ΒΙΝΤΕΟ: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου-Άγνωστη η τύχη των επιβαινόντων

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».

Την πληροφορία ότι το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραϊσι εντοπίστηκε μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν και αναμεταδίδει το Reuter's. Ωστόσο, τις πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο του προέδρου Ραϊσι έχει εντοπιστεί διαψεύδουν τόσο το πρακτορείο Tasnim, όσο και η Ερυθρά Ημισέληνος. 
Κανένας ωστόσο δεν έχει κάνει αναφορά για τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο. Πληροφορίες που μεταδίδονται τα τελευταία λεπτά από μεγάλα Μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN, αναφέρουν ότι οι ζημιές στο ελικόπτερο από τη συντριβή δεν είναι εκτεταμένες. 

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Ιρανός πρόεδρος έχει σκοτωθεί.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η συντριβή του ελικοπτέρου οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί αν επιβεβαιωθεί» αναφέρει η κρατική τηλεόραση.

Οι πληροφορίες από το σημείο είναι συγκεχυμένες, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν την ανησυχία τους λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ιρανός αξιωματούχος δήλωνε μάλιστα στο Reuters ότι «η ζωή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε κίνδυνο». Στον λογαριασμό του προέδρου στο Instagram εμφανίστηκε γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματος και μεταδίδει προσευχές.

Τι αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε λόγω ομίχλης και ότι η συνοδεία του προέδρου συνέχισε προς τον προορισμό της οδικά. Αποδίδει μάλιστα τα περί ατυχήματος σε ένα από τα τρία ελικόπτερα της συνοδείας του Ραΐσι σε αναφορές του Διαδικτύου.

Στην ανάρτηση υπάρχει και μια φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο να κατεβαίνει από το ελικόπτερο που έχει προσγειωθεί σε χωράφι. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

Αργότερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Fars σε γειτονική πόλη ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται σε σημείο κοντά σε ορυχείο χαλκού. Η ομίχλη στο σημείο ήταν πολύ πυκνή, με ορατότητα μικρότερη των πέντε μέτρων, ενώ βρέχει, συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ τον εντοπισμό.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μάλιστα και οπτικό υλικό από το σημείο, δείχνοντας τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες γίνεται η έρευνα.

Τι γνωρίζουμε μέχρι ώρας

Σύμφωνα με το tasnimnews.com το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Αγιατολάχ Ραΐσι, είχε «ατύχημα» στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Ωστόσο, κάποιοι από τους συνοδούς του προέδρου σε αυτό το ελικόπτερο κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το κέντρο ελέγχου μέσα από την καμπίνα και έτσι οι ελπίδες για το τέλος αυτού του περιστατικού χωρίς απώλειες ζωών έχουν αυξηθεί.

Υπήρχαν 3 ελικόπτερα σε αυτή τη συνοδεία, δύο ελικόπτερα που μετέφεραν υπουργούς και αξιωματούχους έφτασαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Ακούστηκε ότι στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο βρίσκονταν επίσης ο ιμάμης της Ταμπρίζ, ο Αγιατολάχ Αλ-Χασέμ και ο κ. Amir Abdullahian, υπουργός Εξωτερικών.

Έκανε ταξίδι στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Νωρίς την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Το Ιράν μια σειρά ελικοπτέρων, ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών. Ο εναέριος στόλος του χρονολογείται πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, θεωρείται σκληροπυρηνικός, που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Θεωρείται ότι διαθέτει την προστασία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει μετά τον θάνατό του ή την αποχώρησή του από τον ρόλο.

Το πορτρέτο του προέδρου Ραΐσι

Ο Ραΐσι, 63 ετών, θεωρείται σκληροπυρηνικός, που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Θεωρείται ότι διαθέτει την προστασία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει μετά τον θάνατό του ή την αποχώρησή του από τον ρόλο.

Γεννήθηκε στην ιερή πόλη Μασχάντ του βορειοανατολικού Ιράν και ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Το 1980 και σε ηλικία μόλις 20 ετών διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.

Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.

Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian, σε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικής κρίσης, αλλά και οικονομικής λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος. Διαδέχτηκε, έπειτα από εκλογές τον Χασάν Ρουχανί.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως και τους επόμενους μήνες, το Ιράν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανέβασε ξανά στα ύψη τις περιφερειακές εντάσεις, ειδικά με το Ισραήλ. Έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό, κατά τον οποίο σκοτώθηκε υψηλόβαθμός Ιρανός, η Τεχεράνη απάντησε με μια ομοβροντία πυραύλων και drone κατά του Ισραήλ.

Δειτε Επισης

LIVE: Νέα εντολή εκκένωσης περιοχής της Βηρυτού–Πλήξαμε το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, λένε οι IDF
Αδιανόητο έγκλημα στην Τουρκία-Δεκαεννιάχρονος σκότωσε δύο νέες κοπέλες, αποκεφάλισε τη μία
Ο Εβραίος «Σίντλερ»-Πώς ο Στιβ Μάμαν κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε το ISIS
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Δεν μπλόκαραν τελικά τους δασμούς ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα κράτη μέλη
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ
Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Μπέρμιγχαμ-Πέντε τραυματίες
Συνετρίβη F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας-Νεκρός ο πιλότος
«Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι μπροστά στους Ιρανούς»
Ανοίγει μετά από 30 χρόνια η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ-Υποστηρίζουν ότι τους βίαζε ο πατέρας τους