Καταγγελίες επιβατών για προβληματικά check-in, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες επιβατών κάθε μήνα προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα στα αεροδρόμια, που έχουν να κάνουν είτε με καθυστέρηση πτήσεων, ακυρώσεις πτήσεων, αλλά ακόμη και επιπλέον χρεώσεις στις αποσκευές, κάτι που προκαλεί φυσικά αναστάτωση στους πολίτες, οι οποίοι αντί να περάσουν ξεκούραστα ένα ταξίδι αναψυχής, μετατρέπεται σε ταξίδι… ταλαιπωρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν συνολικά 48 καταγγελίες, οι οποίες αφορούν κυρίως άρνηση επιβίβασης, αφού ο επιβάτης δεν μπορούσε να κάνει check in από σπίτι του, καθώς δεν λειτουργούσε η εφαρμογή της αεροπορικής εταιρείας.

Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2022, είχαν καταγραφεί 144 παράπονα τα οποία αφορούσαν ακυρώσεις πτήσεων, καθυστέρηση στην επιβίβαση, εσφαλμένο χειρισμό αποσκευών, καθώς επίσης και άρνηση επιβίβασης. Ενώ, το 2023, υπήρξε μια απότομη αύξηση στα παράπονα, αφού άγγιξαν τα 200, κάτι που φαίνεται να οφείλεται και στις απεργίες των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας. Μέσα από τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο οι πτήσεις προς και από Γαλλία και Γερμανία

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό παραπόνων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σε σχέση με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, ανέλυσε στον REPORTER, τα είδη των καταγγελιών που έφθασαν στα χέρια τους. Χαρακτηριστικά, αρκετές είναι οι περιπτώσεις, σύμφωνα με την κα. Χρήστου, όπου ο επιβάτης όταν έσπευσε στο αεροδρόμιο για να κάνει check-in, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα από προηγουμένως λόγω ελαττωματικών εφαρμογών των αεροπορικών, χρεώθηκε με ένα Α ποσό από την αεροπορική. «Είναι κάτι που θεωρείται ως παραπλανητική πρακτική, σε βάρος του επιβάτη, ο οποίος μόλις αντιληφθεί κάτι τέτοιο, επιβάλλεται να υποβάλει γραπτώς το αίτημά του προς την αεροπορική εταιρεία για να λάβει πίσω το ποσό το οποίο έχει πληρώσει», ανέφερε η κα. Χρήστου.

Σημειώνεται πως η πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας διαφέρει και έτσι εάν μέσα στους όρους γίνεται ξεκάθαρο ότι το check-in γίνεται στο αεροδρόμιο με επιπρόσθετη χρέωση προς τον καταναλωτή, τότε σε αυτή την περίπτωση θεωρείται νόμιμη η συγκεκριμένη πρακτική. Εάν δεν αναφέρεται αυτό όμως, τότε είναι παράνομο να χρεώνεται ο επιβάτης με επιπλέον ποσό.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραπόνων από τους επιβάτες, για το βάρος της αποσκευής, καθώς όπως φαίνεται, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία ή κανονισμός που να απαγορεύει σε μια αεροπορική εταιρεία να χρεώνει την χειραποσκευή στον επιβάτη. Είναι κάτι που όπως ανέφερε η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου, πρέπει η κάθε αεροπορική εταιρεία να ενημερώνει τον επιβάτη μέσω της διαδικασίας για την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου.

Άλλα παράπονα επίσης, είχαν να κάνουν με το βάρος της αποσκευής, κάτι που καθορίζεται διαφορετικά από την κάθε αεροπορική εταιρεία. Εάν ξεφύγει ένας επιβάτης από το προκαθορισμένο βάρος της αποσκευής του, εξήγησε η κα. Χρήστου, είναι φυσιολογικό και αποδεκτό να υπάρχει επιπλέον χρέωση στον καταναλωτή. Αυτή η χρέωση όμως, πρόσθεσε, επιβάλλεται να αναγράφεται εξ αρχής στη σελίδα της κάθε αεροπορικής εταιρείας.

Μέσα από τις δεκάδες καταγγελίες, συνεχίζουν να καταγράφονται επίσης παράπονα για τα πιστωτικά σημειώματα ή αλλιώς vouchers, τα οποία εκδίδονταν επί περιόδου κορωνοϊού, όπου και ακυρώνονταν πάρα πολλές πτήσεις, και έτσι οι αεροπορικές εταιρείες επέστρεφαν τα χρήματα με τη μορφή vouchers. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, σύμφωνα με την κα. Χρήστου, «καλέστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και από την Κομισιόν προς συμμόρφωσή τους για τα δικαιώματα των καταναλωτών και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα δίνουν voucher πλέον στους επιβάτες, αλλά θα τους επιστρέφουν τα χρήματα».

Επίσης, όσο αφορά τα οργανωμένα ταξίδια, οδηγία του Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι πως σε περίπτωση όπου ο διοργανωτής ταξιδιών τροποποιήσει μονομερώς τους όρους της συμφωνίας, δηλαδή διαφοροποιήσει τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί, αλλάζοντας παράλληλα τα ξενοδοχεία και τα γεύματα, τότε υπάρχει παράβαση της συμφωνίας και εφαρμόζεται ο νόμος για τα οργανωμένα ταξίδια. Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις καταγγελιών για χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου τροποποιούνταν οι διαδρομές και γι’ αυτό το λόγο οι καταναλωτές σε περίπτωση όπου εντοπίσουν τέτοια παράβαση, τότε μπορούν να υποβάλλουν την καταγγελία τους είτε στον Σύνδεσμο, είτε στο Υπουργείο Εμπορίου για να εξεταστεί η Νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής