Δολοφονία από στραγγαλισμό ο θάνατος του Θανάση-Κόλαφος το Δικαστήριο κατά Εισαγγελίας και Αστυνομίας

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη, τρίτη θανατική ανάκριση, για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, που βρέθηκε νεκρός, κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, στη Λεμεσό, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005. Η θανατική ανακρίτρια, μετά από μια δίκη που κράτησε πέραν των έξι μηνών, ανακοίνωσε την απόφαση της σε σχέση με τα αίτια θανάτου του άτυχου Εθνοφρουρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δολοφονία ή άγνωστη η αιτία θανάτου του Θανάση; Ο λόγος στο Δικαστήριο, η ώρα της κρίσιμης απόφασης

Την απόφαση της για τη θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου. Οι δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου Εθνοφρουρού, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, στην τελική αγόρευσή τους, έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, εξέφρασε τη θέση πως δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου και ως εκ τούτου εισηγείται το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας να παραμείνει ανοιχτό.

Η απόφαση ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο ξεκίνησε στις 12 και 30.

-Στην αίθουσα του Δικαστηρίου, η οποία είναι κατάμεστη, βρίσκεται και η οικογένεια του Θανάση και οι δικηγόροι της, ενώ στην αντίπερα όχθη, πέραν της κ. Ξενοφώντος που ήταν η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, στο πλευρό της σε αυτή τη διαδικασία βρίσκονται και άλλοι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας.

-Έξω από το Δικαστήριο πραγματοποιείται εκδήλωση στήριξης της οικογένειας.

-Αρχίζει η ανάγνωση της απόφασης από τη δικαστή, Ντόρια Βαρωσιώτου.

-H δικαστής αναφέρεται στα όσα προνοεί μια θανατική ανάκριση, καθώς και στον ρόλο της Εισαγγελίας.

-Η δικαστής αναφέρει πως σε αυτή την θανατική ανάκριση δεν συμφωνούσαν οι δύο πλευρές. Αναφέρεται στα όσα υποστήριξε η οικογένεια, λέγοντας πως ήταν μια μακρά διαδικασία λόγω των διαφωνιών των δύο πλευρών.

-Η δικαστής αναφέρεται στις ενστάσεις και στις αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

-Η δικαστής αναφέρεται στη ζωή του Θανάση, για το πώς έφτασε Κύπρο, πότε εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά, καθώς και στα γεγονότα που εντοπίστηκε νεκρός. Αναφέρεται στην προσωπική του ζωή του Θανάση, στις δραστηριότητες του.

-Η δικαστής αναφέρεται σε κατάθεση του αδερφού του Θανάση, που μεταξύ άλλων είπε: «Ήμουν πολύ κοντά στον αδερφό μου, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να έθεσε τέρμα στη ζωή του».

-Η δικαστής αναφέρεται στα παράπονα του θύματος που έκανε στη μητέρα του. «Ο Θανάσης κατετάγη στην ΕΦ για θητεία έξι μηνών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΚΕΝ, ήταν ευχαριστημένος. ΌΤαν μεταφέρθηκε στο Στρατόπεδο Ευγένιου Παναγιώτου, στον Λόχο Στρατηγείου, άρχισε να εκφράζει παράπονα στη μητέρα του. «Υπάρχουν παλιόπαιδα, κάνουν ότι θέλουν».

-Η δικαστής αναφέρεται στους φόβους που ένιωθε σε περίπτωση που μιλούσε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θα τον έκαναν άχρηστο».

-Δικαστής: Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος σε κατάθεση του, αναφέρθηκε στο μόνο θέμα που τον απασχολούσε, ήταν οι δυσβάστακτες συνθήκες στον στρατό. Ανέφερε πως ο ίδιος τον παρότρυνε να μιλήσει στον διοικητή του, αλλά ο Θανάσης φοβήθηκε τα αντίποινα από τους συστρατιώτες του. Επιπρόσθετα είπε πως δεν υπήρχε περίπτωση να θέσει τέρμα στη ζωή του.

-Δικαστής: «Παράπονα εξέφρασε και στον Λοχαγό του Τμήματος Επιστράτευσης. Του ανέφερε πως οι σχέσεις του με τους άλλους στρατιώτες δεν ήταν ιδανικές και για αυτό δεν περνούσε καλά. Ένα πρωινό τον είδε να κλαίει και όταν τον ρώτησε του είπε πως δεν τον άφησαν να κοιμηθεί. Ο κύκλος του τον χαρακτήριζε ως ένα ώριμο νέο. Πειθαρχημένος και συνεπής.

