Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
21:37 - 09 Μαΐου 2024
Η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα ενιαίο, λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, που θα στηρίζει και θα υποστηρίζει όλους τους πολίτες του, ένα πανίσχυρο κράτος μέλος της Ευρώπης και της ευρωζώνης, όχι ένα προϊόν διευθετήσεων που θα εξάγει προβλήματα, κι εδώ η πολιτική στήριξη της Ευρώπης είναι δεδομένη και ακλόνητη, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στον χαιρετισμό του κατά την επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η 1η Μαΐου του 2004 βρίσκει τη θέση της στις μεγάλες ημερομηνίες που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία της Κύπρου, δίπλα στον αγώνα για την ανεξαρτησία και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οριοθετώντας και σηματοδοτώντας «το τέλος της μικρής, εξαρτημένης κι ευάλωτης Κύπρου και την αρχή μιας νέας ισχυρής, δυναμικής πατρίδας με ακλόνητους πολλαπλασιαστές ισχύος που προσφέρει η συμμετοχή της στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου και την ενίσχυση των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών που ιστορικά ένωναν τους Κύπριους με την Ευρώπη, συνέχισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας ενδεικτικά τη διευκόλυνση της εμπορικής πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, με την αξία των κυπριακών διεθνών εξαγωγών αγαθών να φτάνει από 420 εκ. ευρώ το 2004 τα 3 δισ. Ευρώ το 2023, και τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το NextGenerationEU για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της Κύπρου, με προϋπολογισμό άνω των 1,2 δισ. ευρώ.
Είπε επίσης ότι τουλάχιστον 8.000 νέοι Κύπριοι έχουν σπουδάσει σε όλη την Ευρώπη χάρη στο πρόγραμμα Erasmus, ενώ 16.000 φοιτητές από την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν έρθει και σπουδάσει στην Κύπρο, χαρακτήρισε τη στήριξη της ΕΕ ως καθοριστικής σημασίας και για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου το 2017, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση της NextGenerationEU βοηθά την Κύπρο να βελτιώσει τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ενώ τα Ταμεία Συνοχής συνέβαλαν καθοριστικά στην υποστήριξη τοπικών κοινωνιών του νησιού, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών και ορεινών περιοχών, βοηθήσαν στην ίδρυση πανεπιστημιουπόλεων στη Λευκωσία και Λεμεσό και επένδυσαν στα οδικά δίκτυα για καλύτερη διασυνδεσιμότητα των πόλεων.
Δεν χωρά εξίσου καμία αμφιβολία πως η Κύπρος κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δυνατή και σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, συνέχισε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αποδεικνύει στην πράξη πως μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη γεωγραφική της θέση ως γέφυρα μεταξύ ηπείρων, πρωτοστατώντας στην ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. «Είστε το αγκωνάρι, η άγκυρα και το υπήνεμο λιμάνι της Ευρώπης σε μια από τις πιο ταραγμένες γεωπολιτικά περιοχές του πλανήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε επίσης ότι σήμερα η Κύπρος αναδεικνύεται σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις ανθρωπιστικές δράσεις μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, προσθέτοντας ότι όταν η χώρα άνοιξε τον Μάρτιο ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο με την πρωτοβουλία Αμάλθεια προς τη Γάζα, απέδειξε ότι είναι κόμβος αλληλεγγύης, «όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο».
«Όπως στη μυθολογία η Αμάλθεια έγινε η τροφός του Δία την ώρα της ανάγκης, έτσι και τώρα η Κύπρος είναι η Αμάλθεια των καιρών μας που αποδεικνύει ότι ο μικρός μπορεί να σταθεί δίπλα στον μεγάλο, ή καλύτερα ότι την ώρα της κρίσης δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, παρά τις κοινές επιτυχίες στις επιστροφές και τον περιορισμό των ροών από την Πράσινη Γραμμή, η Κύπρος τώρα δέχεται πίεση από τον Λίβανο και από τη θάλασσα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα δεν είναι μόνη στη διαχείριση του προβλήματος, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως την Κύπρο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, παρέχοντας σημαντική επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Πρόσθεσε πως η προσωπική εμπλοκή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ιστορική, όπως είπε, συμφωνία με τον Λίβανο την περασμένη βδομάδα δείχνει μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η ΕΕ για να στηρίξει την Κύπρο, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη μιας νέας και δίκαιης ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, με την Κύπρο να καθίσταται ένας από τους μεγάλους ωφελημένους της νέας νομοθεσίας.
Σε αυτή την ώρα της γιορτής και του απολογισμού δεν πρέπει να ξεχνάμε το άλλο μεγάλο ζητούμενο της 1ης Μαΐου του 2004, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η de facto διαίρεση της Κύπρου υπενθυμίζει ότι οι προσδοκίες της ένταξης δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί πλήρως, με τον διχασμό να παραμένει ανοιχτή πληγή.
«Η Ευρώπη δεν είναι συμβατή με τοίχους, διαιρεμένες πόλεις, στρατιωτικά φυλάκια και ειρηνευτικές δυνάμεις. Η καλύτερη ειρηνευτική δύναμη για όλους τους Κύπριους είναι και θα είναι η ενωμένη Ευρώπη. Οι Τουρκοκύπριοι συμπολίτες μας το ξέρουν καλά, ελπίζω να το καταλάβουν και οι ηγεσίες τους κι εδώ στο νησί αλλά και στην Άγκυρα», συμπλήρωσε.
«Η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα ενιαίο, λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος που θα στηρίζει και θα υποστηρίζει όλους τους πολίτες του, ένα πανίσχυρο κράτος μέλος της Ευρώπης και της ευρωζώνης, όχι ένα προϊόν διευθετήσεων που θα εξάγει προβλήματα, κι εδώ η πολιτική στήριξη της Ευρώπης είναι δεδομένη και ακλόνητη», τόνισε.
Είπε ακόμη ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη κλήθηκε να διαχειριστεί αλλεπάλληλες, ιστορικές κρίσεις και πως το ζητούμενο για τον νέο πολιτικό κύκλο είναι το πώς θα κρατήσουμε ζωντανή μια πιο φιλόδοξη και δυναμική Ευρώπη, για τη μετάβαση από την “Ευρώπη των κρίσεων” στην ”Ευρώπη των λύσεων”, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα γεωγραφίας, αλλά ένα εγχείρημα για μια κοινή ταυτότητα.
«Ως Έλληνας, Ευρωπαίος και λίγο Κύπριος πια, γιορτάζω μαζί σας με χαρά και περηφάνεια τα όσα πετύχαμε τα τελευταία 20 χρόνια. Πάμε και για άλλα, περισσότερα και καλύτερα. Χρόνια μας πολλά!», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι για την Κύπρο η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένταξη ήταν μια φυσική εξέλιξη αφού πάντοτε είχε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προσθέτοντας πως παρότι τα τελευταία 20 χρόνια η Κύπρος αντιμετώπισε πάμπολλες προκλήσεις, συνεχίζει την πορεία της ως ένα ισότιμο και πολύτιμο μέλος της Ένωσης.
Αναφερόμενη στα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την ένταξή της στη ΕΕ, ξεχώρισε την οικονομική ώθηση μέσα από την Ενιαία Αγορά, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χάρη στα υψηλότερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά πρότυπα, την ελευθερία της επιλογής του τόπου διαμονής, σπουδών και εργασίας και τη σημαντική στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Κύπρο σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η υγεία, η πράσινη ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η ψηφιοποίηση, η ενέργεια.
«Η θέση της Κύπρου είναι στρατηγικής σημασίας για την πολιτική της ΕΕ. Πρόσφατο παράδειγμα η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας τον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια τον περασμένο Μάρτιο. Η Κύπρος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό τον ανθρωπιστικό διάδρομο και αυτό έχει αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και παγκόσμια», τόνισε.
Ο δρόμος στα 20 αυτά χρόνια δεν ήταν πάντοτε εύκολος, υπήρξαν προκλήσεις και κρίσεις παράλληλα με τις επιτυχίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμως εδώ, χτυπά στη καρδιά της Λευκωσίας και επαληθεύει καθημερινά πως οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι εν λόγω αρχές θα επαληθευτούν πλήρως με την επίλυση του Κυπριακού.
«Γιατί 20 χρόνια μετά την ένταξή μας η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, γιατί δεν νοείται το 2024 να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Για αυτό και η ΕΕ στέκεται έτοιμη να στηρίξει την επανέναρξη των συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.
Κλείνοντας, η κ. Κυριακίδου ανέτρεξε είκοσι χρόνια πίσω και μίλησε για τα συναισθήματα περηφάνειας και συγκίνησης που ένιωσε κατά τη στιγμή της επίσημης ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
«Θυμάμαι ακόμη πιο πολύ πώς είχαν αισθανθεί τα παιδιά και οι νέοι μας τότε, που είχαν μπροστά τους ανοικτούς ορίζοντες, ευκαιρίες και ελπίδα. Είναι για αυτά τα παιδιά και για τις γενιές που ακολουθούν που σήμερα γιορτάζουμε, γιατί αυτοί είναι η καρδιά και το μέλλον της Ευρώπης», κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Πηγή: KΥΠΕ