Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»

Ειδικό σχέδιο στήριξης από το Υπουργείο Υγείας, ζητούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, καθώς για τους ίδιους είναι υπέρογκο το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν αυτά τα έξοδα κάθε μήνα, αφού η σύνταξή τους δεν τους αρκεί για την αγορά τους.

Το γεγονός ότι αρκετά φάρμακα δεν προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ, υποχρεώνει τους συνταξιούχους να βάζουν κάθε μήνα το χέρι βαθιά στην τσέπη, ώστε να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι κάθε μήνα μετρούν τα… κουκιά τους για να τα βγάλουν πέρα, λόγω φυσικά της χαμηλής σύνταξης που λαμβάνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στα σπίτια τους, οι συνταξιούχοι πρόκειται να βρεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ώστε να θέσουν στο τραπέζι τα αιτήματά τους, με το κυριότερο να είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας, για την κάλυψη των εξόδων που υπάρχουν για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Από την πλευρά της πάντως η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, έθεσε τόσο με επιστολές, όσο και με συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Υγείας τα τελευταία χρόνια, το γεγονός πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι συνταξιούχοι πληρώνουν ένα κόστος, που προηγουμένως δεν το πλήρωναν. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σίγουρα υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση και είναι μια επιτυχία το ΓεΣΥ, το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους συνταξιούχους, είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα, τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν καλύπτονται».

Όπως φαίνεται, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν έντονα παράπονα από τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν από σαράντα μέχρι και εκατό ευρώ τον μήνα για να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους. «Όταν λαμβάνουν σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι 500 και 600 ευρώ και δίνουν εκατό ευρώ για φάρμακα, τότε τι θα μείνει για τις υπόλοιπες τους ανάγκες; Στους αρμόδιους, αναφέραμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Είτε να καλυφθούν μέσω του ΓεΣΥ, είτε το ίδιο το κράτος να κάνει κάτι παρόμοιο, όπως έγινε με τους αιχμαλώτους και παθόντες πολέμου, οι οποίοι και αυτοί πριν από το ΓεΣΥ είχαν πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τις οικογένειές τους. Αργότερα όμως, έγινε μια διευθέτηση σε αυτά τα άτομα και τους παραχωρεί το κράτος 2.000 ευρώ τον χρόνο σε κάθε οικογένεια, για να αντισταθμίσει τον επηρεασμό που έχουν», ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης.

Μάλιστα, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο το κράτος μπορεί να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς, ώστε να δοθεί μια αντισταθμιστική παροχή στον κάθε συνταξιούχο. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνταξιούχοι, είτε και απευθείας μέσω του ΓεΣΥ, είτε με άλλο τρόπο, όπως με χορηγίες προς όσους έχουν ανάγκες», πρόσθεσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.

Ελπίδα πάντως των συνταξιούχων, είναι πως μέσω και της πίεσης που θα ασκήσει από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, θα υπάρξει αποτέλεσμα. «Είχαμε πραγματοποιήσει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρώην υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, την οποία προσπαθήσαμε να την πείσουμε για τα προβλήματά μας και θεωρούμε ότι αντιλήφθηκε ότι πρέπει το κράτος να κάνει κάτι. Τα φάρμακα είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για τους συνταξιούχους και το κράτος οφείλει να μοιράσει καλύτερα την πίττα του ΓεΣΥ, με το όφελος να πηγαίνει προς τους χαμηλοσυνταξιούχους», κατέληξε ο κ. Σκαρπάρης.

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκε να προετοιμαστεί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» ο Αρμεύτης-«Κεφαλαιώδους σημασίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους
Στοχεύει σε εκμετάλλευση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται νέα δρομολόγια
Οδηγίες για λήψη μέτρων μετά από θανάτους ζώων σε τεχνητές λίμνες έδωσε η Υπ. Γεωργίας
Ελπίδα για περισσότερα αποτελέσματα το 2025 από τις έρευνες της ΔΕΑ-Καθοριστική η ακρίβεια πληροφοριών