Ορατό σενάριο για «deal» με έναν εκ των δύο δραστών του Ανδρονίκου-Κλειδί αποτέλεσε η μάρτυρας υπ' αριθμόν 41

Το 2010, ήταν η τελευταία φορά όπου η Αστυνομία κατήλθε σε συμφωνία με τον ένα εκ των δύο δραστών δολοφονίας που διαπράχθηκε στη Λευκωσία. Συνοπτικά, οι δύο δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και είχαν στήσει καρτέρι στο στόχο, με τον ένα εξ αυτών να πατά την σκανδάλη και τον άλλο να εκτελεί χρέη οδηγού.

Ο ένας εκ των δραστών στην συνέχεια, αφού κατήλθε σε συμφωνία με την Αστυνομία, μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας, που συνεπάγεται με έκτιση ποινής εκτός Κεντρικών Φυλακών και αναστολή της ποινής του, υπό συγκεκριμένους όρους, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Στόχος της Αστυνομίας ήταν να καταδικάσει το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη και τους ηθικούς αυτουργούς.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά από την συγκεκριμένη υπόθεση, φαίνεται η Αστυνομία να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, αναφορικά με την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου 2024 στην Ανθούπολη.

Συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από το μαρτυρικό υλικό που αποκαλύφθηκε μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραπομπής των οκτώ κατηγορουμένων ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου, βρίσκεται το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη αλλά και ο οδηγός της μοτοσικλέτας.

Κλειδί αποτέλεσε η σύντροφος του φερόμενου εκτελεστή

Κατά την συγκεκριμένη διαδικασία αποκαλύφθηκαν μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και του προσώπου που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην έρευνα της Αστυνομίας, στην οποία άνοιξε τον δρόμο για συλλήψεις, αφού με βάση την εν λόγω μαρτυρία, είχαν εκδοθεί εντάλματα και διατάγματα προσωποκρατήσεων.

Όπως λέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, πρόκειται για την σύντροφο του πέμπτου κατηγορούμενου, ο οποίος φέρεται ως το πρόσωπο που πυροβόλησε τρεις φορές το θύμα, το οποίο στο μεταξύ συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση στους ανακριτές.

Η συγκεκριμένη μάρτυρας κατηγορίας, υπό αριθμόν 41, στην ουσία μετέφερε στην Αστυνομία τα όσα της έλεγε ο σύντροφος της αλλά και γεγονότα κατά τα οποία η ίδια βρισκόταν παρούσα, ενώ ενέπλεξε τον εαυτό της και σε γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την διάπραξη των αδικημάτων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η μάρτυρας με τον σύντροφο της, είχαν μεταβεί σε παραλία στη Λάρνακα όπου πέταξαν την γεμιστήρα του όπλου που χρησιμοποίησε, ενώ αναφέρθηκε σε χρηματική αμοιβή που έλαβε και θα λάμβανε ο κατηγορούμενος, Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο σύντροφος της, εμπλέκοντας στην υπόθεση και άλλους κατηγορούμενους.

Η μαρτυρία της συντρόφου του φερόμενου εκτελεστή, αμφισβητήθηκε έντονα, τόσο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών των προσωποκρατήσεων, που δεν είχε αποκαλυφθεί η ταυτότητα της, όσο και στη διαδικασία παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, έδωσε το στίγμα των προθέσεων όλων των δικηγόρων των κατηγορουμένων, αναφορικά με τον τρόπο που αναμένεται να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη μαρτυρία. Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Βίκτωρας Ακάμας, άφησε σκιές γύρω από την μαρτυρία της, αφού ενώ κατέθεσε πως δεν γνωρίζει την αγγλική και την ελληνική γλώσσα, αναφέρθηκε σε συνομιλίες του συντρόφου της στην αγγλική γλώσσα, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για εξ ακοής μαρτυρία, η οποία βασίζεται σε πιθανολογία, σε ότι αφορά συγκεκριμένους κατηγορούμενους, τους οποίους ανέφερε πως δεν γνωρίζει. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο άνδρας της θα έπαιρνε χρήματα και όταν ρώτησε ποιος θα πλήρωνε απάντησε «ο άνθρωπος», με την ίδια να θεωρεί πως πρόκειται για τον κατηγορούμενο ένα.

