Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία

Ο Τζον Σουίνι, ο νέος ηγέτης του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξελέγη σήμερα Πρώτος Υπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο για να διαδεχθεί τον Χάμζα Γιούσαφ, με τη δύσκολη αποστολή να εργαστεί για την ανάκαμψη του κόμματός του ενόψει και των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Ο Σουίνι εξελέγη, όπως αναμενόταν, λαμβάνοντας 64 ψήφους επί των 129 συνολικά εδρών του σκωτικού κοινοβουλίου του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, όπου το SNP προηγείται μακράν των διαφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Την επομένη της ανόδου του στην ηγεσία του SNP, ο 60χρονος Τζον Σουίνι, βετεράνος της τοπικής πολιτικής και επί σειρά ετών δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, γίνεται ο τρίτος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας μέσα σε έναν και πλέον χρόνο.

Αντικαθιστά τον Χάμζα Γιούσαφ, 39 ετών, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού του συνασπισμού με τους οικολόγους του Πράσινου Κόμματος. Οι οικολόγοι απείχαν σήμερα κατά την ψηφοφορία.

Ο Σουίνι αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου της Σκωτίας.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ανάλυση: Ο Τραμπ υποσχέθηκε λύση σε 100 μέρες στην Ουκρανία, αλλά... δεν προλαβαίνει -
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Δαμασκό μετά από 16 χρόνια
Στη δημοσιότητα πάνω από 10.000 σελίδες αρχείων για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι
Και ο Τραμπ απειλεί Ουκρανία και Ρωσία ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Ακροδεξιός ευρωβουλευτής στην Πολωνία εισέβαλε σε νοσοκομείο για να σταματήσει άμβλωση
Το Πεκίνο διαμαρτύρεται για τα μέτρα των ΗΠΑ κατά του ναυπηγικού του τομέα
Αναβίωσε και φέτος το φρικιαστικό έθιμο της σταύρωσης πιστών στις Φιλιππίνες (pics)
Αθλιότητα σε σπίτι στη Βρετανία-Τουλάχιστον 80 σκυλιά ζούσαν σε αδιανόητες συνθήκες
Νέο φιάσκο με το φεστιβάλ Fyre-Πουλούσε εισιτήρια του ενός εκατομμυρίου και το ανέβαλε επ’ αόριστον
Εγκεφαλικά νεκρή και η δεύτερη γυναίκα από την κρυοθεραπεία σε γυμναστήριο στη Γαλλία