Κόλλησε στο βούρκο των απαιτήσεων του Τατάρ το Κυπριακό-Έδωσε το στίγμα των προθέσεών της η Ολγκίν

Δύο ορόσημα, αυτό της ολοκλήρωσης της τρίτης επίσκεψης στην Κύπρο, της Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, ολοκληρώθηκαν χθες και η σκληρή πραγματικότητα είναι πως, τίποτα ουσιαστικό που να αυξάνει τις πιθανότητες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό δεν έχει συμβεί.

Αντιθέτως, αυτό που προκύπτει, τουλάχιστον μέσα από τις τοποθετήσεις που έγιναν χθες, μετά τις συναντήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, είναι πως η όλη διαδικασία παραμένει, κολλημένη στο βούρκο που δημιουργούν οι εκτός πλαισίου προϋποθέσεις που θέτει ο Ερσίν Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχασε» είκοσι λεπτά με τον Τατάρ η Ολγκίν-Της είπε τα ίδια, θέλει και ισορροπημένη έκθεση

Το γεγονός ότι η κα. Ολγκίν έφυγε από τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, μετά από 20 λεπτά, χωρίς μάλιστα να προβεί σε δηλώσεις, όπως έκανε μετά από όλες τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες, ενδεχομένως να αποτελεί και ένα στίγμα των σκέψεων της για την τύχη της προσπάθειας της.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στα όσα η ίδια θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες και όσα θα καταγράψει στις εκθέσεις της. Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι «δίκαιη» και θα λάβει υπόψη της τα όσα ο ίδιος της είπε, έτσι ώστε να εκδώσει μια ισορροπημένη έκθεση. Πάντως και στα μάτια του πιο άπειρου με το Κυπριακό θεατή, είναι πλέον ξεκάθαρο, πως η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες, με τον Ερσίν Τατάρ να επιμένει στις ίδιες αξιώσεις, για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Σε ότι αφορά το μέλλον της αποστολής της, αυτό εναπόκειται πλέον στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καλείται εντός του καλοκαιριου να λάβει αποφάσεις, σε σχέση με την ανανέωση ή όχι της αποστολής της. Η ίδια μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο. Ουσιαστικά η εξάμηνη αποστολή της, ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου, συνεπώς η όποια της επίσκεψη, τοποθετείται χρονικά εντός Ιουνίου.

Από την τρίτη στη σειρά επίσκεψη της στην Κύπρο, σε ότι αφορά την προσωπική της προσέγγιση με το Κυπριακό, προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα. Το ένα εξ αυτών, είναι ότι πήρε τον παλμό της κοινωνίας. Τουλάχιστον στο επίπεδο των ανθρώπων κι από τις δύο κοινότητες, που συνάντησε, το μήνυμα που έλαβε, είναι πως επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού. Για αυτό κάλεσε τους ηγέτες να ακούσουν τους πολίτες και να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η ίδια, μέχρι την ημέρα που θα της αφαιρεθούν οι όροι εντολής, θα συνεχίσει να πιέζει και τις δύο πλευρές. Γεννάται όμως και ένα ερώτημα. Τι άλλο αναμένει η κα. Ολγκίν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα και με τις πληροφορίες, αποδέχθηκε την πρόταση της για τριμερή συνάντηση, σε αντίθεση με τον κατοχικό ηγέτη;

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένει η Λευκωσία και τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης, ύστερα από συνεννόηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έδινε συγκεκριμένα μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο, με στόχο να τον πείσει για τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει, αφενός από την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, αφετέρου από μια πιθανή λύση του Κυπριακού, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει Γκουτέρες για όσα άκουσε εντός και εκτός Κύπρου η Ολγκίν-«Θα συνεχίσω μέχρι την τελευταία μέρα»

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος