«Η ΕΕ σέβεται την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου»

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της είναι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Όπως ανέφερε ο κ. Στάνο απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, «εναπόκειται στο προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ να αξιολογήσει κατά πόσο θα επιβεβαιώσει την έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης ή αν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες», ενώ παρέπεμψε στη δήλωση Μπορέλ πως σημειώνει την απόφαση.

Ο κ. Στάνο επεσήμανε πως πως θέση της ΕΕ είναι ότι το ΔΠΔ «είναι ένας σημαντικός και ανεξάρτητος διεθνής θεσμός του οποίου η αποστολή είναι η δίωξη των πιο σοβαρών εγκλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Απέφυγε επίσης να σχολιάσει κατά πόσο η διαδικασία αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις της ΕΕ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας μόνο πως η διαδικασία βρίσκεται μόλις στην αρχή.

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν διάφορες χώρες της ΕΕ, ο κ. Στάνο υπενθύμισε πως στην εξωτερική πολιτική οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και πως ο ρόλος του Ύπατου Εκπροσώπου είναι η επίτευξη ή η διευκόλυνση της ομοφωνίας, αλλά πως στο τέλος είναι τα κράτη μέλη που είναι αρμόδια.

Όσον αφορά το ρόλο του ΔΠΔ, επανέλαβε πως υπάρχει κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουνίου του 2023, και στην οποία αναφέρεται πως η ΕΕ στηρίζει το ΔΠΔ για τον κεντρικό του ρόλο στην απονομή δικαιοσύνης για όλα τα θύματα σε συνθήκες που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.

Ερωτηθείς τι ρόλο μπορεί να έχει η ΕΕ όσον αφορά τον σεβασμό των αποφάσεων του Δικαστηρίου, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως δεν εναπόκειται στην ΕΕ να παρέμβει, ωστόσο ως οργανισμός που στηρίζει το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, η ΕΕ εγείρει θέματα που αφορούν το μη σεβασμό αποφάσεων του ΔΠΔ στις επαφές της με χώρες - εταίρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό με στόχο στέλεχος της Χεζμπολάχ– Tουλάχιστον 22 νεκροί και 117 τραυματίες
Το Ισραήλ έσπειρε τον φόβο στην καρδιά του Ιράν-Θρίλερ με τις ανακρίσεις διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης
Στους 15 οι νεκροί του τυφώνα Μίλτον-Άνδρας διασώθηκε πάνω σε ψυγείο 50 χιλόμετρα από την ακτή της Φλόριντα
ΒINTEO: Το Ισραήλ «ισοπέδωσε» συνοικία της Βηρυτού, στοχεύοντας τον γαμπρό του Νασράλα-Τουλάχιστον 18 νεκροί και 92 τραυματίες
«Τσουνάμι» καταγγελιών για βιασμούς από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ
Πρώην αστυνομικός στη Νότια Ουαλία κατείχε γυμνές φωτογραφίες από τουλάχιστον 200 ανήλικα κορίτσια
Με δώρο καμικάζι drones στα Τίρανα ο Ερντογάν-Εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων
Πάνω από 1 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις
Τυφώνας Μίλτον: Αλιγάτορες βγήκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους – Επίθεση δέχτηκαν πολίτες ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους
Έχουν γίνει δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη Φλόριντα -Στους δέκα οι νεκροί