Μηνύματα συνέχισης αγώνα επιστροφής στα εγκαίνια γραφείων Δήμου Μόρφου και ΕΚΚΕΛ

Μηνύματα για συνέχιση του αγώνα της επιστροφής στην κατεχομένη γη και διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, στάληκαν την Τρίτη από το βήμα της τελετής εγκαινίων του κτηρίου των γραφείων του Δήμου Μόρφου και της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή εγκαινίων των νέων προσωρινών γραφείων του Δήμου Μόρφου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, κάλεσε τους πρόσφυγες να ενώσουν δυνάμεις και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επιστροφή, διαβεβαιώνοντας ότι από τα νέα γραφεία θα συνεχίσουν να εργάζονται, για τη διαφύλαξη της μνήμης της κατεχόμενης γης τους.

Είπε πως τα νέα γραφεία του Δήμου Μόρφου αποτελούν το επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών τους, για να αποκτήσει η Μόρφου το δικό της σπίτι, το δικό της ορμητήριο στον αγώνα που κάνει εδώ και μισό αιώνα στην προσφυγιά και σημείωσε ότι αν και βρίσκονται μακριά από την αγαπημένη Μόρφου δεν έχουν χάσει την πίστη τους και το όραμα για επιστροφή.

«Αυτά τα νέα γραφεία, έστω και προσωρινά, θα αποτελέσουν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας και τον φάρο που θα μας καθοδηγεί στον δρόμο του γυρισμού. Η ιστορία μας είναι γεμάτη από δύσκολες στιγμές και προκλήσεις. Οι μνήμες από την πατρίδα μας, οι δρόμοι, τα σπίτια, οι εκκλησίες και οι πλατείες είναι χαραγμένες βαθιά στην καρδιά μας. Κάθε βήμα που κάνουμε εδώ, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, γίνεται με σκοπό να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την φλόγα και την επιθυμία να επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη μας», είπε ο κ. Χατζηαβραάμ.

Αναφερόμενος στα νέα γραφεία, ο Δήμαρχος Μόρφου είπε πως «αυτά τα γραφεία δεν είναι απλά ένας χώρος εργασίας, αλλά είναι ο τόπος όπου θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας, να υποστηρίζουμε τους πολίτες μας και να εργαζόμαστε για την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στην αγαπημένη μας Μόρφου».

Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Χατζηαβραάμ «η ιστορία έχει δείξει πως οι κοινότητες που μένουν ενωμένες και αλληλέγγυες, καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους», για να προσθέσει πως «σε αυτά τα νέα γραφεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, θα είναι ο τόπος όπου θα συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας και θα είναι το κέντρο των αποφάσεών μας για τον αγώνα μας για επιστροφή και την κοινωνική συνοχή των πολιτών μας».

Ανέφερε ακόμα ότι το όραμα και η επιθυμία των Μορφιτών είναι στραμμένα προς τη Μόρφου, τα χωριά της περιοχής και σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης πατρίδας, συμπληρώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνά, κάθε βήμα που κάνουμε εδώ, είναι μια υπενθύμιση της δέσμευσής μας να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, στους δρόμους μας, στα χώματα που μας γέννησαν, στα αληθινά δικά μας γραφεία».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα ισχυρότερα όπλα τους και κάλεσε όλους τους πρόσφυγες να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Ελευθέριος Αντωνίου, είπε με τη σειρά του ότι πρωταρχικός σκοπός και κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού της κάθε κατεχόμενης Κοινότητας, η ομαλοποίηση της διαβίωσης, καθώς και η εξομάλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία των εκτοπισμένων προσφύγων.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου είπε πως η προσφυγική πολιτική του Κράτους «χρειάζεται ριζικές αλλαγές και αναδιάρθρωση», ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες του προσφυγικού κόσμου.

Όπως είπε «μέχρι την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, που είναι ο στόχος μας, προσβλέπουμε μισό αιώνα μετά, σε νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τη σύνδεση του πρόσφυγα με την περιουσία του στα κατεχόμενα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση της φερεγγυότητας του ιδίου, αλλά παράλληλα να αποτελέσει μέτρο αναχαίτησης των προσφυγών στην Επιτροπή Αποζημειώσεων που έχει συστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα καθυπόδειξη του ΕΔΑΔ, με την αγορά των ε/κ περιουσιών από τον Τούρκο κατακτητή σε εξευτελιστικές τιμές».

Ζήτησε με την ευκαιρία τη δημιουργία ανάλογης Επιτροπής/Φορέα από την Κυπριακή Δημοκρατία, που να διαχειρίζεται και να επιλαμβάνεται την αγορά περιουσίας στα κατεχόμενα υπό μορφή εμπιστεύματος, με βάση πάντοτε το υφιστάμενο εφαρμοσμένο σύστημα εκτιμήσεων.

Τόνισε πως επιβάλλεται άμεσα και πάραυτα η ριζική μεταρρύθμιση της προσφυγικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά τους νόμους και κανονισμούς, αλλά και τους στόχους που τίθενται και σημείωσε πως αναγκαία κρίνεται η δημιουργία μιας ενιαίας νομοθεσίας, καθώς και της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στεγαστική πολιτική, διαχείριση τ/κ περιουσιών, κάλυψη/απώλειας χρήσης της κατεχόμενης περιουσίας και πλάνο αναβάθμισης προφυγικών οικισμών.

Επιπλέον, είπε πως χρειάζεται μια πολιτική που να περιλαμβάνει ηλεκτρονική διακυβέρνηση και συντονισμό όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και Τμημάτων, που αφορούν τους εκτοπισμένους – πρόσφυγες, για να υπογραμμίσει και την αναγκαιότητα ενός θεσμοθετημένου οργάνου, είτε ο διορισμός Επιτρόπου είτε η δημιουργία αρμόδιου Υφυπουργείου προσφυγικών θεμάτων για καλύτερο συντονισμό και εποπτεία όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών και Τμημάτων ως προς την καλύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εκτοπισμένων – προσφύγων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κρίνεται άμεση και επιβαλλόμενη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