Εγκρίθηκε από τη λεγόμενη «βουλή» ο «νόμος» για τα κριτήρια πώλησης ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς

Το τροποποιητικό «νομοσχέδιο» για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας και τη μακροχρόνια μίσθωση (αλλοδαποί) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από τη «βουλή» με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί στην αγορά ξένης ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι η Γιασεμίν Όζτουρκ «πρόεδρος της επιτροπής νομικών, πολιτικών και εξωτερικών υποθέσεων» δήλωσε ότι με την ψήφιση του «νόμου» θα υπάρξει πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία, υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς και ότι έχουν επίσης εισαχθεί πρόστιμα.

Αναφέροντας ότι είναι δύσκολη η πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω εταιρειών, η κ. Όζτουρκ δήλωσε ότι θα γίνουν καλύτερα τα δεδομένα που θα ληφθούν με το «νόμο».

Για το θέμα ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλουγιακαλί γράφει ότι η αλήθεια είναι ότι τα κριτήρια για την πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς έχουν αυξηθεί, όπως κι ότι υπάρχει ‘ποσόστωση’, αλλά αυξήθηκε το δικαίωμα στέγασης για τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Στις φωνές του ‘Ας επιβάλουμε περιορισμούς στην ιδιοκτησία των αλλοδαπών’.  ‘Οι Εβραίοι αγοράζουν τα εδάφη μας, η χώρα φεύγει, οι Ρώσοι κατακλύζουν το νησί’, δόθηκαν περισσότερα δικαιώματα στέγασης στους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ψηφίστηκε βιαστικά ένας «νόμος», συνέχισε, αλλά δεν υπάρχουν ούτε πληθυσμιακά στοιχεία ούτε στοιχεία για τις περιουσίες. «Παρόλο που η Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και μια ομάδα εργολάβων είναι ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα, το χάος που βιώνουμε έχει μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο. Το θέμα δεν είναι μόνο διακρίσεις. Είναι ανυπολόγιστο! Θέλουμε περισσότερη τσιμεντοποίηση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου; Ανταποκρίνονται οι υποδομές σε αυτόν τον πληθυσμό; Όχι!».

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον «νόμο», στις γεωργικές και δασικές εκτάσεις, η ακίνητη ιδιοκτησία δεν μπορεί να πωληθεί σε αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επίσης, δεν μπορεί να πωληθεί σε αλλοδαπούς περισσότερο από το 7% της επιφάνειας των περιφερειών και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από το 3% της επιφάνειας στα κατεχόμενα.

Το «υπουργικό συμβούλιο», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, με απόφαση που θα ληφθεί, μπορεί να περιορίσει ορισμένους αλλοδαπούς από την αγορά ακινήτων ή τη σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων για λόγους ασφαλείας. Οι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν μία ακίνητη ιδιοκτησία με την άδεια του «υπουργικού συμβουλίου». Ακόμη, εάν η ακίνητη ιδιοκτησία που πρόκειται να αγοραστεί είναι οικόπεδο, η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1338 τετραγωνικά μέτρα και μόνο 1 κατοικία μπορεί να ανεγερθεί εντός της επιφάνειας αυτής.

Ο Μουτλούγιακαλι αναφέρει ότι οι «πολίτες των χωρών που αναγνωρίζουν την τδβκ» μπορούν να αγοράσουν τρεις κατοικίες. Η μεταβίβαση των ακινήτων που πωλούνται σε αλλοδαπούς γίνεται εντός 6 μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση, η απόφαση του «υπουργικού» που επιτρέπει την αγορά ακινήτων ακυρώνεται και θεωρείται άκυρη.

Αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητη ιδιοκτησία με μετοχές, σημειώνεται.

Στο μεταξύ, στη συζήτηση πριν την ψήφιση του «νόμου» στη «βουλή», ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς έχει δύο σκέλη: την έκταση και τον πληθυσμό. Μπήκαν, είπε, κάποιες ποσοστώσεις σχετικά με την έκταση, οι οποίες δεν θα έχουν καμία επίδραση, καθώς οι ανάγκες σε υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία σχετίζονται με τον πληθυσμό.

Σημειώνοντας ότι το «σχέδιο νόμου» ενθαρρύνει την κάθετη και όχι την οριζόντια ανάπτυξη, αναφέρθηκε στις περιφέρειες με σχέδια χωροταξίας και είπε ότι ορισμένοι «δήμοι» έχουν προβλήματα με τις υποδομές και όσο αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνονται και τα προβλήματα.

Λέγοντας ότι οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα και οι πολίτες των χωρών που αναγνωρίζουν την «τδβκ» μπορούν να αγοράσουν τρία διαμερίσματα, ο κ. Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι το πολιτικό όραμα αυτού [του «νόμου»] δείχνει ότι καμία άλλη χώρα δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν το λεγόμενο νομοσχέδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων στη Λεωφ. Μακαρίου ζητά η πρωτοβουλία επιχειρηματιών
Εντός του 2026 έργα ενίσχυσης προσβασιμότητας ποδηλατιστών, πεζών και ΑμεΑ στη Λεμεσό
Έντονη ανησυχία για τα θανατηφόρα-Ανοίγει η συζήτηση για εισαγωγή μαθήματος οδικής συνείδησης
Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΟΚΥπΥ και γιατρών, πληρώνουν τα σπασμένα οι ασθενείς-Δεύτερη μέρα απεργίας
Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η Ένωση Δήμων
Στη γραμμή ΥΠΕΣ και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για τις Τ/κ περιουσίες και τα ευτελή μισθώματα
Κατσάδα Λοττίδου για ανισότητες στις εξετάσεις του δημοσίου για παιδιά εγκλωβισμένων-Εισηγείται λύσεις
Επίθεση Παγκυπρίου Συνδέσμου Σκυροποιών-«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άλλοι εργάζονταν κανονικά και άλλοι έκαναν απεργία στα νοσοκομεία Πάφου και Πόλης