Έντονη ενόχληση ΟΠΑΚ για τα μη προσβάσιμα γήπεδα-Βλέπουν ομάδες, ζητούν λήψη μέτρων
06:00 - 25 Μαΐου 2024
Έντονη είναι η ενόχληση της Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου για την κατάσταση που επικρατεί στα γήπεδα της Κύπρου, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα για άτομα με αναπηρία, είτε αυτά είναι καθηλωμένα σε αμαξίδιο, είτε φέρουν οποιαδήποτε άλλη αναπηρία, με την ηγεσία της οργάνωσης να έχει συναντήσεις με τις ομάδες και τις αρμόδιες Αρχές, για πολλοστή φορά, σε μία προσπάθεια να ληφθούν μέτρα, ώστε να αλλάξει η εικόνα.
Το πρόβλημα ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, κατά την οποία αναφέρεται πως υπάρχουν δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου, στα οποία διεξάγονται αγώνες της Α’ κατηγορίας.
Η Επίτροπος Διοικήσεως προέβη στην αυτεπάγγελτη έκθεση μετά από παράπονα που είχε δεχθεί, τόσο από την ΟΠΑΚ, όσο και από άλλες οργανώσεις που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία, οι οποίοι έκαναν λόγο για διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, που πολλές φορές έμεναν εκτός γηπέδων, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και είναι πολύ φτωχή η προσβασιμότητα στα γήπεδα μας σήμερα, όμως οι αρμόδιοι δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει. Ούτε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ούτε οι ομάδες, ούτε οι ιδιοκτήτες των γηπέδων, παρά τα παράπονα που έχουμε κάνει κατά καιρούς», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης.
Τα παράπονα που βρίσκονταν στην Επίτροπο Διοικήσεως ήταν από το 2022 και το 2023, ενώ και σε προηγούμενα χρόνια πριν από τις οργανώσεις, που ουσιαστικά ανέφεραν το ίδιο πράγμα, ότι τα γήπεδα δεν είχαν τους κατάλληλους χώρους, ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.
«Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η Αρχή Αδειοδότησης Γηπέδων, όταν λαμβάνει αιτήματα για ανέγερση γηπέδων, δεν απαιτεί προδιαγραφές, που θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των οπαδών, για να μπορούν άτομα ΑμεΑ να παρακολουθούν χωρίς πρόβλημα. Έχουμε προσπαθήσει επανηλειμμένως, είναι φτωχή η ανταπόκριση και το πρόβλημα είναι με την Αρχή. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει ότι είναι προσβάσιμα τα γήπεδα».
Σημειώνεται πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις περιπτώσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία, αλλά και στα άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία, που επίσης αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στο να ακολουθήσουν την εξέλιξη ενός αγώνα, με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένα.
«Υπάρχουν λύσεις και γι’ αυτές τις ομάδες ατόμων, αν το θέλουν πραγματικά. Για τα άτομα με οπτική, υπάρχουν ειδικά ακουστικά που τους εξηγεί. Για τα άτομα ακουστική αναπηρία, υπάρχουν μέσα που μπορούν έχουν ειδικά ακουστικά, ή άτομο που να μπορεί να εξηγεί με υψηλή ένταση, είτε με διερμηνέα».
Πάντως, ο κ. Λαμπριανίδης, ερωτηθείς κατά πόσο πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αλλάξει η εικόνα και να δεσμεύει την Αρχή Αδειοδότησης Γηπέδων, ώστε να θέσει πρόνοιες για προσβάσιμα σημεία, πριν δοθούν οι άδειες, τόνισε πως «η Σύμβαση του ΟΗΕ, που έχει θεσμοθετηθεί σε νόμο, έχει πρόνοιες για να αναγκάσει τους αρμόδιους να αναλάβουν μέτρα, αλλά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση».
Τις επόμενες ημέρες, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου αναμένεται να ζητήσει συναντήσεις με τις αρμόδιες Αρχές και φορείς, καθώς επίσης και με τις ομάδες, ώστε να θέσουν εκ νέου στο μικροσκόπιο το θέμα της προσβασιμότητας, για να μελετήσουν λύσεις και μέτρα που πρέπει να τροχοδρομηθούν, για να υπάρξει αλλαγή. «Θέλουμε οι ομάδες να είναι δίπλα μας για να απαιτήσουν να παίζουν σε προσβάσιμα γήπεδα».