Στην ακίδα της Βουλής οι «θηρευτές» των λαθροθήρων-Πρόταση Νόμου για εξώδικο πέντε χιλιάδων ευρώ
06:00 - 13 Μαΐου 2024
Μια πρόταση Νόμου που κατατέθηκε το 2022, θα βρεθεί προς συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος. Η εν λόγω πρόταση Νόμου, αφορά τον Νόμο Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, αλλά δεν αφορά τους λαθροθήρες, τους κυνηγούς δηλαδή που κυνηγούν παρανομώντας.
Με απλά λόγια, οι κυνηγοί, κυνηγούν το θήραμά τους. Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια διάφορες ομάδες ακτιβιστών, κυνηγούν τους κυνηγούς, έτσι ώστε να μην θηρεύουν παράνομα, είτε σε απαγορευμένες περιοχές, είτε απαγορευμένα θηράματα. Η πρόταση Νόμου που θα συζητηθεί στην επιτροπή Περιβάλλοντος, προβλέπει πως θα διώκονται και αυτοί που κυνηγούν τους παράνομους κυνηγούς που κυνηγούν παράνομα θηράματα.
Η εν λόγω πρόταση Νόμου, κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, Λίνο Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου, το 2022. Σύμφωνα με την πρόταση, «πρόσωπο το οποίο, χωρίς νόμιμη αιτία παρενοχλεί ή παρεμποδίζει ή παρακολουθεί και καταγράφει, μαγνητοφωνεί ή βιντεοσκοπεί κυνηγό κατά την νόμιμη άσκηση της κυνηγετικής του δραστηριότητας είναι ένοχο αδικήματος». Μάλιστα προβλέπει εξώδικο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ.
Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη πρόταση, αυτό που επιχειρείται, είναι να ικανοποιηθούν οι φωνές από τους κυνηγούς που ενοχλούνται από την παρουσία των ακτιβιστών, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, επιχειρούν να τους αποτρέψουν από το κυνήγι. Κυνήγι που σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται με παράνομους τρόπους, όπως τα ξόβεργα και οι μηχανές αναπαραγωγής ήχων πουλιών, με στόχο να προσελκύουν απαγορευμένα θηρεύματα, όπως τα αμπελοπούλια.
Αν και οι κρατικές Αρχές, μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και την ενίσχυση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την πάταξη της λαθροθηρίας, έχουν περιορίσει τέτοια φαινόμενα, είναι κοινό μυστικό ότι συνεχίζεται με μεγάλη ένταση η θήρευση απαγορευμένου θηράματος, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, που είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστές.
Πέραν από τις τοποθετήσεις των βουλευτών και των υπολοίπων κομμάτων στην εν λόγω πρόταση, ήδη ενώπιον των μελών της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βρίσκεται και σχετικό υπόμνημα από το Terra Cypria, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, το οποίο θεωρεί ότι η πρόταση Νόμου κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις δράσεις προτεραιότητας, οι οποίες τίθενται στις «Επισκοπήσεις της Εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και Πολιτικής στην Κύπρο».
Μάλιστα υπενθυμίζει πως ανάμεσα στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παράνομη παγίδευση, θανάτωση και εμπορία άγριων πτηνών και κυρίως αποδημητικών ειδών (όπως αμπελοπούλια και τσίκλες), με ξόβεργα, δίχτυα και ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές, συνιστά μία πολύ σοβαρή πρόκληση για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διατήρηση της φύσης και την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο.
ΤοTerra Cypria, αφού σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πρόοδος όσον αφορά τον περιορισμό της παγίδευσης με δίχτυα, λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων, των μέτρων επιβολής και της θέσπισης αυστηρότερων προστίμων για τη χρήση διχτύων, οι αριθμοί των πουλιών που θηρεύονται ή παγιδεύονται παράνομα στην Κύπρο παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος εκφράζει τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη πρόταση Νόμου, «όχι επειδή δεν σέβεται ή επειδή είναι ενάντια στο νόμιμο κυνήγι, αλλά επειδή θεωρεί ότι μια τέτοια πρόνοια θα εξυπηρετήσει σε τεράστιο βαθμό τη λαθροθηρία και το παράνομο αντί το νόμιμο κυνήγι. Ειδικότερα, η πρόταση νόμου αναμένεται να ευνοήσει λαθροθήρες και παγιδευτές, οι οποίοι θα την εκμεταλλεύονται για να καταγγέλλουν περιβαλλοντολόγους και περιβαλλοντιστές, που παρακολουθούν και καταγγέλλουν τη διάπραξη αδικημάτων λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης με ξόβεργα, δίχτυα ή/και ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές».
«Συνεπακόλουθα», συνεχίζει το Terra Cypria, «θεωρούμε ότι η πρόταση νόμου ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των προσπαθειών παρακολούθησης (monitoring) σοβαρών μορφών εγκλήματος κατά της άγριας ζωής στην Κύπρο, όπως το παράνομο κυνήγι και η παράνομη παγίδευση, οι οποίες καταβάλλονται από Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), από την Κύπρο και την Ευρώπη».
Μάλιστα εκφράζει τη θέση πως με αυτή την πρόταση Νόμου, στοχοποιούνται οι υπερασπιστές περιβάλλοντος και εισάγεται το «δήθεν», όπως το χαρακτηρίζει «αδίκημα της παρενόχλησης, παρεμπόδισης, παρακολούθησης και καταγραφής, βιντεοσκόπησης ή μαγνητοσκόπησης νόμιμης κυνηγετικής δραστηριότητας κυνηγού».
Στην πράξη, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, σύμφωνα με το Terra Cypria, «εμπεδώνει ένα καθεστώς όπου οι κυνηγοί μπορούν να ασκούν ανενόχλητοι το προνόμιο του κυνηγίου και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες θα πρέπει να βεβαιώνονται και να μεριμνούν ότι δεν παρενοχλούν ή δεν παρεμποδίζουν οποιαδήποτε νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα. Η πρόταση νόμου έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα επί του πεδίου, όπως προκύπτει από την υποβολή σχετικών παραπόνων και καταγγελιών».
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, αναφέρεται σε παράπονα και καταγγελίες που υποβάλλονται και αφορούν την παρενόχληση ιδιοκτητών γης, κατοίκων και χρηστών γης στην ύπαιθρο, λόγω της ηχητικής ρύπανσης που προκαλείται από πυροβολισμούς ή ακόμη και της ρίψης σκαγιών σε κατοικίες, υποστατικά και καλλιέργειες, κατηγορώντας ορισμένους κυνηγούς ότι δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας που προνοούνται από την ισχύουσα νομοθεσία (απαγόρευση κυνηγίου 500 μέτρα από κατοικημένες περιοχές και 200 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες).