Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
06:00 - 11 Μαΐου 2024
Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να διανύει ήδη τον 15ο μήνα στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα ψάχνει να βρει τον κοινό βηματισμό του με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η σχέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τα τρία κόμματα του κέντρου, που αποτελούν τη συμπολίτευση, αυτό το δεκαπεντάμηνο πέρασε από διάφορα στάδια. Υπήρξαν περίοδοι που επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε η συνεννόηση και συνεπώς η πλήρης στήριξη των κομμάτων αλλά και περίοδοι, που οι σχέσεις των δύο πλευρών, πέρασαν από συμπληγάδες.
Ενόψει των εκλογών, είναι ξεκάθαρο πως τα τρία κόμματα έχουν ανάγκη το στελεχιακό δυναμικό της Κυβέρνησης. Για αυτό διοργανώνουν εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις που στελέχη της Κυβέρνησης συμμετέχουν. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως δίδεται μια δυναμική, ενόψει της σκληρής μάχης που ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ Συνεργασία έχουν να δώσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε πριν από περίπου δέκα ημέρες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΠΑ-Συνεργασία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ανάλογη συγκέντρωση του ΔΗΚΟ θα συμμετάσχει και την ερχόμενη Κυριακή. Ο κεντρικός άξονας αυτών των εκδηλώσεων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την οπτική των κομμάτων, είναι να αποκτήσουν δυναμική ενόψει των Ευρωεκλογών, έχουν δηλαδή κι έναν προεκλογικό χαρακτήρα.
Με καταγεγραμμένη την απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να παραμείνει μακριά από τον προεκλογικό, η όποια στήριξη του προς τα κόμματα, δεν αναμένεται να είναι άμεση και πανηγυρική. Αντιθέτως, αναμένεται να ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε και κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση της ΔΗΠΑ, όπου περιορίστηκε σε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της Κύπρου στους κόλπους της ΕΕ, τη σημασία της ένταξης και άλλα παρεμφερή ζητήματα, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις Ευρωεκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει άλλο ένα κώλυμα. Επίσημα ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συμμετέχει στις Συνόδους του ΕΛΚ μαζί με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Θα ήταν οξύμωρο, αν έβγαινε εντός Κύπρου να στηρίξει ανοιχτά τα ψηφοδέλτια των βασικών αντιπάλων του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, που εκπροσωπούνται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και του Αlde που εκπροσωπείται από τη ΔΗΠΑ.
Συνεπώς, δεν αναμένεται ότι αυτή η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, να στηρίξει όσο μπορεί τα κόμματα της συμπολίτευσης, θα πάρει πιο επίσημη ή δυναμική μορφή, πέραν από αυτή που έχει πάρει μέχρι σήμερα. Ούτε βέβαια, θα πρέπει να αναμένει κανείς, πως επειδή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα βγει να στηρίξει ανοιχτά το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Σε ένα άλλο επίπεδο, πέραν από αυτό των επίσημων συγκεντρώσεων, οι ημέρες του Πάσχα προσφέρονταν για δημόσιες εμφανίσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία του στις λειτουργίας της Μεγάλης Εβδομάδας. Σε αυτές τις εμφανίσεις του, συνοδεύτηκε σε κάποιες περιπτώσεις από στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ωστόσο υπήρξαν και εμφανίσεις που έφεραν δυσφορία, κυρίως ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ο Πρόεδρος συνοδεύτηκε κι από πρόσωπα που είναι απέναντι στις υποψηφιότητες του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ.
Αναμφίβολα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κόμματα της συμπολίτευσης, μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν για τα ίδια τα κόμματα, που αυτή τη στιγμή, αυτά έχουν ανάγκη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο πέρα από τα μηνύματα και τα σημειολογικά που κανείς μπορεί να εντοπίζει, αυτό που θα ήθελαν και οι δύο πλευρές, είναι να υπάρξει ταύτιση και σε ζητήματα πολιτικής. Να υπάρξουν πολιτικές πάνω στις οποίες συμφωνούν, που θα λειτουργούσαν ευεργετικά, τόσο για τα κόμματα όσο και για την Κυβέρνηση. Σε μια περίοδο, μάλιστα που η εικόνα όλων είναι πληγωμένη και βαθιά προβληματική μέσα στην κοινωνία, πέραν από τις όποιες δημοσιοσχετίστικες καταστάσεις, αναμένει πως θα υπάρξει και παραγωγή πολιτικής, που θα βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την Κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική