Δριμύ κατηγορώ στη Θεσμών για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Ανησυχούμε πού πάει η κατάσταση με την Εισαγγελία»

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό, σε σχέση με το πού οδηγείται η κατάσταση με τη Γενική Εισαγγελία, εξέφρασαν ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, μέλη της επιτροπής Θεσμών. Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Αρχής κατά της Διαφθοράς, για το θέμα του Μιχάλη Κατσουνωτού και την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να υιοθετήσει την πρόταση της Αρχής για δίωξη του, αφού αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των επιθεωρητών έρευνας, η επιτροπή Θεσμών, συζήτησε το θέμα με τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Λαμβάνοντας τον λόγο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ενέγραψε αυτεπάγγελτα το θέμα στη Βουλή, εξήγησε πως ο λόγος που ζήτησε να έρθουν ενώπιον της Βουλής τα μέλη της Αρχής, ήταν για να θέσει ξεκάθαρα το θέμα του Μιχάλη Κατσουνωτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο «όχι» σε δίωξη Κατσουνωτού από Εισαγγελία-Έντονη αντίδραση Αρχής κατά της Διαφθοράς, εξετάζει ιδιωτική ποινική

«Η Αρχή είχε ζητήσει τη ποινική του δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα. Το γεγονός ότι πέρασαν τόσοι μήνες και δεν υπήρχε ανταπόκριση, προκάλεσε την ανησυχία μας, για το τι συμβαίνει με αυτό το θέμα. Σήμερα το πρωί μελέτησα την ανακοίνωση της Αρχής που ξεκάθαρα είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αρνείται να προχωρήσει στη δίωξη Κατσουνωτού», είπε και πρόσθεσε πως, «με εκτεταμένη τοποθέτηση της, η Αρχή απορρίπτει τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και υποδεικνύει και τον κίνδυνο, ότι με τη θέση που πήρε ο Γενικός Εισαγγελέας, θα προτάσσουν πλέον, όλοι όσοι καλούνται στην Επιτροπή, το δικαίωμα της σιωπής».

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθύμισε πως ο Νόμος, το δικαίωμα της σιωπής το δίνει μόνο σε περίπτωση αυτοενοχοποίησης. «Και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κατσουνωτός απλώς κλήθηκε για να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις. Είναι εμφανές από την ανακοίνωση της Αρχής, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, έκανε το έξτρα μίλι για να μη διώξει τον κ. Κατσουνωτό», υπέδειξε.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, συνέδεσε τη σημερινή εξέλιξη με τον πρώην διοικητή της ΥΚΑΝ, με το θέμα της προσφυγής του Γενικού Εισαγγελέα, στο Ανώτατο, για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά, σε συνδυασμό και με την προώθηση των καταγγελιών από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς την Αρχή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. «Υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος από τη στιγμή που οδηγείται στο Ανώτατο ο Γενικός Ελεγκτής για ανάρμοστη συμπεριφορά, σε σχέση με την καταγγελία που έκανε στον κ. Αγγελίδη, να έρχεται ο Γενικός Εισαγγελέας, ως μάρτυρας σας, ο οποίος αρνήθηκε να σας δώσει ουσιώδεις πληροφορίες, για να καταλήξετε σε πόρισμα, να τον απαλλάσσει από ευθύνες», ερώτησε η κα. Χαραλαμπίδου.

Απεύθυνε επιπλέον το ερώτημα στον επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, πώς θα προχωρήσει από τη στιγμή που εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα, να δώσει έγκριση για τις ιδιωτικές ποινικές. Διερωτήθηκε επίσης, «πώς θα το τολμήσει οποιοσδήποτε πολίτης να προβεί σε καταγγελίες εναντίον ισχυρών θεσμών, όταν ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος, όπως ο Ελεγκτής, ήρθε ενώπιον σας και αυτή τη στιγμή διώκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο; Θέλω να μου πείτε αν αυτή η κίνηση θα απονευρώσει το έργο σας».

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφερόμενη στη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής, ανέφερε πως, «όταν είσαι δημόσιος υπάλληλος, είσαι και υποχρεωμένος να δώσεις κατάθεση και να πεις ότι γνωρίζεις. Κάποιος που αρνείται να δώσει κατάθεση φοβάται ότι θα ενοχοποιηθεί και θα έπρεπε να γίνει περισσότερη διερεύνηση ως προς την ενοχή του κ. Κατσουνωτού ή όχι».

Μάλιστα έστρεψε τα βέλη της και κατά του Γενικού Εισαγγελέα. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι ανησυχούμε που πάει η κατάσταση με τη Γενική Εισαγγελία. Κανένας από τους θεσμούς δεν φαίνεται να ανησυχεί, για την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί. Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ», είπε.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, εξήγησε πως μέχρι τις 18 Απριλίου, αντάλλαζε επιστολές με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα και θεώρησε ορθό, να συμπληρωθεί η αλληλογραφία και ακολούθως να τοποθετηθεί. «Ενημερώσαμε το τι έχει γίνει με την υπόθεση του αξιωματικού. Επίσης εκφράσαμε την ανησυχία μας, ότι ο Νόμος της Αρχής πάσχει. Ο Εισαγγελέας λέει πως πρέπει να δίνεται το δικαίωμα της σιωπής και επίστησης στον Νόμο με βάση τους δικαστικούς κανόνες σε διαδικασίες ενώπιον της Αρχής που εμείς διαφωνούμε».