Ο Θανάσης έκανε λίγη παρέα με ένα συνστρατιώτη του. Υπήρχαν στρατιώτες στον λόχο που έκαναν καψόνια, ιδιαίτερα στον Θανάση, γιατί ήταν εύκολος στόχος και δεν αντιδρούσε. Ανάμεσα τους, ήταν και κάποιος που τον έλεγε καγκουρό. Σε ένα επεισόδιο, όταν καθόταν σε μια καρέκλα και διάβαζε βιβλίο, του άναψαν φωτιά και κινδύνεψε να καεί ζωντανός. Μετά το περιστατικό αυτό, αυτός και η οικογένεια του, δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα, ότι αν προχωρούσε σε καταγγελία θα τον σκότωναν. Αυτό έγινε δύο-τρεις μήνες, μετά τον θάνατο του Θανάση».

-Δικαστής: «Τον Θανάση τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε μια λάμπα. Τον έβαζαν να κάνει τις χειρότερες αγγαρείες. Στρατιώτες του λόχου του Θανάση, ανέφεραν πως ο λόχος ήταν χαλαρός, δεν υπήρχε έλεγχος, δεν γινόταν έλεγχος των αποσκευών, στρατιώτες έφευγαν σκαστοί, γινόταν χρήση ναρκωτικών. Γινέται αναφορά από στρατιώτη σε διακίνηση ναρκωτικών με στρατιωτικό όχημα. Αξιωματικοί ανέφεραν πως δεν έπεσαν στην αντίληψη τους, καψόνια στον Θανάση».

-Δικαστής: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις, είναι γενικώς αποδεκτό πως ο Θανάσης δεν κατανάλωνε αλκοόλ και δεν κάπνιζε. Επιλοχίας του Στρατοπέδου, είπε ότι μια βδομάδα πριν ο Θανάσης πήγε στο γραφείο της. Της είπε ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί, λόγω διαφορετικής ηλικίας, νοοτροπίας και αντιλήψεων. Της είπε πως δεν άντεχε και ήταν απογοητευμένος. Μετά τη συνομιλία, παρατήρησε πως ο Θανάσης ήταν πιο ήρεμος. Στις΄21/9 επέστρεψε σπίτι και ζήτησε από τη μητέρα του να τον μεταθέσουν, γιατί άλλαξε ο διοικητής και τα έκανε όλα θάλασσα. Κάποιοι στρατιώτες του συμπεριφέρθηκαν άσχημα όταν επέστρεψε στη Μονάδα. Ο λοχαγός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες πριν το θάνατο του, ήταν ανήσυχος. Είπε πως επειδή αισθανόταν ανήσυχος με τον διοικητή, που του είπε ότι επιλύθηκε το πρόβλημα που τον απασχολούσε. Αργότερα συνάντησε τον Θανάση και του είπε πως δεν υπήρχε πρόβλημα».

-Δικαστής: «Ο Διοικητής δέχεται ότι κάλεσε τον στρατιώτη που αποκάλεσε τον Θανάση, Αυστραλό και του έκανε συστάσεις. Αυτός του είπε πως δεν υπάρχει θέμα και πως ήταν ένα αστείο. Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο Διοικητής, είπε πως στην πρωινή αναφορά προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τους στρατιώτες».

-Η δικαστής αναφέρεται στα όσα κατατέθηκαν από διάφορα πρόσωπα εντός στρατοπέδου και πως ο Θανάσης ζήτησε μετάθεση σε άλλη μονάδα. «Στις 28/9 ο επιτελάρχης κάλεσε τον οδηγό του για να του ζητήσει εξηγήσεις για το επεισόδιο. Συμβούλευσε τον στρατιώτη να απολογηθεί στο Θανάση για να λυθεί η παρεξήγηση. Σε άλλη κατάθεση του ζήτησε από τον οδηγό του να θέσει τον Θανάση υπό την προστασία του. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο επιτελάρχης κάλεσε τον Θανάση στο γραφείο του, οπου ο Θανάσης ανέλαβε το φταίξιμο γιατί εκείνη τη μέρα είχε τα νεύρα του. Μάλιστα είπε ότι του ζήτησε μετάθεση, αλλά του είπε ότι αυτό είναι δύσκολο. Τον παρότρυνε όταν νιώθει πιεσμένος, να πηγαίνει στο γραφείο του να πίνουν καφέ και να τα λένε».

-Δικαστής: Σύμφωνα με τον Λογία εκείνη τη μέρα, στις 28 ο Θανάσης έδειχνε λιγότερο ανήσυχος.

Η ημέρα θανάτου:

-Η δικαστής αναφέρεται στις κινήσεις του Θανάση, ότι θα μετέβαινε στον στρατό, το πρωινό που βρέθηκε νεκρός.

- Δικαστής: «Μετά το δείπνο στο σπίτι του, πήρε τα ρούχα και τα φαγώσιμα που αγόρασε και τα έβαλε στη τσάντα. Ξύπνησε στις έξι το πρωί, προγραμμάτισε το βίντεο, ώστε να βιντεογραφήσει κάτι στην τηλεόραση και μπήκε στο όχημα για να μεταβεί στο στρατόπεδο. Ο διοικητής της είπε πως τον κάλεσαν στο τηλέφωνο δύο φορές και δεν απάντησε. Η μητέρα εξέφρασε ανησυχία στον διοικητή αναφέροντας τις συνθήκες που επικρατούν στον στρατό. Η ίδια ειδοποίησε μέλη της οικογένειας της. Πήγε με το αυτοκίνητο στο στρατόπεδο και έψαχνε το όχημα του Θανάση. Η μητέρα θέλησε να καλέσει την Αστυνομία, αλλά ο διοικητής της είπε να περιμένει μέχρι το βράδυ».

-Η δικαστής αναφέρεται στον τρόπο που ενημερώθηκε η μητέρα του Θανάση και στις ενέργειες που έγιναν μετά τον εντοπισμό του θύματος. Αναφέρεται στον εντοπισμό του οχήματος του Θανάση και πως κλήθηκε στο σημείο μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας.

-Η δικαστής ανέφερε πως ο Θανάσης βρέθηκε ανάσκελα, ενώ νοσηλεύτρια είπε πως ήταν βρεγμένος. Γιατρός που περνούσε τυχαία, ανέφερε πως διαπίστωσε πως ήταν γεμάτος άμμους στο στόμα. Διαπίστωσε πως ήτα νεκρός και έδωσε οδηγίες να μην μετακινήσουν την σορό, πράγμα που δεν έπραξε ούτε ο ίδιος. Επίσης, ανέφερε πως η σορός δεν ήταν μέσα σε λακκούβες.

-Στις 6:30 έφθασε στη σκηνή ο Πανίκος Σταυριανός και ο Νικόλας Χαραλάμπους. Ο Σταυριανός σε δέκα λεπτά απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Για αυτό το λόγο η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Σταθμό και κατατάχθηκε στην κατηγορία των μικροπαραβάσεων.

-Δικαστής: Η έκθεση Σταυριανού, που παραδόθηκε εννέα μήνες μετά, διαπίστωσε πως, το πτώμα ήταν σε ύπτια θέση. Πτωματική ακαμψία. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ο Θάνατος επήλθε εντός των τελευταίων τεσσάρων ωρών. Να αναφέρω ότι από το πορτοφόλι του έλειπε η πιστωτική του κάρτα, που δεν ανευρέθηκε ποτέ. Είπε πως δεν διαπίστωσε κακώσεις που να υποδηλώνουν άσκηση βίας. Μίλησε για κακώσεις που προκαλούνται και από πτώση εξ ύψους.

-Η δικαστής αναφέρεται στις έρευνες της Αστυνομίας, λέγοντας παράλληλα πως η οικογένεια συνέχισε να μεταβαίνει στη σκηνή, αναζητώντας στοιχεία. Ανέφερε πως σε κάποια από την επίσκεψη, η μητέρα του εντόπισε αίμα. Ειδοποίησε τον κ. Σταυριανό και την Αστυνομία, όπου έλαβε την απάντηση: «τι θέλεις αν μας πεις, ότι είναι φόνος και όχι αυτοκτονία;»

-Η δικαστής αναφέρεται στα ευρήματα της πρώτης θανατικής ανάκρισης που έλεγε πως επρόκειτο για αυτοκτονία και στις ενέργειες της οικογένειας που ακολούθησαν, αφού δεν αποδέχθηκε πως επρόκειτο για αυτοκτονία.

-Δικαστής: Μετά το πόρισμα η οικογένεια απευθύνθηκε σε δύο ειδικούς, τον Φίλιππο Κουτσάφτη και Ορφέα Περίδη. Προβαίνω ενδεικτικά στην ιατροδικαστική γνωμάτευση Κουτσάφτη του 2008, ο οποίος αναφέρει πως το σημείο που ανευρέθηκε ο Θανάσης, προσομοιάζει με τοποθέτηση του πτώματος στο συγκεκριμένο σημείο. Το πορτοφόλι και τα γυαλιά, εντοπίστηκαν σε σημεία που δεν ήταν συμβατά με τη πτώση εξ ύψους.

