Πρόεδρος: Η ΕΕ βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα και στην προσπάθειά μας για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας, είπε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, για την Ημέρα της Ευρώπης.

Η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης δεν είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και του λαού της, αλλά και της ίδιας της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι 20 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «οι αλλαγές της χώρας μας προς το καλύτερο είναι σαφώς ορατές».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «οφείλουμε πρωτίστως ευγνωμοσύνη στους πρωτεργάτες της Ένωσης, στους Ρομπέρτ Σουμάν και Ζαν Μονέ, οι οποίοι πριν από 74 χρόνια, πάνω στα ερείπια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, θεμελίωσαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα», που αποτελεί, όπως είπε, «το σημαντικότερο συλλογικό επίτευγμα του ανθρώπινου γένους στη Γηραιά Ήπειρο από την εποχή του Διαφωτισμού».

Ανέφερε ότι γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, μαζί με την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία, προσεγγίζουμε το ορόσημο της ένταξης με αισθήματα υπερηφάνειας, αισιοδοξίας αλλά και με ευθύνη έναντι στη Νέα Γενιά», είπε, αναφέροντας ότι, τα αισθήματα υπερηφάνειας, είναι «για τα όσα έχουμε επιτύχει ως ενεργό και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «οι αλλαγές της χώρας μας προς το καλύτερο είναι σαφώς ορατές».

«Η ένταξη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μάς απέφερε τεράστια οφέλη σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καθημερινότητά μας στο εμπόριο, το επιχειρείν, τον τουρισμό, την υγεία, την αλιεία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη σε αισθήματα αισιοδοξίας «γιατί γνωρίζουμε πόσα ακόμα μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργά μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, με αυτοπεποίθηση, με δυναμισμό και με σιγουριά». «Αισθήματα χρέους και ευθύνης ώστε να παραδώσουμε στους νέους μας, στα παιδιά μας, στη Νέα Γενιά του τόπου μας, ένα αξιόπιστο και ενεργό κράτος μέλος, που θα παραμείνει στον πυρήνα των κέντρων λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό λόγο και ρόλο», πρόσθεσε.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση από μια ακόμα ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από την περαιτέρω ολοκλήρωση». «Μια Ένωση ασφάλειας, με ξεκάθαρο γεωπολιτικό προσανατολισμό, με στρατηγικές επιδιώξεις και στρατηγική αυτονομία ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αυτή «η καθοριστική εικοσάχρονη πορεία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα», και ότι, η Κύπρος, μαζί με τους εταίρους της αντιμετώπισε δυσκολίες, προκλήσεις, αλλά και πρωτοφανείς κρίσεις. Αναφέρθηκε στην τραπεζική και οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία «αλλά και πιο πρόσφατα τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, την οποία επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πιο σημαντική αλλαγή από όλες, ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ «είναι η ενισχυμένη μας θέση, διπλωματικά και πολιτικά, που προκύπτει από το γεγονός ότι ανήκουμε πλέον σε μια πολυπληθή και ισχυρή οικογένεια». Αυτή η ενισχυμένη θέση, είπε, είναι σημαντική για κάθε μέλος της ΕΕ, «αλλά ας αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι όταν μιλάμε για ένα μικρό κράτος το οποίο εδώ και πενήντα ολόκληρα χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό μας στήριγμα και στην προσπάθειά μας για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού, ταυτόχρονα θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. «Συνεπώς, η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης δεν είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και του λαού της αλλά και της ίδιας της Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», είπε. Μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η ΕΕ και η Κύπρος θα μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά και ουσιαστική γέφυρα Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έστειλε επίσης «μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», καλώντας τους να αναλογιστούν τα οφέλη που θα έχει για το σύνολο του κυπριακού λαού η συνύπαρξη σε μια επανενωμένη πατρίδα, η οποία θα προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, αξιοποιώντας στο σύνολό τους τις ευκαιρίες του τόπου.

Η ΕΕ «είναι η οικογένειά μας», είπε, σημειώνοντας ότι, παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες μέσα σε αυτήν, «αναζητούμε πάντα τις λύσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε όλους να συμμετάσχουν μαζικά «στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

«Πραγματικά πιστεύω ότι η μαζική μας συμμετοχή, η μαζική συμμετοχή του κυπριακού λαού, θα είναι και ο καλύτερος εορτασμός των εικοσάχρονων της ένταξής μας», είπε, προσθέτοντας πως, η εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, δεν είναι υποχρέωση αλλά  καθήκον και το δικαίωμά μας «να διεκδικούμε περισσότερη Ευρώπη, στρατηγικά πιο αυτόνομη, πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα».

