Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς, το email που είχε σταλεί σε σχεδόν όλες τις σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων στην Κύπρο, το οποίο περιείχε απειλητικό μήνυμα, με τις έρευνες για εντοπισμό του αποστολέα να συνεχίζονται, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Το Υπουργείο Παιδείας, από την πρώτη στιγμή, έχει εφαρμόσει όλα τα πρωτόκολλα, με γνώμονα να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή και βρίσκεται σε επαφή με την Αστυνομία, για να λαμβάνει απαντήσεις για την πορεία των ερευνών. Γι’ αυτό το λόγο, οι επόμενες ημέρες κρίνονται σημαντικές, καθώς τότε θα διαφανεί κατά πόσο επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αν θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα σενάρια πίσω από τον λόγο που αποστάλθηκε το εν λόγω email.

«Μας ανησυχεί το περιστατικό. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάτι σοβαρό από τις έρευνες, όμως το ανησυχητικό είναι το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή ότι στάλθηκε σε σχεδόν όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων. Πρέπει να προβληματίσει όλους μας ότι φτάσαμε στο σημείο, με απειλές για τρομοκρατία, να κάνει κάποιος πλάκα ή για να αποφύγει κάτι και να προκαλεί αναστάτωση ανά το παγκόσμιο», επεσήμανε στον REPORTER ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα, Ηλίας Μαρκάτζιης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία

Σημειώνεται πως το email είχε αποσταλεί νωρίς το πρωί, από ένα αποστολέα και έλεγε ότι υπήρχε βόμβα στο σχολείο, καθώς επίσης και ότι θα χυθεί το αίμα των εκπαιδευτικών στα σχολεία και θα τους καταστρέψουν, με φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά. Το εν λόγω περιεχόμενο ήταν και αυτό που προκάλεσε την έντονη ανησυχία του Υπουργείο Παιδείας, των γονιών και των Διωκτικών Αρχών, αφού μιλά για τρομοκρατία και αιματοχυσία.

«Είναι ανησυχητικό ότι μπήκε και αυτή η διάσταση. Είναι σημαντικό ότι επικράτησε ψυχραιμία από τους εκπαιδευτικούς και ήταν γρήγοροι στις κινήσεις τους, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Έγιναν όσα έπρεπε και με την ελάχιστη ζημιά για την καθημερινότητα των σχολείων».

Υπενθυμίζεται ότι από τις έρευνες της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι το email έχει αποσταλεί στα σχολεία από τη Ρωσία, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι ότι έγινε χρήση του VPN, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο όντως να αποστάλθηκε από το εξωτερικό και προς αυτό το σκοπό, έχει ζητηθεί η συνδρομή της Interpol και της Europol. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, από την πρώτη στιγμή κρατείται ενήμερη και μάλιστα έδινε οδηγίες, για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία

Προβληματισμένοι οι γονείς

Την έκβαση των ερευνών της Αστυνομίας περιμένουν και οι οργανωμένοι γονείς, που επίσης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις Διωκτικές Αρχές και το Υπουργείο Παιδείας. Όπως και στο Υπουργείο, έτσι και στους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, έχει προκαλέσει ανησυχία το μέγεθος του προβλήματος και η αποστολή του email σε σχεδόν όλα τα σχολεία της Κύπρου.

«Έστειλαν μαζικά το email και είναι ανησυχητικές οι αναφορές ότι είναι από το εξωτερικό. Από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είναι μαθητές που το έστειλαν. Αυτός ή αυτοί που το έστειλαν ακολούθησαν παράδειγμα ίδιας περίπτωσης από το εξωτερικό. Μακάρι να είναι φάρσα», τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Μία εξίσου ανησυχητική διάσταση του συγκεκριμένου περιστατικού είναι και το γεγονός ότι το απειλητικό email έχει αποσταλεί και σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, αφού ελάχιστες είναι οι αναφορές για απειλές για βόμβα σε Δημοτικά, τα τελευταία χρόνια.

«Σε κάποια σχολεία πήγαν οι αστυνομικοί και έκανα έρευνες, εμείς θέλουμε να γίνει αυτό σε όλα τα σχολεία. Ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει τους λόγους να αποσταλεί ένα τέτοιο email σε σχολεία και πόσο μάλλον σε Δημοτικά. Είμαστε σε επαφή με τις Αρχές και ελπίζουμε ότι η εκτίμηση ότι είναι χαμηλής επικινδυνότητας να ισχύει, για να προστατευθούν οι ζωές των μαθητών και του προσωπικού των σχολείων», επεσήμανε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες

Δειτε Επισης

Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»
Έμφραγμα μυοκαρδίου κατέδειξε η νεκροτομή του άτυχου Άλκη
Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»
Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό οπαδού σε αμαξίδιο από ΜΜΑΔίτες
Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Συνελήφθησαν για επιθετικά όργανα και κλοπιμαία δύο νεαροί στην Πάφο
Υπέστη εγκαύματα 30χρονος από τη φωτιά σε εργοστάσιο-Συνελήφθη για κλοπή ρεύματος από την ΑΗΚ
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δεκαεπτά οι αναζητούμενοι για την «εισβολή» στο Αλφαμέγα-Έξω από το ΣΥΦΑΕΛ οι τέσσερις συλλήψεις (pics)