-H δικαστής αναφέρεται στην δεύτερη θανατική ανάκριση, όπου κατέληξε και πως πρόκειται για θάνατο που επήλθε από πτώση εξ ύψους.

-Η δικαστής αναφέρεται στις ενέργειες της οικογένειας μετά και την δεύτερη θανατική ανάκριση. Αποτάθηκε σε εμπειρογνώμονα ο οποίος μίλησε για σοβαρές παραλήψεις και άφησε το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας ανοιχτό.

-Η δικαστής αναφέρεται στις προσπάθειες της οικογένειας για νέα έρευνα, καθώς και για την προσφυγή της στο ΕΔΑΔ.

-Δικαστής: Ο Μάριος Ματσάκης αμφισβήτησε τα πορίσματα του Πανίκου Σταυριανού, ενώ έκανε αναφορά σε πλημμελή διερεύνηση.

-Η δικαστής αναφέρεται και στα ευρήματα του ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος ανέφερε πως ο θάνατος του επήλθε από πτώση εξ ύψους.

Μετά την προσφυγή στο ΕΔΑΔ

-Η δικαστής αναφέρεται στην προσφυγή του ΕΔΑΔ και τα όσα κατέληξε, που μεταξύ άλλων έδειξε πλημμελή διερεύνηση από τις Κυπριακές Αρχές, οι οποίες μεταξύ άλλων δεν έλαβαν καταθέσεις από όλα τα πρόσωπα του στρατού και δεν διερευνήθηκαν τα αισθήματα του θύματος ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν σχέση.

-Στη συνέχεια στην απόφαση του το Δικαστήριο αναφέρεται στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, καθώς και στο διάταγμα για εκταφής των οστών του Θανάση για επανεξέταση.

-«Οι ενέργειες του Εισαγγελέα έγιναν για να συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με την απόφαση του ΕΔΑΔ», ανέφερε η δικαστής.

-Δικαστής: Έχοντας υπόψη μου τα γεγονότα, ζήτησα από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα και τις δικηγόρους της οικογένειας να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Μάλιστα εμφανίστηκε ο Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος ήθελε να καταστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος. Η εκπρόσωπος του ΓΕ ανέφερε πως είχε πρόθεση να καλέσει τον Σταυριανό ως μάρτυρα.

-Η δικαστής αναφέρεται σε όσους κλήθηκαν ενώπιον τους και τα όσα ανέφεραν.

Κατάληξη Δικαστηρίου

-Δικαστής: «Προκύπτει πως στον Λόχο επικρατούσε πλήρης απειθαρχία. Στρατιώτες και αξιωματικοί, αναφέρονται σε περιστατικά εξευτελιστικής συμπεριφοράς προς τον Θανάση. Η ανακριτική ομάδα, καταγράφει πως στρατιώτης τους ανέφερε πως μετά την είδηση του θανάτου του, τους ζήτησε ο διοικητής να πουν πως όλα ήταν καλά στο στρατόπεδο και πως δεν υπήρχαν γεγονότα απειθαρχίας και ασυδοσίας».

-Δικαστής: Στην έρευνα της η Αστυνομία εξέτασε ακόμα και πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών στο στρατόπεδο ή εμπορία ναρκωτικών.

-Δικαστής: Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί το κινητό του Θανάση.

-Η δικαστής αναφέρεται στην κατάληξη της έρευνας της Αστυνομίας που λέει πως «δεν προέκυψε μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου που να συνδέεται με τον Θάνατο του Θανάση και δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου».

-Η δικαστής αναφέρεται στην μαρτυρία του κ. Καριόλου από το Ινστιτούτο Γενετικής, ο οποίος εντόπισε γενετικό υλικό τριών προσώπων. Τα δύο ήταν των ιατροδικαστών Πανίκου Σταυριανού και του Νικόλα Χαραλάμπους, ενώ το άλλο σε γυναίκα που εξέτασε τα ρούχα του θύματος.

-Η δικαστής αναφέρεται στα όσα υποστήριξαν άλλοι μάρτυρες που είχαν εμπλοκή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

-Η δικαστής αναφέρθηκε και στην μαρτυρία του Σάββα Μάτσα, ο οποίος ήταν ένας εκ των ανακριτών. Ο κ. Μάτσας, αναφέρθηκε στις καταθέσεις που λήφθηκαν καθώς και στις γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, ενώ υπέδειξε και στα συμπεράσματα της έρευνας του με τον κ. Αλεξόπουλο.

