Επανέρχεται η πρόταση Νόμου για διαχωρισμό εξουσιών, στον απόηχο της απόφασης για Θανάση

Η πρόταση Νόμου, σε σχέση με τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ως νομικού συμβούλου του κράτους και δημόσιου κατήγορου, που κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ βουλευτές, επανέρχεται, με αφορμή την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, μετά την ετυμηγορία της θανατικής ανακρίτριας, ότι ο θάνατος του προήλθε από στραγγαλισμό.

Για την πρόταση Νόμου, μίλησε η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία εξήγησε πως και στην περίπτωση του Θανάση Νικολάου, δημιουργούνται νομικά αδιέξοδα, αφού οι άνθρωποι που μιλούσαν για αυτοκτονία, τώρα καλούνται να διερευνήσουν δολοφονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Από Υπουργικό οι ποινικοί ανακριτές για τη δολοφονία Θανάση-Ένοχοι και ευθύνες στο κάδρο των νέων ερευνών

Αυτεπάγγελτο θέμα στη Βουλή

Εξάλλου, την πρόθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προχωρήσει σε επόμενη συνεδρίαση σε αυτεπάγγελτη εξέταση τον τρόπο που εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από την Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Λυπούμαι να παρατηρήσω, αλλά αυτό φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις της ίδιας της οικογένειας, ότι οι θεσμοί του κράτους με τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί την υπόθεση μετά την έκδοση της απόφασης από το ΕΔΑΔ, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία έψεξε τον χειρισμό της υπόθεσης από τη Νομική Υπηρεσία.

«Η Νομική Υπηρεσία επέμενε ότι πρόκειται για αυτοκτονία, επέμενε στους χειρισμούς που έκανε, οι οποίοι διαβρώνουν και προσβάλλουν το κράτος δικαίου», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου έρευνα και είπε ότι υπάρχουν νομικές και πολιτικές ευθύνες. «Θα πρέπει να δούμε και την θεραπεία», είπε η κ. Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι «η θεραπεία έχει πολλά επίπεδα και κανένα από αυτά δεν θα ικανοποιήσει τη μητέρα, παρά μόνο η καταδίκη αυτών που δολοφόνησαν το παιδί της, αλλά και να βρεθούν αντιμέτωποι αυτοί οι οποίοι με τις λανθασμένες ενέργειες, τις πλημμελείς διερευνήσεις τους, τις λανθασμένες αποφάσεις και εκθέσεις τους, έγιναν η αιτία να ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια, αναζητώντας τη δικαίωση».

«Είδαμε την γύμνια του κράτους στα θέματα τα συγκεκριμένα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό αναδεικνύει και την αναγκαιότητα για συζήτηση και αναθεώρηση του 113α του Συντάγματος. «Είναι η πρόταση νόμου που μαζί με συναδέλφους έχω καταθέσει προκειμένου πλέον να διαχωριστεί ο ρόλος του Εισαγγελέα του Συμβούλου του κράτους από τον κατήγορο», εξήγησε, αναφέροντας ότι «η Νομική Υπηρεσία μπορούσε να έχει διαχειριστεί πολύ διαφορετικά το θέμα στο δικαστήριο».

Κάνοντας λόγο για «εχθρική στάση» και «προσβλητικές αναφορές» από τη Νομική Υπηρεσία κατά τον χειρισμό της υπόθεσης, κατέληξε ότι «είναι άξιο περιέργειας γιατί ακολούθησαν αυτή τη στρατηγική, με αποτέλεσμα σήμερα να μείνουν τόσον εκτεθειμένοι που να μην έχουν πλέον την αξιοπρέπεια οι ίδιοι να προχωρήσουν για την ουσιαστική έρευνα που αφορά στους δολοφόνους του Θανάση».

Η θέση Χαρτσιώτη

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση του Θανάση Νικολάου αλλά και τη Μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, ο αρμόδιος υπουργός, Μάριος Χαρτσιώτης, επεσήμανε πως, «έχει εκδοθεί μία απόφαση από τη θανατική ανακρίτρια που είναι έκτασης πέραν των 100 σελίδων. Η απόφαση αυτή είναι υπό μελέτη και αξιολόγηση από τη Νομική Υπηρεσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To αδιέξοδο της επόμενης μέρας μετά την απόφαση για Θανάση-Η μπάλα αναπόφευκτα στο γήπεδο της Κυβέρνησης

Την ίδια ώρα παρέπεμψε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα. «Ως Εκτελεστική Εξουσία είμαστε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και περιμένουμε τη σχετική ενημέρωση αναφορικά με την μελέτη και αξιολόγηση της απόφασης του Δικαστηρίου. Όπως έχει πει ο Πρόεδρος, ως Εκτελεστική Εξουσία και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, θα πράξει τα δέοντα. Έχει τη θέληση να το κάνει. Δεν θα επιθυμούσα, προτού καν η Νομική Υπηρεσία μελετήσει, αξιολογήσει και έλθει στο αρμόδιο Υπουργείο, να προβώ σε κάποιο σχόλιο», είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τα Νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Χαρτσιώτης αφού υπενθύμισε πως πέρα από προεκλογική δέσμευση είναι και δέσμευση πως θα προχωρήσει τάχιστα, εξήγησε πως, «είμαστε στη φάση που έγινε λεπτομερής μελέτη σε αυτά τα θέματα και αρχίσαμε τον καταρτισμό και τη σύνταξη των νομοσχεδίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Πρόσθεσε πως, «πρόκειται ίσως για τις δύο σημαντικότερες Μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με αυτή για την Ελεγκτική. Είναι δύο σοβαρότατα θέματα, ίσως από τα σοβαρότατα που θέλουν εμπεριστατωμένη μελέτη για να τύχουν το καλύτερο δυνατό. Έλαβε υπόψη της μελέτες δικηγόρων, μοντέλα παρόμοιων χωρών που έκαναν παρόμοιο διαχωρισμό και έχουμε προχωρήσει στην έναρξη του καταρτισμού και της σύνταξης των νομοθεσιών.

Πάντως, κληθείς να αναφερθεί ειδικά στη Μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως, «δεν προτίθεμαι να πω λεπτομέρειες αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός. Πρέπει να τύχει αλλαγών και τροποποιήσεων το πλαίσιο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»