Η υπόθεση του Θανάση κλόνισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών-«Είναι ευθύνη του συστήματος»

Η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, από τη μία ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που φώναζε η οικογένεια του εθνοφρουρού και από την άλλη, έφερε και μια ακτίδα φωτός, ότι τελικά μπορεί να υπάρξει δικαίωση, έστω και μετά από 19 χρόνια. Η ιστορία του Θανάση Νικολάου και ο τρόπος που οι αρμόδιοι, Εισαγγελία και Αστυνομία, χειρίστηκαν την όλη υπόθεση από την στιγμή που ο νεαρός στρατιώτης βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, αλλά και ο τρόπος που λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, έκαναν ακόμη πιο έντονη την αμφισβήτηση της κοινωνίας, τόσο απέναντι στους θεσμούς όσο και απέναντι στο Κράτος Δικαίου, το οποίο θα έλεγε κανείς πως τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι για 19 ολόκληρα χρόνια οι Aρχές, αντί να διερευνούν πώς ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, το απέδιδαν σε αυτοκτονία, ένα αφήγημα το οποίο κατέρρευσε από την απόφαση του Δικαστηρίου, κλόνισε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των Αρχών.

Μιλώντας στον REPORTER, η Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Δήμητρα Τσίτση, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της υπόθεσης του Θανάση Νικολάου, αναφέροντας πως «όταν μετά από τόσα χρόνια, ενώ όλοι από αρμόδιους φορείς μέχρι πολίτες αμφισβητούσαν μια κατάσταση, η οποία στο τέλος της ημέρας φάνηκε ότι η μητέρα που δεν είναι ούτε δικηγόρος, ούτε εγκληματολόγος, είχε δίκαιο, τότε η κοινωνία χάνει την εμπιστοσύνη της».

Η εγκληματολόγος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Αστυνομία και οι αρμόδιες Αρχές ήταν απέναντι στην μητέρα του Θανάση, υποστηρίζοντας μάλιστα μια εκδοχή που εκ του αποτελέσματος φάνηκε λανθασμένη, λέγοντας ότι «τόσα χρόνια μια μητέρα, φώναζε ότι σκότωσαν το παιδί της. Ο κόσμος ήταν υπέρ της μητέρας, η οποία στεκόταν απέναντι στο σύστημα για να προσπαθεί να αποδείξει αυτό που τελικά αποδείχθηκε. Αυτό είναι τραγικό. Άρα πώς περιμένουμε από έναν πολίτη να εμπιστευτεί τον οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα;»

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η κοινωνιολόγος, διερωτήθηκε εάν ο Θανάσης ή οι γονείς του ήταν υψηλά ιστάμενα άτομα, κατά πόσο η υπόθεση θα είχε την ίδια εξέλιξη ή αν θα περνούσαν τόσα χρόνια μέχρι να αποδειχθεί τελικά ότι επρόκειτο για δολοφονία.

Επιπρόσθετα, η Δήμητρα Τσίτση, επεσήμανε πως ευθύνη για το γεγονός ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν φταίνε οι πολίτες, αλλά το σύστημα ευρύτερα, υπογραμμίζοντας επιπλέον, ότι «η υπόθεση του Θανάση Νικολάου, πρέπει να μας γίνει μάθημα».

Όπως είπε, «όταν φθάσει μια υπόθεση είτε στην Αστυνομία, είτε σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, πρέπει να γίνεται σωστή διερεύνηση και να μην αφήνεται να περάσει ούτε ένα λεπτό χαμένο» προσθέτοντας παράλληλα, ότι, «τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν οι Διωκτικές Αρχές, όπως για παράδειγμα οι πολλές υποθέσεις που έχουν ενώπιόν τους, δεν αφορούν τους πολίτες, αλλά τους αρμόδιους, οι οποίοι πρέπει να βρουν τις λύσεις, για να μπορούν να γίνονται σωστά οι διαδικασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας

Επιπλέον, η κ. Τσίτση, τόνισε πως το σύστημα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνεται σωστά η διαδικασία, ενώ υπέδειξε ότι «αν κάποιος πολίτης καταγγείλει ένα έγκλημα, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί ακόμα και αν δεν εξιχνιαστεί. Σε καμιά κοινωνία δεν υπάρχει 100% εξιχνίαση, αλλά τουλάχιστον να γίνεται η προσπάθεια. Από την στιγμή που ζούμε σε μια κοινωνία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίζεται τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας, είναι η εσωτερική ασφάλεια και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να βάλουν το χέρι τους. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ωστόσο αυτό δεν με καθησυχάζει».

Την ίδια ώρα, η κοινωνιολόγος επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν είναι ευθύνη των αστυνομικών, σημειώνοντας πως και οι αστυνομικοί πρέπει να τύχουν σωστής εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν, γιατί όπως είπε, «αν οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Νόμο, τότε γιατί να μην εγκληματούν;»

Επιπρόσθετα, η κ. Τσίτση, σχολιάζοντας αυτό που βοά στην κοινωνία για συγκάλυψη του εγκλήματος, ξεκαθάρισε αρχικά ότι για αυτό το θέμα θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κάλυψη του εγκλήματος είναι χειρότερη από το έγκλημα που διαπράχθηκε», σημειώνοντας ότι σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Παράλληλα, αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί 20 χρόνια μετά να εντοπιστούν οι δράστες που σκότωσαν τον Θανάση Νικολάου, η Δήμητρα Τσίτση ως εγκληματολόγος, ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διερεύνηση, ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο. «Όπως μετά από τόσα χρόνια αποδείχθηκε η εγκληματική ενέργεια, μπορεί με σωστή διερεύνηση να βρεθεί κάτι το οποίο θα αποτελέσει την αρχή, γιατί όταν βρεθεί η αρχή, μπορούμε να φθάσουμε στο τέλος».

Δειτε Επισης

Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Έρευνες και κινητοποίηση για εντοπισμό της 13χρονης που απουσιάζει από την οικία της στη Λευκωσία