-Δικαστής: Όπως αναφέρεται στην έκθεση τους, ενώ υπήρχε απειθαρχία, κάποιοι στρατιώτες δήλωσαν άγνοια για τα ποιο πάνω. Αναφέρθηκε πως καταθέσεις κάποιων στρατιωτών λήφθηκαν εντός του στρατοπέδου, στην παρουσία αξιωματικών. Οι ποινικοί ανακριτές καταλήγουν πως «υπάρχουν εύλογες υποψίες πως πρόσωπα ή αξιωματικοί του στρατού, αναμείχθηκαν στην δολοφονία του Θανάση Νικολάου.

Οι μαρτυρίες των εμπειρογνωμόνων

-Δικαστής: Τα όσα αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής από μόνα τους δεν αποδεικνύουν την αιτία θανάτου. Το κρίσιμο στοιχείο, θα αντληθεί από τη μαρτυρία των Αγαπητού και Καραγιάννη. Είναι κατάλληλο το σημείο να επισημάνω πως όσοι ιατροδικαστές εξέτασαν μακροσκοπικά το υοειδές οστό, μετά την εκταφή, διαπίστωσαν το έλλειμμα στο αριστερό κέρας και συμφώνησαν πως θα έπρεπε να εξεταστεί από παθολογοανατόμους. Αυτό έγινε από τους Αγαπητό και Καραγιάννη. Ο κ. Αγαπητός διορίστηκε εκ μέρους της ΚΔ από τη Γενική Εισαγγελία. Ετοίμασε σχετική έκθεση. Προτού την παραθέσω, θεωρώ ορθό να αναφερθώ στο μέρος της μαρτυρίας του για τη διαδικασία κοπής των ιστολογικών τομών. Ενεργώντας εκ μέρους της ΚΔ, έστειλε την έκθεση στη Νομική Υπηρεσία. Είχε ετοιμάσει και άλλη έκθεση με πανομοιότυπο περιεχόμενο που απέστειλε στην κα. Καραγιάννη. Στην αντεξέταση του δέχθηκε πως όταν παρέλαβε το υοειδές οστό, προχώρησε στην κοπή, χωρίς να παρευρίσκεται η κα. Καραγιάννη. Ανέφερε πως από τα 350 πλακίδια, εξέτασε τα 325 αφού τα υπόλοιπα 25 ήταν κενά. Ερωτηθείς γιατί έστειλε στην Κύπρο μόνο τα 213, ανέφερε πως τα υπόλοιπα 37 ήταν κενά. Αυτά τελικά εξετάστηκαν τα 37 από την κα. Καραγιάννη. Ερωτηθείς γιατί τα κράτησε, ανέφερε πως τα κράτησε μήπως και χρειαστούν. ΤΑ είχε στο κομοδίνο του, τα μετέφερε στο πορτμπακάζ γιατί όπως είπε λάμβανε μέτρα διότι φοβόταν για πολλά πράγματα.

-Η Δικαστής αναφέρεται σε επιστολή εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας προς τον κ. Αγαπητό, στο οποίο του απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα.

-Η δικαστής αναφέρεται στην μαρτυρία του κ. Αγαπητού ενώπιον Δικαστηρίου. «Ανέφερε πως η μικροσκοπική εξέταση έγινε για να διαπιστωθεί αν το έλλειμμα που εντοπίστηκε είναι γενόμενο εν ζωή. Η εκπρόσωπος του ΓΕ ρώτησε κατά πόσον το μικρό έλλειμμα στο υοειδές οστό θα μπορούσε να είναι μεταθανάτιο. Απάντησε πως θα μπορούσε να είναι σκοροφαγωμένο. Στη συνέχεια τον ρώτησε αν μπορεί να οφείλεται σε ασυμμετρία μεταξύ των δύο κεράτων του υοειδούς οστού. Ο κ. Αγαπητός, απάντησε πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως συμβαίνει και με άλλα μέρη του σώματος. Η εκπρόσωπος του ΓΕ παρέπεμψε στην έκθεση Σταυριανού του 2006. Οι ερωτήσεις της στόχευαν να απαντήσει ο μάρτυρας, πως δεν ανατρέπεται με σιγουριά το εύρημα του Πανίκου Σταυριανού. Στην αντεξέταση ο κ. Αγαπητός, δέχθηκε πως η μικροσκοπική εξέταση, έδειξε κάταγμα. Στην κυρίως εξέταση ανέφερε πως η ανώμαλη παρυφή στο αριστερό κέρας, του υοειδούς οστού, μπορεί να οφείλεται σε κάκωση που έγινε εν ζωή. Στην αντεξέταση ανέφερε πως το εύρημα της ανώμαλης παρυφής, είναι συμβατό με πιθανή κάκωση γενόμενη εν ζωή».

