θάνατοι ηλικιωμένων με τελική αιτία τη θερμοπληξία, δηλαδή κατά μέσο όρο δυο θάνατοι τον χρόνο, είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Δήμο Αντωνίου, ο οποίος εξήγησε στον REPORTER, ότι, «παλαιότερα υπήρξαν περιστατικά θερμοπληξίας μέσα σε οίκους ευγηρίας και θέλω να πιστεύω ότι πήραν τα μαθήματα που έπρεπε να πάρουν και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά όπου τους έκλειναν τους ανεμιστήρες ή τα κλιματιστικά, όταν οι θερμοκρασίες ήταν αυξημένες. Ακόμη και εκεί που γίνονται αυτά τα πράγματα, οφείλουν οι συγγενείς ή οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι να διεκδικήσουν ότι πρέπει να είναι σε περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος να είναι εγκλιματισμένος, κάτι που είναι φυσικά υποχρεωτικό από τη Νομοθεσία».

Αυτό που φοβούνται περισσότερο ωστόσο στο Παρατηρητήριο, είναι ότι λόγω της ακρίβειας και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων δεν πρόκειται να ανάψει ούτε τους ανεμιστήρες, ούτε τα κλιματιστικά, γιατί πολύ απλά δεν θα έχουν λεφτά να πληρώσουν το ρεύμα. «Είναι μια σημαντική παράμετρος αυτή, γιατί είχαμε πολλά περιστατικά θερμοπληξίας ηλικιωμένων, οι οποίοι ενώ είχαν τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά στο σπίτι τους, δεν τα άνοιγαν γιατί ήταν να πληρώσουν αρκετά τον λογαριασμό του ρεύματος», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου.

Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική βοήθεια, είναι η παροχή συγκεκριμένων χώρων στους ηλικιωμένους από πλευράς Δήμων, οι οποίοι διαθέτουν κλιματιστικά. «Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια αξιόλογη ενέργεια, εντούτοις, θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετό αυτό. Για παράδειγμα τα Πολυδύναμα Κέντρα, πόσους μπορούν να χωρέσουν σε κάθε επαρχία; Αρκετά λίγους, μπροστά σε όσους έχουν ανάγκη από λίγες ώρες δροσιάς, την ώρα που έξω ο ήλιος καίει και είναι ανυπόφορος», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου, έκανε έκκληση και στο ίδιο το Υπουργείο Υγείας, για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένου είδους εκστρατείες για τους ηλικιωμένους, για το πώς μπορούν να αποφύγουν τη θερμοπληξία. «Πρέπει να βγουν οι γιατροί μπροστά και να ενημερώσουν τα άτομα τρίτης ηλικίας, τι μπορούν να πράξουν σε περίπτωση που δεν διαθέτουν στο σπίτι τους κλιματιστικό ή ανεμιστήρα. Μέσω της κλιματικής αλλαγής, βλέπουμε ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα είναι χειρότερα κάθε καλοκαίρι και γι’ αυτό τον λόγο και εμείς προτρέπουμε τόσο τους ηλικιωμένους, όσο και τα παιδιά των ηλικιωμένων, εάν έχουν τη δυνατότητα και έχουν στο σπίτι τους κλιματιστικό, τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ας ανοίξουν το σπίτι τους στους γονείς τους ή να τους προσφέρουν τουλάχιστον κάποια οικονομική βοήθεια για να έχουν κλιματιστικό στην οικία τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας.

Από την πλευρά τους, οι ηλικιωμένοι, αναμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί το κράτος αυτή την κατάσταση, αφού αυτό που επανέλαβε ο κ. Αντωνίου, «η ΑΗΚ, έπρεπε να ήταν πολύ προσεκτική με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αν δεν είναι όλοι οι ηλικιωμένοι, τουλάχιστον να βοηθηθούν όσοι υποφέρουν, είναι μόνοι και δεν έχουν ταυτόχρονα την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Όταν ένας ηλικιωμένος, χαμηλοσυνταξιούχος, δεν μπορεί να βγάλει πέρα τον μήνα του, πώς θα ανάψει το κλιματιστικό;».

Αυτό που υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου, είναι πως, «η ΑΗΚ διαθέτει όλα τα στοιχεία και έχει στο αρχείο της ποιοι είναι ηλικιωμένοι και πόση κατανάλωση κάνει κάθε νοικοκυριό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσο μάλλον οι ηλικιωμένοι που διαμένουν μόνοι τους και γι’ αυτό θεωρούμε ότι το κράτος σε συνεργασία με την ΑΗΚ, πρέπει να εξεύρει τους τρόπους για να προστατεύσει αυτή την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού. Έστω και να γλυτώσει και ένας ηλικιωμένος, είναι μεγάλη υπόθεση».

Δειτε Επισης

Εισφορά €4.520 στον Ραδιομαραθώνιο από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Προεδρικό
Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»