Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής με την επιστροφή στα έδρανα-Οι προτεραιότητες και τα καυτά θέματα

Γεμάτη είναι η ατζέντα των επιτροπών της Βουλής, που επιστρέφουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα στις 10 Ιουνίου, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, μία μέρα δηλαδή μετά τις διπλές εκλογές Ιουνίου, που ήταν και ο λόγος που μετά το Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες μόνο μία εβδομάδα και μετά έκλεισαν ξανά. Οι περισσότερες επιτροπές αναμένουν από την Κυβέρνηση να καταθέσουν νομοσχέδια, ενώ άλλες θέλουν να θέσουν την εκτελεστική εξουσία προ των ευθυνών της, για μία σειρά από θέματα και εξαγγελίες που είχε κάνει.

Το σύντομο χρονικό πλαίσιο που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές, αφού μετά την επιστροφή τους από τις εκλογές, θα έχουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι τις επετειακές Ολομέλειες εντός Ιουλίου, για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που σηματοδοτεί και επίσημα τη λήξη των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τις Επιτροπές, οι οποίες καλούνται να θέσουν προτεραιότητες και να εξετάσουν τα θέματα που κρίνουν υψίστης σημασίας, ειδικά αν πρέπει να νομοθετηθούν για να μπορούν να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες.

Οι Επιτροπές που κάθε καλοκαίρι καλούνται να μελετήσουν κατ’ επείγον νομοσχέδια, ώστε να θεσμοθετήσουν προτάσεις, που θα εφαρμοστούν και θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, τόσο στην κοινωνία ευρύτερα, όσο και για επιμέρους ομάδες του πληθυσμού, περιμένουν ακόμη από την εκτελεστική εξουσία να καταθέσει σημαντικά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιεσμένες οι συνεδρίες τους.

Επιτροπή Παιδείας

Μία εκ των επιτροπών που έχει μεγάλο φόρτο εργασίας και επηρεάζει άμεσα την κοινωνία, αφού πρέπει να πάρει αποφάσεις, που θα εφαρμοστούν το Σεπτέμβρη είναι η Επιτροπή Παιδείας, με τα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά στο τραπέζι αυτή τη στιγμή να είναι κρίσιμης σημασίας.

«Ένα από τα ανοιχτά θέματα είναι εκείνο της βίας και της παραβατικότητας. Περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να φέρει το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν τα σχολεία στήριξης, για τα παιδιά που το χρειάζονται. Περιμένουμε εντός Ιουνίου να μας το φέρουν. Είναι ένα θέμα που θα τεθεί κατ’ επείγον. Είναι ένα θέμα που θα επικεντρωθούμε πάνω του. Η υπουργός Παιδείας είχε εξαγγείλει ότι θα είναι όλα έτοιμα, για να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβρη και θα βρεθούν οι χώροι για να υπάρχει ένα σχολείο στήριξης σε όλες τις επαρχίες», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο σημαντικό θέμα της παιδείας είναι και η συζήτηση για την μετάβαση από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε εξαγγείλει δημόσιο διάλογο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η υπουργός Παιδείας είχε σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς και προς αυτό το σκοπό είχε αναφερθεί δημόσια ενώπιον της Βουλής, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ανακοινώνονταν οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας.

«Η ειδική εκπαίδευση είναι ένα άλλο ανοιχτό θέμα. Είχε πει και ο Πρόεδρος και το Υπουργείο Παιδείας, ότι θα μας φέρουν νομοσχέδιο, αφού ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο για να το συζητήσουμε εντός του καλοκαιριού το συγκεκριμένο θέμα και την ευθύνη πρέπει να αναλάβει η εκτελεστική εξουσία. Μας έμεινε αρκετά λίγος χρόνος όταν επιστρέψουμε, θα είναι ελάχιστες οι συνεδρίες που θα έχουμε. Το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και εμείς δεν μπορούμε να παίζουμε το ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας. Θα μας φέρουν ένα νομοσχέδιο και εμείς πρέπει να το συζητήσουμε. Θα φωνάξουμε εκπαιδευτικούς, ειδικούς, γονείς, οργανώσεις. Δεν μπορούμε μέσα σε μία συνεδρία να δούμε το θέμα. Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

Επιτροπή Εργασίας

Μία άλλη Επιτροπή, που λαμβάνει αποφάσεις που συμβάλλουν στην κοινωνία, είναι η Εργασίας, με τον πρόεδρό της, Ανδρέα Καυκαλιά, να τονίζει πως υπάρχουν αρκετά θέματα στο τραπέζι.

«Το πρώτο που αναμένουμε, επειδή δεν κατατέθηκε ακόμη ενώπιον μας, είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αύξηση του 5% στο επίδομα τέκνου, αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα, που είναι στις εκκρεμότητες της Επιτροπής. Την ίδια ώρα, έχουμε ανοιχτό και το θέμα των μονογονιών και τη συμβίωση με συντρόφους τους, να μην τερματίζεται το επίδομα μονογονιού σε τέτοιες περιπτώσεις. Έχουμε ένα νομοσχέδιο και μία πρόταση νόμου και πρέπει να το δούμε».

Πέραν τούτου, η Επιτροπή Εργασίας έχει να επεξεργαστεί και ένα αριθμό θεμάτων, που αφορούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού και καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει άμεσα μόλις επιστρέψουν, το κείμενο της νομοθεσίας που ετοιμάσει.

«Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι η ειδική νομοθεσία, για άτομα με αναπηρίες, για το οποίο έχουμε προκαθορισμένη συνεδρία στις 18/6. Επίσης, πρέπει να δούμε το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, που επίσης έχουμε συνεννόηση με την Κυβέρνηση να το συζητήσουμε και είναι και οι κανονισμοί για την ασφάλεια και υγεία. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να το προωθήσουμε στην Ολομέλεια να ψηφιστεί ενόψει καλοκαιριού».

Επιτροπή Υγείας

Καυτές αναμένονται να είναι και οι πρώτες συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας, τα μέλη της οποίας έχουν θορυβηθεί αρκετά, για τη δημόσια συζήτηση που γίνεται, αναφορικά με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

«Το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και θα καλέσουμε τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Οικονομικών, για να μας εξηγήσουν. Είναι σοβαρό θέμα και θα μας απασχολήσει μόλις ξεκινήσουμε. Θέλουμε να μάθουμε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το αλαλούμ ανάμεσα στα Υπουργεία. Οι αναφορές που είδαμε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μας έχουν προβληματίσει αρκετά», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η Ένωση Δήμων
Στη γραμμή ΥΠΕΣ και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για τις Τ/κ περιουσίες και τα ευτελή μισθώματα
Κατσάδα Λοττίδου για ανισότητες στις εξετάσεις του δημοσίου για παιδιά εγκλωβισμένων-Εισηγείται λύσεις
Επίθεση Παγκυπρίου Συνδέσμου Σκυροποιών-«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άλλοι εργάζονταν κανονικά και άλλοι έκαναν απεργία στα νοσοκομεία Πάφου και Πόλης
Καλεί σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την διάσταση Φύλων η Επίτροπος
Διευκρινίσεις ΥΠΑΝ για επίσκεψη μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Φειδία-«Δεν τελεί υπό την ευθύνη μας»
Εξυπηρετήθηκαν ελάχιστοι ασθενείς στο Γ.Ν. Λεμεσού-Διακομίζονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Έκκληση Παναγιώτου στα μέλη του κλάδου σκυροδέματος για επιστροφή στο διάλογο