-Δικαστής: Ο κ. Αγαπητός ρωτήθηκε για ποιο λόγο στην έκθεση του αναφέρει πιθανή κάκωση γενομένη εν ζωή. Απάντησε πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, λόγω του ελλείμματος στο αριστερό κέρας.

-Δικαστής: Σε ερώτηση αν το κάταγμα στο υοειδές οστό δεν είναι θανατηφόρο; Απάντησε (Αγαπητός) πως βεβαίως είναι θανατηφόρο. Σημείωσε πως μπορεί να ζήσει αν το κάταγμα προκλήθηκε σε τροχαίο.

-Η δικαστής αναφέρεται στα όσα απάντησε ο κ. Αγαπητός, τόσο κατά την κυρίως εξέταση του, όσο και κατά την αντεξέταση του.

-Δικαστής: Ερωτηθείς αν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για το έλλειμμα στο υοειδές οστό, απάντησε, «όχι με ασφάλεια». Με αφορμή την αναφορά του μάρτυρα πως το οστικό έλλειμμα και η ανώμαλη παρυφή, είναι ευρήματα με κάκωση γενόμενη εν ζωή, έβαλε στο τραπέζι και την εκ γενετής ανισομετρία. Οι δικηγόροι ρώτησαν γιατί δεν συμπεριέλαβε στην έκθεση του άλλη εκδοχή, πέρα από την πιθανή κάκωση γενόμενη εν ζωή. Οι δικηγόροι ρώτησαν γιατί δεν συμπεριέλαβε στην έκθεση του άλλη εκδοχή, πέρα από την πιθανή κάκωση γενόμενη εν ζωή. «Δεν γράφτηκε γιατί μετά συμβουλεύτηκα τη βιβλιογραφία και έβγαλα ένα συμπέρασμα. Μπορεί, μπορεί να είναι και μεταθάνατο».

-Σημειώνεται πως ο κ. Αγαπητός ήταν μάρτυρας της Εισαγγελίας. Η δικαστής παραπέμπει στα όσα ανέφερε η κ. Καραγιάννη που κλήθηκε από την πλευρά της οικογένειας.

-Σε ότι αφορά την Δήμητρα Καραγιάννη, η Δικαστής, αναφέρθηκε στον τρόπο που προσλήφθηκε και εξήγησε πως δεν την διόρισε η οικογένεια, αλλά επιλέχθηκε μέσα από σχετικό κατάλογο που διατηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών.

- Η Δικαστής αναφέρεται στα γεγονότα πριν την εξέταση του υοειδούς οστού από την Δήμητρα Καραγιάννη, αφού η εξέταση ξεκίνησε από τον κ. Αγαπητό χωρίς την ίδια.

-Σε ότι αφορά το εύρημα μας για κάκωση, η Δικαστής ανέφερε πως, η κα. Καραγιάννη παρουσίασε δείγμα πλακιδίου στο Δικαστήριο. «Συνεχίζοντας η κα. Καραγιάννη παρουσίασε αληθινό υοειδές οστό. Εξήγησε πως αυτό της παραχωρήθηκε για να το παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστηρίου. Επιδεικνύοντας το, επέδειξε τα τρία οστάρια, εξήγησε πως ενώνονται και παρέπεμψε σε φωτογραφίες. Παρέπεμψε σε βιβλιογραφία και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. Κατά την αντεξέταση η εκπρόσωπος του ΓΕ, υπέβαλε ερωτήσεις που στόχευαν να αποδείξει πως το έλλειμμα του υοειδούς οστού, δεν ήταν κάταγμα γενόμενο εν ζωή. Η κα. Καραγιάννη ανέφερε πως στο σημείο του ελλείμματος διαπιστώθηκε ανώμαλη παρυφή, που οφείλεται σε στραγγαλισμό. Στην περίπτωση του Θανάση η ανώμαλη παρυφή διαπιστώθηκε στο σημείο που βρίσκεται το έλλειμμα. Συνεχίζοντας επί τούτου, επεσήμανε πως σε περίπτωση που σπάσει το υοειδές οστό ενός ανθρώπου που έχει ήδη αποβιώσει, τότε το υοειδές οστό δεν παρουσιάζει ανώμαλη παρυφή, αλλά η επιφάνεια είναι λεία.

-Η δικαστής αναφέρεται στα ευρήματα της κ. Καραγιάννης που κατέληξε πως πρόκειται για στραγγαλισμό και πως ο δολοφόνος είναι αριστερόχερας.

-Δικαστής: Καταβλήθηκε προσπάθεια από την εκπρόσωπο της Εισαγγελίας να υποβαθμιστεί η επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη της κ. Καραγιάννη. Της υπέβαλε πως αντέγραψε την έκθεση του Αγαπητού, γιατί δεν είχε τα προσόντα να συντάξει τη δική της. Της υπέβαλε πως έκανε τον ιατροδικαστή και κατέληξε σε συμπεράσματα.

-Δικαστής: Η αντεξέταση της κ. Καραγιάννη ήταν μακρά επίμονη και εξαντλητική. Οι ερωτήσεις ήταν εριστικές. Της υπέβαλε πως απέκρυψε την πραγματική πληρωμή που έστειλε και ότι ξεγέλασε την οικογένεια του Θανάση.

Κατάληξη

-Η δικαστής παραπέμπει στην τελική εισήγηση της Εισαγγελίας πως θα πρέπει το πόρισμα να παραμείνει ανοιχτό. «Η Εισαγγελία εισηγήθηκε για πρώτη φορά στην τελική της αγόρευση, το πόρισμα να μείνει ανοιχτό, χωρίς δηλαδή αιτία θανάτου. Λέω για πρώτη φορά, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η θέση της ήταν αυτοκτονία και θέσης εξ ύψους στη βάση των πορισμάτων του Πανίκου Σταυριανού. Επαναλαμβάνω πως θέση του Πανίκου Σταυριανού ήταν η πτώση εξ ύψους, που αμφισβητήθηκαν από το ΕΔΑΔ. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ΓΕ, ανέφερε πως «εισήγηση μας είναι το πόρισμα να παραμένει ανοικτό για τους λόγους θανάτου».

-Δικαστής: Τόσο κατά τη διεξαγωγή της θανατικής ανάκριση και στο στάδιο των τελικών αγορεύσεων η εκπρόσωπος του ΓΕ επεσήμανε πως ενώπιον του Δικαστηρίου δεν ετέθη μαρτυρία από ιατροδικαστή, λέγοντας ωστόσο πως μια τέτοια μαρτυρία ήταν αχρείαστη.

-Η Δικαστής αναφέρεται στο ημερολόγιο ενεργεία τους Λοχία της Αστυνομίας κατά την εκταφή, όπου οι πέντε ιατροδικαστές που ήταν παρόντες, κατέγραψαν το έλλειμμα του υοειδούς οστού. Και οι πέντε ιατροδικαστές, μεταξύ των οποίων και ο Πανίκος Σταυριανός ζητούν ιστοπαθολογική εξέταση. Η Δικαστής σημείωσε πως το όνομα του Πανίκου Σταυριανού, ήταν διεγραμμένο στο ημερολόγιο ενεργείας. Όπως αναφέρεται στο πρακτικό, όλα τα ευρήματα θα πρέπει να εξεταστούν στο σύνολο των παραμέτρων της υπόθεσης.

«Τα πιο πάνω επιβεβαίωσε και η Ελευθερία Χαριλάου, η ανθρωπολόγος που ήταν παρούσα. Όπως είπε αποφάσισαν ομόφωνα το υοειδές οστό να τύχει ειδικής μικροσκοπικής εξέτασης από ιστοπαθολογοανατόμους», ανέφερε η δικαστής.

-Δικαστής: Για σκοπούς πληρότητας αναφέρω πως ο μόνος ιατροδικαστής που ετοίμασε έκθεση μετά την εκταφή, είναι ο κ. Κουτσάφτης. Η Εισαγγελία όμως, δεν αποδείχθηκε το περιεχόμενο.

-Δικαστής: Το πόρισμα μου θα βασιστεί στην αξιολόγηση των ευρημάτων των δύο παθολογοανατόμων.

-Η δικαστής αναφέρεται ξανά στα ευρήματα της κ. Καραγιάννη.

-Δικαστής: Εξέτασα με προσοχή την μαρτυρία των δύο, Καραγιάννη και Αγαπητού και επαναλαμβάνω η απόφαση θα εξεταστεί σε αυτούς. Η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, υποστήριξε πως από την εξέταση του οστού δεν προκύπτουν στοιχεία, αφού δεν εντοπίστηκαν κοκκία αιμοσιδιηρίινη.