Εξηγώντας τους λόγους που διαφωνεί, ο κ. Πογιατζής υπέδειξε πως, «δεν είναι ανάκριση που κάνουμε είναι έρευνα που κάνουμε. Εμείς ερευνούμε. Αν δίνουμε το δικαίωμα της σιωπής ενώ ο Νόμος λέει ότι πρέπει να απαντά, φανταστείτε τι σύγχυση θα προκαλέσει. Το μόνο δικαίωμα που έχει είναι να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που τείνουν να τον ενοχοποιήσουν. Αλλά δεν μπορεί να έρχεται κάποιος και να λέει δεν απαντώ καμία ερώτηση. Τι έρευνα θα κάνουν οι ερευνώντες λειτουργοί;», διερωτήθηκε ο κ. Πογιατζής, απαντώντας στα όσα υποστήριξε στην αλληλογραφία που είχαν ο Γενικός Εισαγγελέας.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Πογιατζής εξήγησε πως εξέφρασαν δημόσια αυτή την ανησυχία τους τα μέλη της Αρχής, «διότι εάν σε μια μελλοντική απόφαση βρεθούν ύποπτοι και ζητήσουμε δίωξη, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μας πει συγνώμη, δεν τηρήθηκαν τα δικαιώματα, σταματώ οποιαδήποτε ανάκριση. Αυτό μας ανησυχεί».

Σε σχέση με την πρόθεση που εκφράστηκε και στην ανακοίνωση για τις ιδιωτικές ποινικές, ο Χάρης Πογιατζής εξήγησε πως, «έχουμε δικαίωμα να καταχωρήσουμε ιδιωτικές ποινικές ως κατήγοροι, μόνο για υποθέσεις που αφορούν παρακοή των διατάξεων του Νόμου. Για υποθέσεις διαφθοράς, είναι αδύνατο να γίνει ιδιωτική ποινική, όμως για θέματα παρακοής, μπορούμε», εξήγησε.

Αναφορικά με τις ανακριτικές εξουσίες, ο κ. Πογιατζής, παρά το γεγονός ότι θα ήταν καλύτερα αν η Αρχή αποκτούσε ανακριτικές εξουσίες, επεσήμανε πως προς το παρόν έχει υιοθετηθεί μια διαδικασία, αρκετά αποτελεσματική. «Αν αποκτήσουμε ανακριτικές εξουσίες θα πρέπει να βρούμε ανακριτές, να τους εκπαιδεύσουμε, να αλλάξουμε πλήρως τη δομή της Αρχής. Αλλά είμαστε υπέρ, γιατί θα αυξήσει τις εξουσίες της Αρχής.

152 καταγγελίες, απορρίφθηκαν περίπου 30

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Χάρης Πογιατζής, ενημέρωσε την επιτροπή Θεσμών, πως από τη μέρα λειτουργίας της Αρχής, έχουν καταχωρηθεί 152 καταγγελίες, ενώ αυτές που απορρίφθηκαν ανέρχονται περίπου στις 30.

Όπως εξήγησε, «αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού καθυστερούμε», είπε ενώ εξήγησε πως πριν μια καταγγελία, κριθεί εάν θα τύχει διερεύνησης από λειτουργούς επιθεώρησης, διεξάγεται μια προκαταρκτική καταγγελία από τα ίδια τα μέλη της Αρχής. «Αντί να δεχόμαστε την καταγγελία που κάνει ο καθένας, ζητάμε τα στοιχεία από τους εμπλεκόμενους και αξιολογούμε εξ αρχής την καταγγελία. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το πιο πολύ δουλειά εμείς, για να απορρίπτουμε τα κακόβουλα. Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτονται από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης», εξήγησε ο Χάρης Πογιατζής.

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετείται η Εισαγγελία μετά την αποτυχία της στην υπόθεση πολιτογραφήσεων και στα πυρά περί προκατασκευασμένης μαρτυρίας
Γράφει ιστορία η Ταϊλάνδη-Αναγνώρισε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα
Αγωγή στο LinkedIn για τη χρήση προσωπικών δεδομένων στην εκπαίδευση της ΑΙ
Σοκ στη Γλυφάδα με απόπειρα αρπαγής ανηλίκου-Πώς επιχείρησε να παρασύρει το παιδί
«Heil Tesla»: Η δράση ακτιβιστών για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ
Ξεκίνησαν οι συλλήψεις μεταναστών στις ΗΠΑ-Μέλος συμμορίας φώναζε στις κάμερες «γ... τον Τραμπ»
Χειροπέδες σε 14χρονο-Σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί των Βρυξελλών
Ισόβια στον 18χρονο που σκότωσε τρία κοριτσάκια - «Η πιο συγκλονιστική υπόθεση»
Ο Τραμπ απένειμε χάρη σε δύο αστυνομικούς που καταδικάστηκαν για το θάνατο Αφροαμερικάνου
Μπήκε σε εστιατόριο στη Λήδρας και έκλεψε tablet-Συνελήφθη 30χρονος