Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»

Ειδικό σχέδιο στήριξης από το Υπουργείο Υγείας, ζητούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, καθώς για τους ίδιους είναι υπέρογκο το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν αυτά τα έξοδα κάθε μήνα, αφού η σύνταξή τους δεν τους αρκεί για την αγορά τους.

Το γεγονός ότι αρκετά φάρμακα δεν προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ, υποχρεώνει τους συνταξιούχους να βάζουν κάθε μήνα το χέρι βαθιά στην τσέπη, ώστε να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι κάθε μήνα μετρούν τα… κουκιά τους για να τα βγάλουν πέρα, λόγω φυσικά της χαμηλής σύνταξης που λαμβάνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στα σπίτια τους, οι συνταξιούχοι πρόκειται να βρεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ώστε να θέσουν στο τραπέζι τα αιτήματά τους, με το κυριότερο να είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας, για την κάλυψη των εξόδων που υπάρχουν για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Από την πλευρά της πάντως η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, έθεσε τόσο με επιστολές, όσο και με συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Υγείας τα τελευταία χρόνια, το γεγονός πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι συνταξιούχοι πληρώνουν ένα κόστος, που προηγουμένως δεν το πλήρωναν. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σίγουρα υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση και είναι μια επιτυχία το ΓεΣΥ, το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους συνταξιούχους, είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα, τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν καλύπτονται».

Όπως φαίνεται, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν έντονα παράπονα από τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν από σαράντα μέχρι και εκατό ευρώ τον μήνα για να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους. «Όταν λαμβάνουν σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι 500 και 600 ευρώ και δίνουν εκατό ευρώ για φάρμακα, τότε τι θα μείνει για τις υπόλοιπες τους ανάγκες; Στους αρμόδιους, αναφέραμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Είτε να καλυφθούν μέσω του ΓεΣΥ, είτε το ίδιο το κράτος να κάνει κάτι παρόμοιο, όπως έγινε με τους αιχμαλώτους και παθόντες πολέμου, οι οποίοι και αυτοί πριν από το ΓεΣΥ είχαν πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τις οικογένειές τους. Αργότερα όμως, έγινε μια διευθέτηση σε αυτά τα άτομα και τους παραχωρεί το κράτος 2.000 ευρώ τον χρόνο σε κάθε οικογένεια, για να αντισταθμίσει τον επηρεασμό που έχουν», ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης.

Μάλιστα, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο το κράτος μπορεί να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς, ώστε να δοθεί μια αντισταθμιστική παροχή στον κάθε συνταξιούχο. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνταξιούχοι, είτε και απευθείας μέσω του ΓεΣΥ, είτε με άλλο τρόπο, όπως με χορηγίες προς όσους έχουν ανάγκες», πρόσθεσε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.

Ελπίδα πάντως των συνταξιούχων, είναι πως μέσω και της πίεσης που θα ασκήσει από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, θα υπάρξει αποτέλεσμα. «Είχαμε πραγματοποιήσει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρώην υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, την οποία προσπαθήσαμε να την πείσουμε για τα προβλήματά μας και θεωρούμε ότι αντιλήφθηκε ότι πρέπει το κράτος να κάνει κάτι. Τα φάρμακα είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για τους συνταξιούχους και το κράτος οφείλει να μοιράσει καλύτερα την πίττα του ΓεΣΥ, με το όφελος να πηγαίνει προς τους χαμηλοσυνταξιούχους», κατέληξε ο κ. Σκαρπάρης.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές