Περιπλέκεται το κουβάρι-Στο κάδρο συμφωνία Ταμασού και Πάφου Γεώργιου πριν την ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου
06:00 - 22 Μαΐου 2024
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για το σκάνδαλο στην Μονή Αββακούμ, τόσο από πλευράς της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής, όσο και από πλευράς Αστυνομίας, όλο και περισσότερες είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες διασυνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γύρω από τον ιερό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ των μοναχών της Μονής και του Μητροπολίτη Ταμασού.
Στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, έρχονται πληροφορίες που κάνουν λόγο για στήριξη του Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Ταμασού, λόγω συμφωνίας μεταξύ των δύο, με φόντο τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2022.
Πηγή που πρόσκειται στον Μητροπολίτη Ταμασού, θέλοντας να δείξει πως ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας είναι στο πλευρό του Ησαΐα, από τη μία επανέλαβε τις πληροφορίες πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ενήμερος για τις ενέργειες του και από την άλλη, μίλησε για την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δύο ιερωμένων, παραπέμποντας μάλιστα σε σχετική συμφωνία που είχε να κάνει με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συγκεκριμένη συμφωνία, ανάμεσα στις δυο πλευρές, υπογράφηκε στο μεσοδιάστημα μετά την διαδικασία επιλογής από τους πολίτες του τριπροσώπου για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές και πριν την ψηφοφορία των Συνοδικών για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Ουσιαστικά, αυτό που αναφέρεται, είναι πως η συμφωνία υπογράφηκε, ώστε ο Μητροπολίτης Ταμασού να στηρίξει τον Γεώργιο στην Ιερά Σύνοδο, κάνοντας ο ίδιος ένα βήμα πίσω.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, που αναφέρουν πως το συμφωνητικό έγγραφο βρίσκεται φυλαγμένο σε συρτάρι στο τελευταίο δωμάτιο του πρώτου ορόφου της Μητρόπολης Ταμασού, όπου είναι το γραφείο του Μητροπολίτη Ησαΐα, θέλουν τις δύο πλευρές, να καταλήγουν σε συμφωνία που αφορά περίπου οκτώ με δέκα κεφάλαια, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν:
- Την οικονομική στήριξη στη Μητρόπολη Ταμασού και την πλήρη αυτονομία της
- Την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και ποσοστό επί των κερδών στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής
- Την δημιουργία φορέα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, επιστημών και κοινωνικής μέριμνας. (Σημειώνεται πως το έργο αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί)
- Την προσάρτηση ολόκληρης της Λακατάμιας και των Ιερών Ναών της στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής
- Να περιέλθει στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αναλυόντα
Επιπρόσθετα, στη συμφωνία αναφέρεται ότι ο υπό διερεύνηση εν αργία Αρχιμανδρίτης Πανοσιολογιότατος Νεκτάριος Γεωργίου, αναλάβει καθήκοντα βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασου, ενώ συμφώνησαν στην στήριξη νέων επιστημόνων για την παραμονή και απασχόληση τους στην Κύπρο. Περαιτέρω, στη συμφωνία προνοείται και η δημιουργία υποδομών και εξεύρεση πόρων και στήριξη από την Εκκλησία στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο
Η εν λόγω συμφωνία, συζυτήθηκε μεταξύ Συνοδικών, κάποιοι από τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, την έθεσαν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στις οκτώ Μαρτίου, όταν συνήλθε για πρώτη φορά η Ιερά Σύνοδος μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο.
Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος διέψευσε την εν λόγω συμφωνία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, παρά τις πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον άλλων Συνοδικών και οι οποίοι θεωρούν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως μια τέτοια συμφωνία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα αλλά ειδικότερα στα όσα ακολούθησαν.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας και στη βάση του μαρτυρικού υλικού, το Συνοδικό Δικαστήριο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, πέραν των πρωταγωνιστών, κλήθηκαν και άλλα πρόσωπα, ενώ σημειώνεται πως η διαδικασία ξεκίνησε μετά τις διαμαρτυρίες των μοναχών πως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως οι μοναχοί απορρίπτουν τα όσα τους καταλογίζονται, τόσο σε ότι αφορά τα ηθικά ζητήματα όσο και τα οικονομικά, επιστρέφοντας τα πυρά στον Μητροπολίτη Ταμασσού, τον οποίον καταγγέλλουν για οικονομικούς εκβιασμούς, παράνομη παρακολούθηση και χαλκευμένο υλικό. Μάλιστα, κατέθεσαν στην επιτροπή λίστα μαρτύρων, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν καταθέσει, αναφορικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την «επιχείρηση» του Ησαΐα.
Στη αντίπερα όχθη, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ακόμα και στην χθεσινή τελευταία ανακοίνωση του, επανέλαβε πως «δεν έπραξε τίποτα περισσότερο από τη διερεύνηση δεδομένων και στοιχείων τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψη του και ενδεχομένως να συνιστούσαν κανονικά και ποινικά αδικήματα. Έπραξε δηλαδή αυτό που όφειλε να πράξει ο κάθε ιεράρχης, όταν έχει ενώπιών του βάσιμες υποψίες ότι λαμβάνουν στη Μητρόπολή του τέτοιες συμπεριφορές, όπως αυτές που σήμερα εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές».