Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της μέρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή».

«Η φωνή διαμαρτυρίας μας ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Σκύβουμε το κεφάλι, όπως και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο», σημειώνει.

«Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει, ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», υπογραμμίζει.

«Η φετινή «Ημέρα Μνήμης», συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες. Χτίζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα, με πυξίδα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Και μετατρέποντας τα διδάγματα της Ιστορίας σε ορμή προς ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε! Ούτε λησμονούμε. Επιμένουμε να διεκδικούμε!», καταλήγει.

Πηγή: Cnn.gr

Δειτε Επισης

Διευκρινίζει ο Στιούαρτ για την επόμενη διευρυμένη-«Δεν μπορεί να είναι επανάληψη της Γενεύης, δεν μιλάμε ακόμα για λύση»
Anadolu: Δεν αντικατοπτρίζει την άποψη της Τουρκίας ο χάρτης ΘΧΣ-«Ξεκίνησε μελέτες το ψευδοκράτος»
Για τεχνάσματα κατηγορεί Οδυσσέα το Προεδρικό-«Από το 2022 η έγκριση, από την προεκλογική η φωτογραφία»
Οι όροι της Κίνας για την έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ για τους δασμούς-«Να σέβεστε» λέει το Πεκίνο
Tο ζευγάρι των Ελλήνων από την Ελβετία που απανθρακώθηκε στην Εγνατία-Μόλις είχαν φτάσει για τις διακοπές του Πάσχα
Αυτούς επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη νέα Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία
«Μονομερείς ενέργειες» χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Ελλάδας
Έπιασαν… κοτοπουλάκι στο Τμήμα Τελωνείων-Φωτογραφίες από τις ποσότητες κρέατος που κατασχέθηκαν
Αντιμέτωπη με δασμούς έως και 245% η Κίνα λόγω των αντιποίνων της
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό ο Ιωάννου για το κέντρο δεξιώσεων-Επί Αναστασιάδη η αδειοδότηση, επενέβη το ΥΠΕΣ το 2024