-Δικαστής: Η διαφορά των δύο που προέκυψε σε σχέση με τα 37 πλακίδια και αν αυτά ανήκουν στον Θανάση, δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης.

-Δικαστής: Η διαφορά των δύο που προέκυψε σε σχέση με τα 37 πλακίδια και αν αυτά ανήκουν στον Θανάση, δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης.

-Δικαστής:

«Η αλήθεια στην υπόθεση του Θανάση εφάνη από τα αδιάσειστα στοιχεία που εντόπισε η κα. Καραγιάννη. Η επιστημονική γνωμοδότηση της την υποστηριξε με διαύγεια. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της πως δεν διατυπώνει προσωπική γνώμη, αλλά ότι τα ευρήματα αυτά μιλούν από μόνα τους. Τεκμηρίωσε τις αναφορές πως το έλλειμμα αποτελεί κάκωση γενόμενη εν ζωή από στραγγαλισμό».

Η Δικαστής ανέφερε πως αποδέχεται τη θέση της κ. Καραγιάννης, την μαρτυρία της οποίας χαρακτήρισε καίρια.

Περαιτέρω ανέφερε πως, «και οι δύο παθολογοανατόμοι, συμφώνησαν πως σε μια φωτογραφία διαπιστώνεται δάγκωμα της γλώσσας του Θανάση. Ωστόσο έδωσαν διαφορετική εξήγηση. Η κα. Καραγιάννη ανέφερε πως κατά τον στραγγαλισμό, το θύμα αναγκαστικά σφίγγει να σφίξει τα δόντια. Ο κ. Αγαπητός ανέφερε πως πιθανόν να είναι από αλλοιώσεις εξ αντιτυπίας. Αποδέχομαι ως βάσιμη και ορθή τη θέση της κας. Καραγιάννη. Η θέση του Αγαπητού δεν ευσταθεί. Παραπέμπω στο σύνολο των γεγονότων της μεγάλης και πολύπλοκης υπόθεσης, που να καταδεικνύει ότι ο Θανάσης ήταν θύμα θανατηφόρου ατυχήματος».

Δικαστής: Η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκο Σταυριανό που κατέληξε με τις αστυνομικές αρχές πως πρόκειται για αυτοκτονία. Η Εισαγγελία δεν αποδείχθηκε ούτε το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, προφανώς γιατί αποφάνθηκαν πως ο θάνατος του Θανάση πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Η εκπρόσωπος του Εισαγγελία με σαφήνεια είπε πως δεν θα καλέσει το Σάββα Μάτσα για μάρτυρα. Τον κάλεσε όμως η οικογένεια και δέχθηκε έντονη και επίπονη αντεξέταση από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα.

Δικαστής: Αποδέχομαι χωρίς κανένα δισταγμό τη θέση της κας Καραγιάννη. Κρίνω πως είχα ενώπιον μου μια πλήρως καταρτισμένη μάρτυρα που με εντιμότητα και αίσθημα καθήκοντος εξέφρασε με σαφήνεια και γλαφυρότητα τις επιστημονικές της θέσεις. Κρατώ αυτό που είπε πως δεν εκφράζει προσωπική άποψη καθώς τα ευρήματα της

Αισθάνομαι το καθήκον να παρατηρήσω πως η θέση της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας ήταν από την αρχή πως θα έπρεπε να αποκλείει την εγκληματική ενέργεια. Και αυτή η στάση διατηρήθηκε και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Δειτε Επισης

Ποινική έρευνα για τα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης-Προωθήθηκαν στην Αστυνομία τα ευρήματα
Ισχυρό μήνυμα Ε.Ε. για ενίσχυση της άμυνας-Ανησυχία για τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας και ανάγκη για μέτρα
Απαγωγή νεογέννητου στην Ιταλία με αίσιο τέλος-Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών
Επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στη Βαυαρία-Πληροφορίες για δύο νεκρούς και τραυματίες
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Πρόταση για άμεση καταβολή του 1/3 του χρέους από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία-Το μπαλάκι στον Έφορο
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
ΒΙΝΤΕΟ: Τι ψιθύρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Τζορτζ Μπους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Τραμπ στέρησε τη φύλαξη της Μυστικής Υπηρεσίας από πρώην συνεργάτη του που λέει ότι κινδυνεύει από το Ιράν
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου