Διασταύρωσαν ξίφη με ξεχωριστή ατζέντα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αλλά τελικά τσακώθηκαν για το ΕΛΑΜ

Ανταλλαγή κατηγοριών, που όντως θυμίζει προεκλογική περίοδο, έκαναν την Πέμπτη ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμματα, που ανταγωνίζονται για την πρωτιά στις Ευρωεκλογές, προέβησαν σε δηλώσεις το ένα για το άλλο, οι οποίες ωστόσο είχαν διαφορετική θεματολογία στην αρχή και έμοιαζαν με μονολόγους, καθώς το ΑΚΕΛ εξ' αρχής έθετε ζήτημα ΕΛΑΜ, ενώ ο ΔΗΣΥ κατά κύριο λόγο θέμα Ευρώπης και οικονομίας. Στην πορεία, ωστόσο, όλη η έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των σχέσεων των δύο κομμάτων με το ΕΛΑΜ, τοποθετώντας το κόμμα στο επίκεντρο της δικής τους αντιπαράθεσης.

Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι «το ΕΛΑΜ λειτουργεί ως εφεδρεία του Συναγερμού, αφού είναι σαρξ εκ της σαρκός του» και έκανε λόγο για θλιβερά αλισβερίσια, ενώ ο ΔΗΣΥ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι ταυτίζεται με το ΕΛΑΜ στο επίπεδο του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Η αντιπαράθεση κινήθηκε και προσωπικό επίπεδο, καθώς ο Στέφανος Στεφάνου κατηγόρησε την Αννίτα Δημητρίου και για άγνοια της πολιτικής ιστορίας.

«Κάθε μέρα μοιάζουν περισσότερο»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απάντησε ουσιαστικά στη διπλή επίθεση που είχε εξαπολύσει η Αννίτα Δημητρίου την Τετάρτη, δηλώνοντας πως «το χθεσινό παραλήρημα της Προέδρου του ΔΗΣΥ εξηγείται εύκολα. Κόντεψαν οι εκλογές, θυμήθηκαν ότι είναι υποτίθεται στην αντιπολίτευση και ότι τάχα έχουν μεγάλες διαφορές με το ΕΛΑΜ. Αν όμως επικρατεί πανικός στην Πινδάρου κι αν αδυνατούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, αυτό δεν τους επιτρέπει να αναπαράγουν τη χυδαία θεωρία των δύο άκρων ή να αποδίδουν θέσεις στο ΑΚΕΛ που ουδέποτε υποστήριξε. Όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός περί «ανοιχτών συνόρων», ο οποίος είναι βεβαίως ένα κραυγαλέο ψέμα».

Περαιτέρω, ο κ. Στεφάνου υποστήριξε πως «όλη η Κύπρος γνωρίζει ότι το ΕΛΑΜ λειτουργεί ως εφεδρεία του Συναγερμού αφού είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκαν στα αξιώματά τους με τις ψήφους του ακροδεξιού μορφώματος. Πρωτοκλασάτα στελέχη του Συναγερμού παραδέχθηκαν δημόσια ότι η κα Δημητρίου βρέθηκε στην Προεδρία της Βουλής με ανταλλάγματα που δόθηκαν στο ΕΛΑΜ».

«Το πιο θλιβερό βέβαια», είπε, «είναι ότι μέχρι σήμερα ο Συναγερμός και η ηγεσία του αρνούνται να αντιληφθούν πως το πρόβλημα με την ακροδεξιά δεν είναι ότι τους κλέβει ψήφους και στελέχη, αλλά το γεγονός ότι είναι δύναμη εκτός της δημοκρατίας και απέναντι στη δημοκρατία, με μισάνθρωπη ιδεολογία και ρητορική». «Πώς θα μπορούσαν να το αντιληφθούν όμως, αφού κάθε μέρα μοιάζουν περισσότερο ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πολιτικές οικογένειες του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ ετοιμάζονται για συνεργασία;», διερωτήθηκε.

«Το δίλημμα είναι σαφές. Απέναντι στο τρίγωνο Προεδρικού-Συναγερμού και ΕΛΑΜ υπάρχει ο μεγάλος πόλος της δημοκρατίας και της προόδου, το ΑΚΕΛ Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία. Μια ισχυρή και πρωταγωνιστική Αριστερά, για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα λάβουν», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Ουδέποτε πίστεψαν στην Ευρώπη»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, επέλεξε να χτυπήσει στο ΑΚΕΛ στα θέματα οικονομίας, αποδίδοντας του ταυτόχρονα ευρωσκεπτικιστικές προθέσεις.

«Οι θέσεις και οι αντιλήψεις του ΑΚΕΛ πως δήθεν «οι αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν σε φτωχοποίηση», όπως γράφεται σήμερα στη Χαραυγή, δεν μας προξενούν καμία έκπληξη. Ουδέποτε πίστεψαν στην Ευρώπη και απλά θέλουν να είναι εκεί για να την πολεμούν εκ των έσω», δήλωσε.

«Επισημαίνουμε στο ΑΚΕΛ πως φτωχοποίηση υπήρξε εκεί και όπου επικράτησαν, προσωρινά βέβαια, οι αριστερίστικες αντιλήψεις. Αυτό έγινε και στην Κύπρο όταν κυβέρνησε το ΑΚΕΛ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Κουλλά. «Η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμωθεί και να γίνει πιο ισχυρή. Αυτό είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις», τόνισε.

«Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτά πολεμάει το ΑΚΕΛ όταν καταφέρεται εναντίον της», υποστήριξε.

«Είναι για αυτό που λέμε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιβάλλεται να είναι η πρώτη και κυρίαρχη δύναμη του τόπου στις επερχόμενες εκλογές», κατέληξε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

«Σε αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ταυτίζονται με το ΕΛΑΜ»

Ακολούθως ο ΔΗΣΥ επανήλθε συνδυάζοντας, τα δύο θέματα για τα οποία αναπτύχθηκε συζήτηση, με μια νέα επίθεση στο ΑΚΕΛ. Σε δήλωσή της, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως «οι διαφορές μας με το ΑΚΕΛ δεν έχουν να κάνουν με τις εκλογές, αλλά με τα βαθιά μας πιστεύω σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η πολιτική δύναμη που πρωτοστάτησε και άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη. Το ΑΚΕΛ τότε ήταν απέναντι. Είναι απέναντι και σήμερα».

«Παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να κρύψει τον αντιευρωπαϊσμό του, δεν τα καταφέρνει. Ακόμη και σήμερα κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι φέρνει τη φτωχοποίηση. Όταν είναι οι δικές τους πολιτικές που μας οδήγησαν εκεί. Και το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά. Έχουν θράσος να μιλούν για δημοκρατία και Ευρώπη, όταν σε αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ταυτίζονται με το ΕΛΑΜ. Με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη καταψήφιση του Συμφώνου για την αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου υπέδειξε πως το στοίχημα για τη χώρα μας είναι τεράστιο. Είναι μια μάχη που θα κρίνει καθοριστικά αν η Κύπρος μας θα έχει δυνατή φωνή και ρόλο στην Ευρώπη σε μια εποχή που τη χρειάζεται όσο ποτέ.

«Κάθε ψήφος στο ΑΚΕΛ είναι ψήφος ενάντια στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είναι ανοικτή πρόσκληση για ακόμη περισσότερους μετανάστες. Είναι δικαίωση της πολιτικής της χρεοκοπίας. Και αυτό φαίνεται από τις πολιτικές τους πράξεις και όχι από τα λόγια. Γι’ αυτό ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί αυτό συμφέρει την Κύπρο μας και τους πολίτες», κατέληξε.

«Θλιβερά αλισβερίσια με το ΕΛΑΜ»

Ο Στέφανος Στεφάνου επανήλθε, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους. «Η επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματός της στην οποία επιδίδεται η Πρόεδρος του Συναγερμού θα ήταν απλώς φιλότιμη, αν δεν περιλάμβανε συστηματική διαστρέβλωση θέσεων του ΑΚΕΛ. Ενδεχομένως βέβαια αυτό να οφείλεται σε άγνοια για σημαντικά ζητήματα της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Για παράδειγμα, όπως όλοι γνωρίζουν, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ στηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», είπε.

«Όσο δε για τα μαθήματα δημοκρατίας, μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση αν είναι σίγουρη η ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Αλλά θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν βρει απάντηση στο πώς συμβιβάζεται η δημοκρατία με τα θλιβερά αλισβερίσια τους με το ΕΛΑΜ», πρόσθεσε.

«Το ΑΚΕΛ να εξηγήσει πως συνάδει η ιδεολογία του με τη Δημοκρατία»

«Ο αντιευρωπαϊσμός του ΑΚΕΛ είναι καλά γνωστός στους πολίτες. Όσο και αν προσπαθεί να το αποκρύψει λόγω εκλογών», δήλωσε η κ. Δημητρίου, απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Οι θέσεις τους ήταν και είναι ενάντια σε κάθε Συνθήκη για περισσότερη Ευρώπη, ενάντια στις πολιτικές για ισχυρότερη αμυντική συνεργασία και κοινή εξωτερική πολιτική, είναι ενάντια σε βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, ενάντια στην κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων. Αυτά όμως, είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Πέραν από δογματικές αντιλήψεις, το συμφέρον της Κύπρου μας είναι πάνω από όλα», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία. Ας μην μας ειρωνεύεται ο κ. Στεφάνου. Παρά τα προσκόμματα και τις αιτιάσεις που έβαζε το ΑΚΕΛ για την ενταξιακή μας πορεία, είναι γεγονός ότι λύγισε μπροστά στην σχεδόν καθολική απαίτηση του λαού μας να γίνουμε μέλος της μεγαλύτερης συμμαχίας κρατών», τόνισε.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μιλήσουμε για τη Δημοκρατία. Αυτό πρεσβεύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είναι το ΑΚΕΛ που πρέπει να μας επεξηγήσει πως συνάδει η ιδεολογία του με τη Δημοκρατία», κατέληξε, ανταποδίδοντας τα πυρά.

«Για ποιες μεταξύ τους διαφορές μιλούν;»

Παρέμβαση στη συζήτηση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για αυτό έκανε, το απόγευμα, και το ΕΛΑΜ. «Η εμμονή του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ με το Ε.ΛΑ.Μ. είναι καθημερινή και αυτό φαίνεται από τις δημόσιες τους τοποθετήσεις», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Για ποιες μεταξύ τους διαφορές μιλούν;», διερωτήθηκε το ΕΛΑΜ. «Μαζί καταψήφισαν τις προτάσεις του Ε.ΛΑ.Μ. για το Μεταναστευτικό, τις ίδιες θέσεις έχουν για το Κυπριακό, μαζί υπερασπίζονται την ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα», πρόσθεσε.

«Το Ε.ΛΑ.Μ. πολιτεύεται στη βάση των διαχρονικών θέσεων και αξιών του, που έχουν σκοπό την προστασία της Πίστης μας, την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την στήριξη των ευάλωτων συμπατριωτών μας. Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ κατηγορούν το Ε.ΛΑ.Μ. ότι είναι "ακραίο". Την ίδια ώρα ο ένας κατηγορεί τον άλλο ότι ταυτίζεται μαζί μας… Τους αφήνουμε στην κρίση του λαού», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