Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η απόσυρση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την παγκόσμια αγορά, αφού ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε από τη μια ότι το εν λόγω εμβόλιο ίσως προκαλέσει παρενέργειες όπως θρομβώσεις και από την άλλη, ότι υπάρχουν πλέον αρκετά νεότερα εμβόλια, που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν στις παραλλαγές του Covid-19.

Την ίδια ώρα όμως που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση, οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών που έχουν λάβει τη δόση εμβολίου, έχουν φουντώσει, εξαπολύοντας πυρά κατά των αρμοδίων, αφού υποστηρίζουν, πως τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία τους. Σημειώνεται πάντως, πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το εμβόλιο της AstraZeneca, χορηγήθηκε σε περισσότερες από 150 χώρες, ενώ ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό.

Τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών, έσπευσε να καθησυχάσει ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «τις τελευταίες ώρες γίνεται ένας μεγάλος θόρυβος για το τίποτα, καθώς το εμβόλιο ήταν καθοριστικής σημασίας στην αρχή της πανδημίας, αφού βοήθησε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Δόθηκαν τρία δισεκατομμύρια δόσεις ανά το Παγκόσμιο, αλλά παρατηρήθηκαν κάποια περιστατικά θρομβώσεων, με τους υπολογισμούς να είναι ένα με τρία περιστατικά ανά εκατό χιλιάδες δόσεις. Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μηδαμινός ο κίνδυνος από το εμβόλιο».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο δρ. Καραγιάννης, λόγω της κακής δημοσιότητας που πήρε το εμβόλιο της AstraZeneca, μειώθηκαν αισθητά οι πωλήσεις του. «Έτσι, κάποιες Κυβερνήσεις αποφάσισαν να μην συνεχίσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Από την άλλη τα εμβόλια m-RNA είναι επικαιροποιημένα και πιο αποτελεσματικά, έναντι των υποπαραλλαγών και παραλλαγών της Όμικρον. Επομένως, επειδή το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν έναντι του αρχικού ιού, ο οποίος έχει εξαφανιστεί, έπεσαν οι πωλήσεις και δεν ήταν οικονομικά συμφέρον της εταιρείας για να συνεχίσει να το παράγει και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να το αποσύρει».

Μερίδα πολιτών σήμερα, διερωτάται πάντως εάν θα έχει συνέπειες από τη λήψη του εν λόγω εμβολίου, με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, να επισημαίνει πως, «μετά από τρία χρόνια όσοι το έλαβαν, δεν πρόκειται να πάθουν απολύτως τίποτα και αυτό είναι ξεκάθαρο. Για την ιστορία στην Κύπρο, υπήρξαν μόνο δυο περιστατικά από το συγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ήταν περιπτώσεις που έλαβαν το εμβόλιο και εμφάνισαν συμπτώματα μετά από δυο-τρεις εβδομάδες».

Εάν υπάρχει ανησυχία και για τα υπόλοιπα εμβόλια που έλαβε η κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο δρ. Καραγιάννης, ήταν ιδιαίτερα έντονος για να σημειώσει ότι, «δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως τίποτα και οτιδήποτε διακινείται σήμερα, αποτελεί προϊόν φαντασίας κάποιων. Υπενθυμίζουμε ότι τα εμβόλια, είναι αυτά που μας έχουν επιτρέψει να είμαστε πίσω στην κανονικότητα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο ανάγκασε τον ιό να επιστρέψει προς το ηπιότερο σε μια προσπάθεια να παραμείνει, αλλά να διαφεύγει. Επομένως, τα εμβόλια έκαναν όπως έπρεπε θεωρούμε τη δουλειά τους και από τούδε στο εξής, όποιος θέλει έχει την επιλογή να το κάνει και όποιος θέλει απλά δεν το λαμβάνει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιός του κορωνοϊού, με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να μεταλλάσσεται και κάθε νέο στέλεχος που παρουσιάζεται έχει αλλαγές, που του επιτρέπει να μεταδίδεται πιο εύκολα και γι’ αυτό εκτοπίζει και τα άλλα στελέχη. «Εάν κάποιος άνθρωπος που είναι μεγάλης ηλικίας, αισθάνεται ότι λόγω των υποκείμενων νοσημάτων που έχει βρίσκεται σε κίνδυνο, θα προσπαθήσει να λάβει το εμβόλιο, σε μια προσπάθεια για να θωρακιστεί. Τους νεότερους ωστόσο, φαίνεται να μην τους νοιάζει και τόσο η λήψη του εμβολίου. Ως ειδικοί, δεν γνωρίζουμε πως θα αλλάξει ο ιός μελλοντικά, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ιός ακόμη υπάρχει, αφού κάθε βδομάδα υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα», ανέφερε ο δρ. Καραγιάννης.

Δειτε Επισης

Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»
Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων