Η αποχώρηση Ξάνθου από τους Οικολόγους και ο καθυστερημένος απόηχος των Προεδρικών

Δεν δηλώνουν έκπληξη για την αποχώρηση της Έφης Ξάνθου στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, η αποστασιοποίηση είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και οι σχέσεις ήταν ψυχραμένες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό χθες, αυτή την εβδομάδα η κ. Ξάνθου, η οποία για 23 χρόνια ήταν ένα από τα πιο ενεργά στελέχη του κινήματος, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες εργαζόταν και ως κοινοβουλευτική συνεργάτιδά του, υπέβαλε την παραίτησή της, εκτοξεύοντας μάλιστα κατηγορίες για αντιδημοκρατικές διαδικασίες κατά την επιλογή υποψήφιων δημάρχων που θα υποστήριζαν οι Οικολόγοι. Κατήγγειλε ότι η διαδικασία που ακολούθησε η επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας στις 27 Μαρτίου ήταν «αντικαταστατική και άκρως αντιδημοκρατική», λέγοντας ότι δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία όλοι οι υποψήφιοι που ζήτησαν την στήριξη του κόμματος, τέθηκε υποψήφιος που δεν ήταν υποψήφιος και δεν κοινοποιήθηκαν σε όλα τα μέλη οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

Από την αντίπερα όχθη αναφέρεται, πάντως, ότι οι ίδιες διαδικασίες με τη Λευκωσία ακολουθήθηκαν σε όλες τις επαρχιακές συνελεύσεις χωρίς να εκφραστούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις τέθηκε μόνο ένα όνομα προς ψήφιση, καθώς στα στάδια που προηγήθηκαν με τα ερωτηματολόγια και τις συναντήσεις, μόνο αυτό το πρόσωπο κρίθηκε συμβατό. Θεωρούν, συνεπώς, ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν ορθές και δεν έπρεπε να τίθεται ζήτημα από την κ. Ξάνθου και επισημαίνουν το γεγονός πως αντέδρασε με καθυστέρηση. Κάποιοι, μάλιστα, υποψιάζονται ότι ενδεχομένως να υπάρχει και σκοπιμότητα, δεδομένου πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ημερομηνία των εκλογών και δεν αποκλείουν να την ακολουθήσουν και ορισμένα άλλα άτομα, με τα οποία οι σχέσεις το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες.

Επί της ουσίας φαίνεται πως η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν ψυχρανθεί πολύ κατά την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών. Αυτό είναι κάτι που επισήμανε και η ίδια η Έφη Ξάνθου, αναφέροντας ότι σκεφτόταν να υποβάλει την παραίτησή της από τον Νοέμβριο του 2022 αλλά ήλπιζε πως «κάτι μπορούσε να αλλάξει ώστε η κατάσταση σταδιακά να βελτιωθεί». Άφησε, παράλληλα σαφείς αιχμές για τη διαχείριση των Προεδρικών, λέγοντας ότι «μπήκα όμως στην πολιτική αρένα για να φέρω αλλαγή. Ένα Κίνημα που εθελοτυφλεί και αποφεύγει να πάρει απόφαση για τις πιο σημαντικές εκλογικές διαδικασίες του τόπου δεν θέλει την αλλαγή. Θέλει απλά να υπάρχει. Και αυτό δεν είναι αρκετό πλέον για εμένα».

Επί της ουσίας οι Οικολόγοι είναι ένα από τα κόμματα που ακόμα βιώνουν απόηχο από τις Προεδρικές Εκλογές και την απόφασή τους να μην υποστηρίξουν τελικά κανέναν υποψήφιο, ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις εκλογές του 2023, τόσο η Έφη Ξάνθου όσο και η τότε βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων και νυν συμπρόεδρος του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχαν στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τα όργανα του κόμματος δεν πήραν καμία απόφαση για τις Προεδρικές, αφού στις εσωκομματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν, κανένας εκ των υποψηφίων δεν έλαβε ποσοστό πέραν του 60% όπως προνοείται στο Καταστατικό. Το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκαν απλώς υπέρ της υποψηφιότητας αλλά συμμετείχαν και στο επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού η απόφαση ήταν πως τα προβεβλημένα στελέχη δεν θα συμμετείχαν σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων και έγιναν και πειθαρχικές ενέργειες.

Η απόφαση της κ. Ατταλίδου πριν από μερικούς μήνες να παραιτηθεί από τους Οικολόγους και να συνεχίσει την πορεία της ως ανεξάρτητη βουλεύτρια, πριν να προσχωρήσει τελικά στο Volt, προκάλεσε την παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από την αρχηγεία του κόμματος και διοργανώθηκαν εκλογές για να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ολοκλήρωνε τη θητεία του. Η κ. Ξάνθου δεν ακολούθησε την κ. Ατταλίδου αλλά αποφάσισε να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, του οποίου στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος. Εμφανίστηκε ως μια πιο φρέσκια και προοδευτική επιλογή προς τα μέλη του κόμματος. Απέναντι της βρισκόταν ο επί χρόνια πρόεδρος Γιώργος Περδίκης, ο οποίος τελικά κέρδισε τη μάχη. Η σχέση των δύο είχε πάντοτε παράξενες δυναμικές, καθώς είχαν πολλές συγκρούσεις αλλά ήταν ταυτόχρονα και πολύ στενοί συνεργάτες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, μετά την ήττα της στις εκλογές, η κ. Ξάνθου τηρούσε αποστάσεις και συμμετείχε πιο σποραδικά στα συλλογικά όργανα. Για αυτό τον λόγο δεν προκάλεσε έκπληξη η απόφασή της να παραιτηθεί τελικά από το κόμμα. Είχε προηγηθεί και η παραίτησή της από τον έμμισθο ρόλο που διατηρούσε για πολλά χρόνια στη Βουλή και γενικά ήταν σαφές πως άλλαξε η σχέση της με το κόμμα, παρά την πολύχρονη και πολυεπίπεδη παρουσία της και το γεγονός ότι κατά διαστήματα αποτελούσε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη. Η παραίτησή της δεν φαίνεται να ήταν εύκολη απόφαση για την ίδια, καθώς αποτελεί ένα τέλος εποχής, όμως κάποια άλλα στελέχη εκτιμούν ότι ενδεχομένως να καταστήσει πιο εύκολη την κατάσταση μακροχρόνια, καθώς η αποχώρηση στελεχών που διαφωνούν φαίνεται ότι βοηθά στην αποκατάσταση της ηρεμίας, μετά την αναμπουμπούλα που είχε προκληθεί το προηγούμενο διάστημα.

Δειτε Επισης

Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»
Η Πάμ Μπόντι η εκλεκτή του Τραμπ για υπουργός Δικαιοσύνης–Ήταν μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Προκαλεί έντονη ανησυχία ο Κιμ Γιονγκ Ουν-Πιο κοντά από ποτέ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Γυναίκα επιτέθηκε και έσπρωξε αστυνομικό-Επιχείρησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Πάφου με πλαστά στοιχεία
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι ποτάμια και κατολισθήσεις στην Επαρχία Λεμεσού λόγω έντονης βροχόπτωσης