Πάει για μάρτυρας κατηγορίας ο φερόμενος οδηγός

Πέραν της συγκεκριμένης μαρτυρίας, η Αστυνομία στηρίζεται σε άλλες δύο μαρτυρίες. Ενός εκ των δύο προσώπων που τελούσαν υπό κράτηση και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν και στον κατηγορούμενο επτά, που φέρεται ο οδηγός της μοτοσικλέτας, ο οποίος ενδεχομένως στην πορεία να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Μαρτύρων και να αποτελέσει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος από την πρώτη διαδικασία προσωποκρατήσεων, δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο και δεν έφερε σε κανένα στάδιο ένσταση στην κράτηση του, ενώ διαφάνηκε στην πορεία πως προέβη σε παραδοχή, οδηγώντας την Αστυνομία στον εντοπισμό διάφορων τεκμηρίων που έχουν σχέση με την υπόθεση αλλά και γεγονότα που έλαβαν χώρα, τόσο πριν όσο και μετά την διάπραξη των αδικημάτων.

Επίσης η μαρτυρία του αμφισβητήθηκε και αναμένεται να αμφισβητηθεί και ενώπιον Κακουργιοδικείου, αφού ήδη αφέθηκαν σκιές αναφορικά με συγκεκριμένους ισχυρισμούς του, που εμπλέκουν τον πρώτο κατηγορούμενο. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου από τον δικηγόρο Βίκτωρα Ακάμα, ο κατηγορούμενος στην κατάθεση του, μεταξύ άλλων είπε, «απ’ όσα άκουσε στο Δικαστήριο», αυτός που οργάνωσε το έγκλημα ήταν ο κατηγορούμενος ένα. «Δηλαδή, εδασκάλεψε η Αστυνομία», σχολίασε ο κ. Ακάμας, λέγοντας επίσης πως στην κατάθεσή του ανέφερε πως συγκατηγορούμενος του μιλούσε στο τηλέφωνο με ένα πρόσωπο που δεν γνώριζε, αλλά εκ των υστέρων αντιλήφθηκε πως ήταν ο κατηγορούμενος ένα. «Δηλαδή, αναφέρθηκε μια μαρτυρία, χωρίς να καταλάβει ο ίδιος ελληνικά, άκουσε όμως μια φωνή και πως μιλούσα γρήγορα. Και μετά λέει πως στο Δικαστήριο, κατάλαβε πως αυτή η φωνή που άκουσε, είναι το μεγαλόσωμου με το μούσι, δηλαδή του κατηγορούμενου ένα. {...} Τούτος είναι μάρτυρας που δεν ξέρει ελληνικά, έκανε αναγνώριση της φωνής. Αυτή είναι ο μάρτυρας της Αστυνομίας. Πάνω σε αυτή τη μαρτυρία θα πάνε Κακουργιοδικείο», είπε ο κ. Ακάμας.

Πέραν των πιο πάνω, η Αστυνομία θεωρεί καθοριστικής σημασίας την μαρτυρία του έβδομου κατηγορουμένου, ως προς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και την εμπλοκή συγκεκριμένων κατηγορουμένων, εξού και πιθανόν να μετατραπεί σε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των υπολοίπων. Κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί στη διαδικασία που θα απαγγελθούν κατηγορίες, στις οποίες οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαντήσουν παραδοχή ή μη παραδοχή.

Μέχρι τότε, το Δικαστήριο διέταξε την κράτηση και των οκτώ κατηγορουμένων, αφού έκρινε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως από την όψη του το μαρτυρικό υλικό, διαφαίνεται η εμπλοκή τους στα αδικήματα που τους καταλογίζονται, μεταξύ των οποίων, απόπειρα φόνου, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, κατοχή πυροβόλου όπλου και κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές και οι οκτώ κατηγορούμενοι για την απόπειρα φόνου στο «Δημητρούι»

Δειτε Επισης

Ομάδα δεκαπέντε προσώπων επιτέθηκαν, τραυμάτισαν και λήστεψαν αλλοδαπούς-Χειροπέδες σε δύο άτομα
Φωτιά στην επαρχία Πάφου-Στη μάχη εναέρια μέσα
Έφερνε παράτυπους μετανάστες στην Κύπρο και έπαιρνε χρήματα-Συνελήφθη 26χρονος
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις Κεντρικές-Νέα φωτιά στην πτέρυγα 4, δεσμοφύλακας στο νοσοκομείο με αναπνευστικά
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Παραμένει άφαντος ο 29χρονος Χρίστος που επιτέθηκε σε νοσηλευτές και γιατρό στο ΓΝ Λευκωσίας
Στο κελί για οκτώ χρόνια 41χρονος-Βοηθούσε μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 15χρονος (pic)
Μπήκαν σε καφενείο στην Αραδίππου για έλεγχο και βρήκαν τριάντα κούτες αδασμοφορολόγητα τσιγάρα
Θλίψη για το θάνατο του Μηνά Χατζημιχαήλ-Υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου και ΓΔ ΥΠΕΞ