Προχωρεί με ιδιωτική ποινική δίωξη του Κατσουνωτού η Αρχή-Η τρίλιζα των υποθέσεων εναντίον του σε δύο χρόνια

Με ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, μετά το «όχι» που εισέπραξε από τον Γενικό Εισαγγελέα επί της εισήγησης της για ποινική του δίωξη, λόγω της άρνησης του να συνεργαστεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις των ερευνητών, αναφορικά με τις διερευνώμενες καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, που είχαν να κάνουν με αναστολές ποινών προσώπων, εκ των οποίων τον ένα εκπροσωπούσε ως δικηγόρος πριν να λάβει αξίωμα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, επί της ουσίας ανέφερε πως παραβιαστήκαν τα δικαιώματα του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος είχε το δικαίωμα να διατηρήσει το δικαίωμα της σιωπής, ωστόσο ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, του υπέδειξε πως «εκείνο που εφαρμόζει η Αρχή είναι το ίδιο που εφαρμόζουν όλες οι Ερευνητικές Επιτροπές εφόσον διαθέτουν ερευνητικές και όχι ανακριτικές εξουσίες. Δηλαδή δεν δίδεται σε οιονδήποτε μάρτυρα επίστηση της προσοχής του στο Νόμο με βάση τους Δικαστικούς Κανόνες ή να γίνει αναφορά σε δικαίωμα σιωπής».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η Αρχή ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταχωρίζει η ίδια ως Κατήγορος ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις σε περιπτώσεις ανυπακοής σε πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, όπως στην περίπτωση του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Εξού και ήδη έχει αποταθεί σε ιδιώτες δικηγόρους, οι οποίοι μελετούν τα δεδομένα της υπόθεσης και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να καταχωρηθεί ιδιωτική ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, υποστηρίζοντας τη θέση που εξέφρασαν και στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είχε αντίθετη άποψη.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, και πάλι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να αναστείλει την ιδιωτική ποινική σε βάρος του, ωστόσο το ποιες θα είναι οι προθέσεις του, θα διαφανούν όταν η Αρχή κατά της Διαφθοράς προχωρήσει στην καταχώρηση της υπόθεσης.

Τρίλιζα υποθέσεων σε δύο χρόνια

Το όνομα του Μιχάλη Κατσουνωτού και οι ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας γύρω από τις υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη ο αστυνομικός, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό διότι, ενώ σε βάρος του προέκυψαν ποινικά αδικήματα, ωστόσο η Εισαγγελία έβαλε φρένο στην δίωξη του, με την τελευταία περίπτωση να αφορά την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με την πιο πάνω υπόθεση.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τον Ιούνιο του 2022, η πρώτη περίπτωση αφορούσε τις καταγγελίες της πρώην Διευθύντριας και της πρώην Υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο οποίος συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο μεταξύ άλλων, ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Άννα Αριστοτέλους, με σκοπό την εξόντωση της, ενώ στο κινητό του κατάδικου εντοπίστηκαν και άλλες συνομιλίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων, χρήματα που του αποστάλθηκαν από τον Κατσουνωτό μέσω άλλου αστυνομικού, καθώς και μηνύματα που αφορούσαν κλείσιμο υποθέσεων.

Τα όσα υποστήριζε η Άννα Αριστοτέλους, η οποία φέρεται να δέχθηκε πιέσεις και απειλές για να μην προβεί σε καταγγελία, σε συνδυασμό με το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που είχε στα χέρια της, μεταξύ αυτών εκατοντάδες μηνύματα αλλά και άλλες μαρτυρίες από πρόσωπα που θέλησαν να μιλήσουν, βρέθηκαν ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος μετά από έρευνες, κατέληξε πως προκύπτουν σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού δύο ποινικά αδικήματα. Αυτό της συνομωσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα και αυτό της κατάχρησης εξουσίας, ωστόσο μετά από τρεις μήνες μελέτης του πορίσματος, η Εισαγγελία αποφάσισε την μη δίωξη του, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της στην οποία επιβεβαίωσε τα αδικήματα που υπέδειξε ο ανεξάρτητος ανακριτής, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Ακολούθησε η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής από την πλευρά Αριστοτέλους, με το κατηγορητήριο πέραν των δύο πιο πάνω αδικημάτων να περιλαμβάνει και το αδίκημα της καταστροφής τεκμηρίων, εντούτοις η Νομική Υπηρεσία, δύο ημέρες πριν την ημερομηνία που δόθηκε για εμφάνιση, προχώρησε στην αναστολή της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγο υπόθεση διατάχθηκε η πειθαρχική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, ωστόσο από τον Αύγουστο το 2023, οπότε ανακοινώθηκε η απόφαση, μέχρι και σήμερα, Μάιος 2024, δεν έχει αρχίσει καν η διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια

Της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση Αριστοτέλους κατά τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, ακολούθησαν οι δημόσιες καταγγελίες που προκάλεσαν σάλο για το θανατηφόρο του 2012, όπου κατά τον ουσιώδη χρόνο, ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ήταν υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού και σε βάρος του, διατυπώνονταν διάφοροι ισχυρισμοί. Μάλιστα, κάποιοι συνέδεαν την μη δίωξη του στην υπόθεση Αριστοτέλους με την υπόθεση του θανατηφόρου, δεδομένου της αντίδρασης και των πιέσεων που δέχθηκε η πρώην Διευθύντρια των Φυλακών αναφορικά με τις καταγγελίες της, για τις οποίες από προηγουμένως υπήρχε έντονο παρασκήνιο σε διάφορα μέτωπα.

Ακολούθησε νέα έρευνα, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας του 17χρονου θύματος του θανατηφόρου, έπειτα από την οποία ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, εισηγήθηκε την δίωξη επτά αστυνομικών, καθώς και του 21χρονου οδηγού που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του άτυχου 17χρονου. Υπενθυμίζεται ότι, μεγάλος ντόρος είχε προκληθεί γύρω από την άγνωστη οδηγό που φέρεται να ανέκοψε την πορεία του διερχόμενο οχήματος που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του 17χρονου, ωστόσο διέφυγε και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές από την Αστυνομία, ανάμεσα στα επτά πρόσωπα που υποδείχθηκαν ποινικά αδικήματα, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και το όνομα του Μιχάλη Κατσουνωτού, στον οποίον αναφέρθηκαν φίλοι του θύματος που βρισκόντουσαν στο σημείο και είχαν εμπλοκή στο τροχαίο, αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο υπεύθυνος της Τροχαίας.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία, μετά την μελέτη του πορίσματος, αποφάσισε εν τέλει την ποινική δίωξη μόνο του εξεταστή της υπόθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως για τους υπόλοιπους «δεν διαπιστώθηκε εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος».

Υπενθυμίζεται πως και για αυτή την υπόθεση, αναμένεται διερεύνηση ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων, όπως υπέδειξε στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία. Μεταξύ αυτών των προσώπων, όπως μας ανέφερε αστυνομική πηγή, θα εξεταστεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα και εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινική δίωξη ενός εκ των ανακριτών για το θανατηφόρο του 2012 αποφάσισε η Εισαγγελία-Αφήνει παράθυρο για πειθαρχική δίωξη των υπόλοιπων

Την ίδια ώρα που στο προσκήνιο βρισκόταν ακόμη η υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, βρέθηκαν καταγγελίες που διαβιβάστηκαν μέσω του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος δεν ήταν αρμόδιος για σχετικό έλεγχο αλλά του δόθηκαν εμπιστευτικά στοιχεία για να τα παραδώσει. Σε μια από τις εν λόγω καταγγελίες, ήταν υπόθεση που αφορούσε αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου, τον οποίο προηγουμένως εκπροσωπούσε ως δικηγόρος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε ζητήσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός που κατά το δεδομένο χρόνο ήταν διοικητής της ΥΚΑΝ, ωστόσο η υπόθεση δεν έτυχε χειρισμού από την υπηρεσία του. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, γινόταν λόγος για συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ Αγγελίδη-Κατσουνωτού, ενώ μετά την αναστολή της υπόθεσης, ο Μιχάλης Κατσουνωτός επέστρεψε το φάκελο που είχε ζητήσει, με την αναστολή της δίωξης του συγκεκριμένου προσώπου.

Ο Μιχάλης Κατσουνωτός κλήθηκε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς να καταθέσει, ωστόσο αρνήθηκε να συνεργαστεί και να δώσει απαντήσεις, με την Αρχή να εισηγείται την ποινική δίωξη του.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αρχή, «με βάση την Έκθεση των Λειτουργών Επιθεώρησης σε μία από τις 3 υποθέσεις που ερευνήθηκαν, η Αρχή θεωρεί ότι, ο εν λόγω Αξιωματικός της Αστυνομίας, ενδεχομένως να έχει διαπράξει αδίκημα κατά παράβαση του Άρθρου 8(β), του Ν.19(Ι)/2022, με την άρνησή του να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί. Ως εκ τούτου, η Αρχή δυνάμει του Άρθρου 9(3), του ίδιου Νόμου, έχει προωθήσει όλα τα σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με σχετική εισήγηση».

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε να μην προχωρήσει με την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, για ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, κάτι το οποίο γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η Αρχή, στην οποία είχε παραπέμψει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής, ο Μιχάλης Κατσουνωτός «επέδειξε ανυπακοή σε πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά στη σύσταση και λειτουργία της Αρχής», δηλώνοντας πως «δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις και απαντούσε κατά το δοκούν».

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας έκρινε πως παραβιαστήκαν τα δικαιώματα του, λέγοντας στην απάντηση του προς την Αρχή, πως «θα έπρεπε να του επιστηθεί η προσοχή στο Νόμο, να του επεξηγηθούν τα δικαιώματά του και ειδικότερα ότι δύναται να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής», με την Αρχή να απαντά πως «οι Λειτουργοί Επιθεώρησης απέστειλαν δεκάδες Κλήσεις για παρουσίαση τόσο μαρτύρων όσο και εγγράφων και σε όλες, μέχρι στιγμής, υπήρχε άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση. Η περίπτωση του εν λόγω Αξιωματικού αποτελεί τη μόνη εξαίρεση».

Δεδομένου της άρνησης του Εισαγγελέα να προχωρήσει σε δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, η Αρχή κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε περαιτέρω πως «εξετάζει το ενδεχόμενο να καταχωρίζει η ίδια ως Κατήγορος ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις σε περιπτώσεις ανυπακοής σε πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Είναι δε σε επαφή με ιδιώτες δικηγόρους προς το σκοπόν αυτόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο «όχι» σε δίωξη Κατσουνωτού από Εισαγγελία-Έντονη αντίδραση Αρχής κατά της Διαφθοράς, εξετάζει ιδιωτική ποινική

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η Ένωση Δήμων