Στο δικό της χαιρετισμό, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι, αυτή είναι μια χρονιά ορόσημο, καθώς πριν από 20 χρόνια, την 1η Μαΐου, η Κύπρος μαζί με άλλες εννέα χώρες εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως πλήρη κράτη μέλη.

«Από τότε, έχουν αλλάξει τόσα πολλά στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, οι πολίτες της ΕΕ ζουν τώρα σε μια Ένωση όπου το κράτος δικαίου και οι βασικές αρχές όπως η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδεις. Επιπλέον, έχουν την ελευθερία να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, από το 2004, πάνω από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες αυτές έχουν λάβει μέρος στο Erasmus+, ενώ μόνο για την περίοδο 2021-27, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από κεφάλαια της ΕΕ θα επενδυθούν στην Κύπρο «για να ενισχυθεί η ανάπτυξη που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια».

Είπε επίσης ότι από το 2004, Κύπριοι ερευνητές έχουν λάβει περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για να συνεργαστούν με άλλους ευρωπαίους ερευνητές, και αυτό έχει καταστήσει την Κύπρο ως κέντρο καινοτομίας, σύμφωνα με τις στατιστικές καινοτομίας της ΕΕ.

Η κ. Κυριακίδου είπε επίσης ότι η αλληλεγγύη, η ευημερία και η ισότητα δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις.

«Αυτό που πετύχαμε στον τομέα της υγείας, μέσω της ανταπόκρισής μας στον COVID-19 με τη στρατηγική μας για τα εμβόλια, είναι οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε, όπως και η υποστήριξη σε μια περίοδο κρίσης μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE).

Σημείωσε ακόμη, ότι αυτά τα 10 κράτη-μέλη έδωσαν επίσης πολλά στην ΕΕ αφού την έχουν κάνει ισχυρότερο παίκτη στην παγκόσμια σκηνή και ότι η Κύπρος επιδεικνύει αυτό το σημείο, ιδιαίτερα καλά.

«Η θέση της, ως το «σταυροδρόμι της Ευρώπης», είναι στρατηγικά σημαντική για την πολιτική της ΕΕ», πρόσθεσε, αναφερομένη στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, “Αμάλθεια”.

Τον Μάρτιο, είπε, η κυπριακή Κυβέρνηση «έδειξε την ισχυρή της αποφασιστικότητα» με την έναρξη του θαλάσσιου διαδρόμου «τοποθετώντας τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην καρδιά της παγκόσμιας γεωπολιτικής και δείχνοντας πώς αυτή η θέση στη γωνιά της Μεσογείου μπορεί να είναι γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας. υποστήριξη για την ανθρωπιστική κρίση, την ενέργεια και τις οικονομίες και όχι μόνο».

Κλείνοντας, η Επίτροπος αναφέρθηκε στη νέα γενιά και είπε ότι κρατά στην καρδιά της τα λόγια των μαθητών που συμμετείχαν στην πρόσφατη εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο οι οποίοι όπως σημείωσε «μας έδειξαν το δρόμο προς τα εμπρός, τι δικαίως περιμένουν από εμάς και την ΕΕ, μια ΕΕ που γνωρίζουν ότι προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, που σέβεται τη διαφορετικότητα, που καταδικάζει τον ρατσισμό, τον σεξισμό, που προασπίζει και υπερασπίζεται τα LGBTQi δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου».

Παρόντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, ήταν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, πρέσβεις και διπλωμάτες ξένων χωρών.

Η χορωδία του γαλλο-κυπριακού σχολείου έκλεισε την εκδήλωση με την "Ωδη στη Χαρά" που είναι ο Ύμνος της ΕΕ, και το κυπριακό τραγούδι "Γιασεμί".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκλεισαν ραντεβού για να αγοράσει κρυπτονομίσματα και τελικά τον λήστεψαν-Στο νοσοκομείο 32χρονος
Έρευνες για κύκλωμα σωματεμπορίας στο κοινοβούλιο στο Περού
Νεκροί δύο δημοσιογράφοι και ένας αστυνομικός από πυρά κακοποιών στην Αϊτή
Χτυπά Χριστουγεννιάτικα την πόρτα στην Κύπρο η «Elena»-Φέρνει καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
Ανησυχία για την επόμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη-«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το χάος»
Ένας νεκρός, 15 τραυματίες σε ρωσικό πλήγμα στο Κριβί Ριχ της Ουκρανίας
Καταγγέλλει ξανά το «ειδεχθές έγκλημα» μετά την παραδοχή του Ισραήλ για δολοφονία του Χανίγια
Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»
Τα έργα εκατομμυρίων που αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας, τα ανοικτά κεφάλαια και οι στόχοι του Υπουργείου