Επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και από την Ιρλανδία-Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις
17:02 - 22 Μαΐου 2024
Η Ιρλανδία σχεδιάζει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν.
«Όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την υπάρχουσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με όρους ενός πληθυσμού ανθρώπων που διαμένουν εκεί μόνιμα και αναφορικά με τα καθορισμένα σύνορα, σε αυτή την περίπτωση αυτά είναι τα σύνορα του 1967», δήλωσε ο Μάρτιν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.
Πρόκειται για «μια καθορισμένη επικράτεια που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και... μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επίσημη αναγνώριση θα γίνει στις 28 Μαΐου.
Όπως είχαν προαναγγέλλει, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Η αναγνώριση από αυτές τις χώρες αναμένεται να λάβει χώρα στις 28 Μαΐου.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει μια λύση δύο κρατών. «Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια διαδικασία διαλόγου για αυτόν τον στόχο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αφού η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα.
Λευκός Οίκος: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων
«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης» πρόσθεσε
Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς κι εξαπέλυσε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 124 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στον θύλακο, όμως 37 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.
«Ένα ουσιαστικό βήμα» προς τη λύση των δύο κρατών, χαιρετίζει η Ιορδανία - «Θετική απόφαση» τη χαρακτηρίζει η Σαουδική Αραβία
Η Ιορδανία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα "σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς τη λύση των δύο κρατών".
Το βασίλειο "χαιρέτισε την απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ελήφθη από φίλες ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.
"Θεωρούμε την απόφαση αυτή σημαντικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Σαφάντι εξέφρασε την ελπίδα "η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κίνηση που επιβάλλει την ειρήνη και θέτει όλες τις χώρες του κόσμου και της περιοχής σε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη, την μόνη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την περιοχή".
Εξάλλου, συνέχισε, πρόκειται για ένα "σημαντικό, ουσιαστικό και απαραίτητο" βήμα "απάντησης στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, αλλά λαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα στο πεδίο που σκοτώνουν τις πιθανότητες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή".
"Αυτό που βλέπουμε όσον αφορά τις σφαγές, τους φόνους και την καταστροφή καλεί σε μια οριστική λύση στη σύγκρουση, που θα ενσαρκώνεται από ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος", κατέληξε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας, την ώρα που για πάνω από επτά μήνες μαίνεται καταστροφικός πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε σήμερα την "θετική απόφαση" που έλαβαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Το βασίλειο του Κόλπου "χαιρετίζει την θετική απόφαση" που έλαβαν η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Σαουδική Αραβία "εκτιμά" την πρωτοβουλία αυτή, η οποία "υπογραμμίζει την διεθνή συναίνεση για το εγγενές δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και καλεί κι άλλες χώρες να λάβουν την ίδια απόφαση", προστίθεται στην ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πρόκειται για ένα "κρίσιμο και στρατηγικό βήμα προς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών", αντέδρασε παράλληλα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Γιάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐουι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι ταμπού», όμως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους "δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία", όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες "σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο" στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
"Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλ. να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο", υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ σε γραπτή δήλωση. "Σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά", πρόσθεσε.
Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, εκτιμά "πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια".
Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη συντονισμένη απόφασή τους να αναγνωρίσουν ένα κράτος της Παλαιστίνης με την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Το Ισραήλ αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση "για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία".
Η Χαμάς αντίθετα τη χαρακτήρισε την αναγνώριση ένα "σημαντικό βήμα" προς την επικύρωση του "παλαιστινιακού δικαιώματος στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ".
Η αναγνώριση από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία αναμένεται να λάβει χώρα στις 28 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ/protothema.gr