Βάζουν μπρος την επιχείρηση συσπείρωσης, τρέχουν και δεν φτάνουν οι κομματικές ηγεσίες

Έχοντας μπροστά τους δυόμιση γεμάτες εβδομάδες, τα κόμματα και οι μηχανισμοί τους, φουλάρουν τις μηχανές, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους που έθεσαν, κυρίως για τις Ευρωεκλογές. Με δεδομένο πλέον πως διανύουμε μια μεταβατική και ιδιαίτερα περίεργη πολιτική περίοδο, αν και καθυστέρησαν, οι πολιτικοί οργανισμοί του τόπου, ανεβάζουν ρυθμούς, αισιοδοξόντας πως στο τέλος της ημέρας, αφενός θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις και αφετέρου, το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα κάθονται στην πλευρά των νικητών.

Ειδικά το δεύτερο, αποτελεί το μεγάλο άγχος των κομματικών ηγεσιών. Με τα περισσότερα κόμματα, να διανύουν ή να έχουν βιώσει μια κρίση, αλλού μικρότερες κι αλλού μεγαλύτερες, γνωρίζουν ότι ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, θα επουλώσει εν μέρει τις πληγές, ενδεχομένως να κρύψει και προβλήματα κάτω από το χαλί και θα αποφευχθεί η εσωστρέφεια. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι το επιθυμητό, η κατάσταση θα αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι σε τρεις Κυριακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις τι ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών

Από τους Οικολόγους, που πρόσφατα άλλαξαν ηγεσία, αλλά συχνά πυκνά αναδύονται εσωκομματικά ζητήματα, μέχρι την ΕΔΕΚ, των παραιτήσεων, των αποχωρήσεων και των διαγραφών κι από το ΔΗΚΟ, όπου η εσωστρέφεια πλησιάζει απειλητικά, μέχρι τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με τις γνωστές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους 20 μήνες.

Και στα υπόλοιπα τρία κόμματα ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Αναμφίβολα, τουλάχιστον στη βάση των δημοσκοπήσεων, αν αυτές επιβεβαιωθούν, το μικρότερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίζει το ΕΛΑΜ. Κι αυτό διότι, πρώτον αναμένεται ότι θα καταγράψει διψήφιο ποσοστό, δεύτερον θα εκλέξει για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή και τρίτον, ίσως να προσπεράσει το ΔΗΚΟ, που διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες είναι το τρίτο κόμμα. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, μπορεί στην παρούσα φάση να μην υπάρχει μουρμούρα, ωστόσο σε ένα άλλο επίπεδο, υποθάλπει μια συζήτηση για τις επιλογές της ηγεσίας, τα μεγάλα ανοίγματα προς την κεντροδεξιά κτλ, που δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη. Συνεπώς, δεν θα ήταν έκπληξη, αν τελικά οι στόχοι που τέθηκαν δεν ευοδωθούν, ή αν η σύνθεση των νέων εκπροσώπων του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει ικανοποιητικό ποσοστό εκπροσώπησης, των θεμελιωδών θέσεων του κόμματος, να υπάρξουν αντιδράσεις. Τέλος, σε ότι αφορά τη ΔΗΠΑ, ο στόχος που τέθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η επίτευξη του 7 με 7,5% τουλάχιστον δημοσκοπικά δεν είναι ορατή, συνεπώς στο κόμμα του Μάριου Καρογιάν θα αναμένουν το βράδυ των εκλογών, με τον ίδιο πάντως, να αποτελεί τον φυσικό και αδιαμφισβήτητο ηγέτη της παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης

Τα παραπάνω δεδομένα, οι ηγεσίες των κομμάτων τα αντιλαμβάνονται πλήρως. Τα έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό και ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έκαναν και τις επιλογές τους, σε ότι αφορά τα πρόσωπα. Σε όλα τα κόμματα θεωρούν πως έχουν συνθέσει πολύ καλά ψηφοδέλτια. Στα πλείστα κόμματα, επιχειρήθηκαν ανοίγματα, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν νέα ακροατήρια και εν δυνάμει ψηφοφόρους. Γνωρίζουν ωστόσο πως το παιχνίδι θα καθοριστεί από τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους. Ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι, ξέρουν πως για να είναι στους νικητές το βράδυ των εκλογών και για να αποφύγουν επικίνδυνες ατραπούς, θα πρέπει να συσπειρώσουν.

Συνεπώς, πέραν από τα ανοίγματα, κυρίως μέσω των υποψηφίων τους, ο μεγάλος στόχος των τελευταίων δύο εβδομάδων, μπορεί και να ονομαστεί, «επιχείρηση συσπείρωσης». Με οδηγό και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, οι κομματικές ηγεσίες, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως για να πετύχουν τους στόχους τους, αυτό που χρειάζεται είναι να συσπειρώσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους. Εγχείρημα που αναμφίβολα, δεν έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας για όλα τα κόμματα.

Ως ένα βαθμό αυτό αναμένεται να επιτευχθεί. Το ποιος είναι όμως αυτός ο βαθμός, θα διαφανεί μόνο μέσα από την κάλπη. Και στο τέλος της ημέρας, αυτός θα κρίνει, εάν πέραν από τη διαφαινόμενη απώλεια έδρα της ΕΔΕΚ και την εκλογή Ευρωβουλευτή για πρώτη φορά από το ΕΛΑΜ, μπορούν να συμβούν και άλλες αλλαγές, που θα ανακατέψουν για τα καλά την τράπουλα.

Στα πλαίσια της «επιχείρησης συσπείρωση», έχουν ριχτεί στη μάχη όλα τα μέσα. Από τα προσωπικά τηλέφωνα, έτσι ώστε να μεταφερθεί στην ηγεσία μια εικόνα για το πώς σκέφτονται οι φακελωμένοι ψηφοφόροι, μέχρι τις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις σε σπίτια, σωματεία και καφετέριες, όπου τα στελέχη των κομμάτων, πιάνουν τον παλμό και μεταφέρουν τα ανάλογα μηνύματα στα ψηλά δώματα των κομμάτων.

Σε ότι αφορά τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι τελευταίες δύο εβδομάδες, θα είναι μια nonstop προσπάθεια, συναντήσεων, εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, ταυτόχρονα με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι το μήνυμα τους θα μεταφερθεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται, άλλωστε και οι εμφανίσεις τους, στα διάφορα podcast, όπου επιχειρούν με μια πιο απλή, προσιτή και ελκυστική γλώσσα, να αγγίξουν και τις νεότερες γενιές ψηφοφόρων. Εξάλλου, οι ειδικοί επικοινωνιολόγοι, φέρνουν ως παράδειγμα τις Προεδρικές Εκλογές, όπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τις εμφανίσεις του, σε ανάλογες παραγωγές, κατάφερε να πείσει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος, που διαφορετικά δεν θα κατάφερνε να προσεγγίσει. Πάνω σε αυτό, πατούν σήμερα και οι πολιτικοί αρχηγοί για να, εξασφαλίσουν πρόσβαση σε κοινά που σε γενικές γραμμές τους γύρισαν την πλάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»