«Έχασε» είκοσι λεπτά με τον Τατάρ η Ολγκίν-Της είπε τα ίδια, θέλει και ισορροπημένη έκθεση

Δεν μπορεί να προχωρήσει σε έναν διάλογο χωρίς πρωτοβουλίες που ν’ αφορούν την άρση των «άδικων εμπάργκο» κατά των Τ/κ, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς επιβεβαίωση της "κυριαρχικής ισότητας" και του "ισότιμου διεθνούς καθεστώτος" δεν μπορεί να ξεκινήσουν επίσης διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση διήρκησε μόλις 20 λεπτά, ενώ η κα. Ολγκίν, αναχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, όπως έκανε και νωρίτερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και όπως έκανε μετά την ολοκλήρωση, όλων των συναντήσεων της με τους ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει Γκουτέρες για όσα άκουσε εντός και εκτός Κύπρου η Ολγκίν-«Θα συνεχίσω μέχρι την τελευταία μέρα»

Μετά τη συνάντηση, ο Ερσίν Τατάρ, επεσήμανε πως στα αιτήματά του η κα. Ολγκίν του απάντησε πως δεν θα υπάρξουν τέτοια ανοίγματα και τότε «της είπα και πάλι πως αν δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τον διάλογο».

Το αντιμετωπίζει με κατανόηση αυτό η κ. Ολγκίν, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, «αλλά το δικό της καθήκον είναι η διαμεσολάβηση, ν’ αρχίσει μια διαδικασία. Κάθε διαδικασία όμως έχει τις προϋποθέσεις της, το πλαίσιό της. Κάθε διαδικασία έχει απόλυτη σοβαρότητα», συνέχισε.

Ο κ. Τατάρ, είχε σήμερα 20λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία, όπως ανέφερε, ευχαρίστησε για τις προσπάθειές της.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που παρουσίασε στη Γενεύη πριν 3 χρόνια, η οποία προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με την Τουρκική Δημοκρατία, «που είναι και μητέρα – πατρίδα και εγγυήτρια χώρα και η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της περιοχής», όπως ανέφερε.

«Διότι όταν δούμε τι συνέβη στο παρελθόν, τόσο στο σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά όσο και στις προηγούμενες διαδικασίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει ποτέ μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με την τουρκοκυπριακή πλευρά υπό αυτές τις συνθήκες».

Δεν πρόκειται, είπε, οι Ε/κ να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ένταξή τους στην ΕΕ, κι επειδή δεν θα τα εγκαταλείψουν δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένα νέο μέλλον. «Επομένως, για να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού. Ουσιαστικά είμαστε ένας λαός που αποκτήσαμε την κυριαρχία μας από τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960», υποστήριξε.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι οι Ε/κ στη συνέχεια "εκδίωξαν τους Τ/κ από την ΚΔ με τη βία των όπλων και με το ψήφισμα 186 στις 4 Μαρτίου 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή ως Κυβέρνηση όλης της Κύπρου". Κατά τον κ. Τατάρ, ο ΟΗΕ που νόμιζε ότι το Κυπριακό θα λυθεί ύστερα από λίγο, έκανε στην πραγματικότητα λάθος και αυτό το λάθος διαρκεί για 60 χρόνια.

Δεν πρόκειται, ανέφερε, να υπάρξει λύση που να επιβληθεί με το ζόρι στους Τ/κ, οι οποίοι υπόκεινται σε "άδικα εμπάργκο", ενώ οι Ε/κ, αν και είπαν Όχι στο σχέδιο Ανάν, εντάχθηκαν στην ΕΕ και συνεχίζουν τον δρόμο τους ως αναγνωρισμένο κράτος.

Η δική του πολιτική, συνέχισε, «είναι ένα βήμα για την άρση των άδικων εμπάργκο και των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ. Όπως της εξήγησα από την πρώτη μας συνάντηση, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, δηλαδή η άμεση κατάργηση της απαγόρευσης του εμπορίου, η κατάργηση της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων, η άρση των εμπάργκο ακόμη και στον αθλητισμό εναντίον της νεολαίας μας. Όταν όλα αυτά καταργηθούν, τότε θα προκύψει η κυριαρχία μας και κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία για ένα νέο μέλλον», ανέφερε.

Η κύρια εντολή της ως Προσωπικής Απεσταλμένης, συνέχισε, είναι να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία. «Βεβαίως, έχει συμπληρώσει 5 μήνες και έμεινε μόνο ένας. Μετά το πέρας των 6 μηνών, μάλλον βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και αφού δεν υπάρχει κοινό σημείο, δεν υπάρχει μέλλον», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

«Την ευχαρίστησα γι’ ακόμη μια φορά. Η έκθεση που θα συντάξει μακάρι να είναι ισορροπημένη και με την παράθεση ξεκάθαρα των θέσεων και των δύο πλευρών», επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί οι συναντήσεις (της κ. Ολγκίν) με την κοινωνία των πολιτών να δίνουν διαφορετικά μηνύματα, «αλλά τελικά εδώ υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και αυτό το κράτος έχει πολιτική (ΣΣ: εννοεί τον εαυτό του ως Τ/κ ηγέτη και το ψευδοκράτος). Φυσικά, υπάρχουν διάφορες διαστάσεις στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτού του κράτους. Αλλά τελικά, αυτή είναι μια νέα και επίσημη πολιτική, εθνική πολιτική, που εφαρμόζεται με εκλεγμένο πρόεδρο και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», είπε.

