Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής

Πάσχα, στη σκιά του σκανδάλου στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, θα κάνουν οι πιστοί, καθώς ο στόχος για ολοκλήρωση των ερευνών πριν τις γιορτές της Ανάστασης, εγκαταλείφθηκε λόγω των πολλών ανοικτών ερευνών, αλλά και της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, δεδομένου των εκατέρωθεν καταγγελιών, με τις ουσιαστικές, εξελίξεις να αναμένονται μετά την Κυριακή του Θωμά, τόσο στο εκκλησιαστικό μέτωπο, όσο και στο αστυνομικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η Εκκλησιαστική Ανακριτική Επιτροπή, έχει επιδώσει κλήσεις τόσο στους δυο Αρχιμανδρίτες όσο και σε άλλα μέλη της αδελφότητας της Μονής, με τους εμπλεκόμενους να καλούνται να δώσουν κατάθεση, ώστε να δώσουν την δική τους εκδοχή, γύρω από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, τόσο πριν όσο και μετά την «έφοδο» του Μητροπολίτη Ησαΐα.

Τόσο οι δυο Αρχιμανδρίτες, όσο και άλλα τρία μέλη της αδελφότητας της Μονής, θα παρουσιαστούν ενώπιον της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, μετά την Κυριακή του Θωμά, όπου αναμένεται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πρωταγωνιστές μοναχοί έχουν πρόθεση να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα, μέσα από το οποίο θα σκιαγραφούνται οι θέσεις τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι έρευνες της Αστυνομίας τόσο για τις καταγγελίες των μοναχών κατά του Μητροπολίτη όσο και για τα οικονομικά της Μονής. Παράλληλα, η πλευρά της αδελφότητας της Μονής, τηρεί στάση αναμονής, για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αναφορικά με το διάταγμα, μέσω του οποίου επιχειρείται να ακυρωθεί η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, των εν αργία μοναχών, ανάμεσα στα οποία είναι και οι 807.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από την Μητρόπολη.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκ των δικηγόρων των εν αργία Αρχιμανδριτών, Αναστάσιος Βαβούσκος, επεσήμανε ότι οι Αρχιμανδρίτες σεβόμενοι τον θεσμό θα παρουσιαστούν κανονικά και σημείωσε, ότι, «παρά το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είναι προβληματική, εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία και τον θεσμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και θα παρουσιαστούμε κανονικά». Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Βαβούσκος, τα μέλη της αδελφότητας της Μονής του Οσίου Αββακούμ, θα καταθέσουν τις απόψεις τους, για όλες τις πτυχές της υπόθεσης που άπτονται του εκκλησιαστικού κομματιού, ενώ ξεκαθάρισε ότι ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής δεν θα είναι μόνο οι υπό αναφορά κατηγορίες εναντίον τους, αλλά και η καταγγελία που έγινε από την πλευρά των μοναχών, η οποία έκανε λόγο για καταπιεστική συμπεριφορά από πλευράς των ανθρώπων της Μητρόπολης Ταμασσού.

Επιπλέον, ο δικηγόρος των μοναχών, αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των τεσσάρων μοναχών της αδελφότητάς, καλώντας τον Μητροπολίτη Ταμασού να τοποθετηθεί αν τις αναγνωρίζει, επισημαίνοντας πως, «από την στιγμή που δεν τις διαψεύδει και δεν τις αρνείται, η σιωπή του, σημαίνει ότι τις αποδέχεται». Πάντως, η πλευρά των μοναχών έδωσε προθεσμία μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, στον Μητροπολίτη για να απαντήσει κατά πόσο αποδέχεται τις ποινές, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαβούσκο, δεν λήφθηκε απάντηση.

Παράλληλα, το θέμα των καταδικαστικών αποφάσεων, όπως εκτιμάται, μπορεί να αποτελέσει και τον άσσο στο μανίκι από την πλευρά των μοναχών, αναφορικά με τη διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, καθώς όπως αναφέρουν οι δικηγόροι, «από την στιγμή που καταδικάστηκαν με ποινή, απαγορεύεται από τους ιερούς κανόνες και από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, η επανάκριση και επανεκδίκαση της υπόθεσης».

Περαιτέρω, η πλευρά των εν αργία Αρχιμανδριτών σημειώνει ότι για την ώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από πλευράς Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την μέχρι τώρα πορεία της διαδικασίας, με τον κ. Βαβούσκο, να εκφράζει την άποψη πως, «αν από εδώ και πέρα τηρηθεί σωστά η διαδικασία, θα πρέπει η Εκκλησιαστική Ανακριτική Επιτροπή, ή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, ή να κινήσει τη διαδικασία να οριστεί εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, ο οποίος θα συντάξει το κατηγορητήριο το οποίο μετά θα πρέπει μαζί με όλο το μαρτυρικό υλικό να δοθεί στον κατηγορούμενο, προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου».

Στην αντίπερα όχθη η Μητρόπολη Ταμασσού και ορεινής εμφανίστηκε φειδωλή στην τελευταία της ανακοίνωση, όπως θέλησε να αναφέρει πως «σε σχέση με αναφορές περί προσπάθειας συμβιβασμού στη γνωστή υπόθεση της μονής Αββακούμ, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η θέση μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη», καταλήγοντας πως αναμένουν την ολοκλήρωση των ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»