Μίλησε για "εθνική πολιτική και υπόθεση" που μπορεί να ενοχλεί κάποιους. Ανέφερε πως «εάν θα υπάρξει μια συμφωνία βασισμένη στην κυριαρχία και στην προστασία των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, αυτό μπορεί να γίνει με μια λύση δύο κρατών».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση εντός του επόμενου μήνα (με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ), ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κ. Ολγκίν αναχωρεί σήμερα από το νησί κι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει ο ίδιος εάν θα υπάρξει κάποια άλλη συνάντηση.

Νωρίτερα σήμερα, μια ώρα διήρκησε η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η κα. Ολγκίν αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, για να συναντήσει τον κ. Τατάρ.

Αναχωρώντας από το Προεδρικό η κα. Ολγκίν, ανέφερε πως θα ετοιμάσει έκθεση με τις δικές τις εκτιμήσεις για το Κυπριακό, ενώ ενημέρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο θα ενημερώσει για τις επαφές της τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

«Είμαι στο τέλος της προσπάθειας μου, θα πρέπει να ετοιμάσω την αναφορά μου. Θα έχω συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα σε λίγες ημέρες και ακολούθως θα έρθω πίσω για να δω πως θα συνεχίσω να πιέζω».

Και πρόσθεσε: «Θα σπρώχνω προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Θα συνεχίσω την προσπάθεια μου μέχρι την τελευταία ημέρα», είπε ενώ επανέλαβε το μήνυμα της προς τους δύο ηγέτες, ότι θα πρέπει να ηγηθούν τους λαού.

«Νομίζω ότι οι ηγέτες πρέπει να ακούν τον λαό, το κοινό έδαφος είναι οι άνθρωποι και αυτό που θέλουν. Άρα αυτό θα συνεχίζω να πιέζω», είπε υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως, «το λιγότερο που αξίζει ο λαός είναι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών».

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα Ολγκίν την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή έστω και για μια συνάντηση με τον κ. Τατάρ στην παρουσία της κας Ολγκίν».

Πρόσθεσε πως, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας, αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο και θα αναμένουμε ασφαλώς και τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης σήμερα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η τρίτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, είχε πραγματοποιήσει και στο μεσοδιάστημα πολύ σημαντικές συναντήσεις τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Άγκυρα. Η ίδια έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα για να υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στο Κυπριακό και είναι αυτά που συζητούνται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζομαι είναι αυτά που θα συζητήσει και με τον κ. Τατάρ σε λίγο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφοι ότι η κα Ολγκίν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και ερωτηθείς ποια είναι αυτά και αν προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν νομίζω να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλωστε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της κας Ολγκίν στη χώρα μας είναι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ. Ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας βούληση και πρόθεση να γίνει τέτοια συνάντηση, διότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν όλες οι ανησυχίες να επιλυθούν, να απαντηθούν, να τοποθετηθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επιστροφής της κας Ολγκίν και αν τώρα κλείνει εδώ ο κύκλος των επισκέψεων της στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε αυτή την ενημέρωση. Η κα Ολγκίν είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, στον οποίον αναφέρεται και με τον οποίον έχει διαρκή επικοινωνία. Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ επιθυμεί την ενημέρωση από την ίδια για το θέμα προόδου στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα αναμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε πότε θα είναι η επόμενη επίσκεψη της στη χώρα μας».

Ερωτηθείς αν στην Έκθεση που θα υποβάλει η κα Ολγκίν στον ΓΓ των ΗΕ θα απονέμονται ευθύνες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ζήτημα επίρριψης ευθυνών, το ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ δια μέσω και της προσωπικής του απεσταλμένης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από πλευράς μας έχουμε αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες για να σταλούν, όχι μόνο τα θετικά μηνύματα, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα ως προς την πορεία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και με την ανακοίνωση των 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και μέσα από τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τα ευρωτουρκικά. Να αναμένουμε και σήμερα τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση αν η κα Ολγκίν ζήτησε κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι περισσότερο, έχει συζητηθεί το αποτέλεσμα των επαφών της και τα επόμενα βήματα».

Δειτε Επισης

Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αδειάζει Χαρτσιώτη ο ΔΗΣΥ-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»
Διμερείς σχέσεις και πολυμερής συνεργασία σε επικοινωνία ΥΠΕΞ Μάλτας-Κύπρου
Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
Διελκυστίνδα Κυβέρνησης-Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επεισόδια
Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δηλώνουν έτοιμοι για συνέχιση του πολέμου στη Χαμάς-«Συσσώρευση εμπειριών, στρατολογήθηκαν νέες γενιές»
Νέα φερόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ-Συνελήφθη από το FBI 58χρονος