Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές

Την ώρα που οι πλείστοι βρίσκονται με τις οικογένειες τους για να γιορτάσουν όλοι μαζί το Πάσχα, υπάρχει και αυτή η μερίδα ηλικιωμένων, οι οποίοι περνούν μόνοι τους τις γιορτές, χωρίς να έχουν ένα συγγενικό τους πρόσωπο στο πλευρό τους, με τα στοιχεία του Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, να επιβεβαιώνουν τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας, αφού ένας στους πέντε ηλικιωμένους, είναι κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους, ολομόναχος.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που έχει ενώπιον του το Παρατηρητήριο, ένα ποσοστό ηλικιωμένων της τάξεως του 15-20%, δεν έχει κάποιο δίπλα του το Πάσχα, κάτι που μεταφράζεται ουσιαστικά σε ένα στους πέντε. Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία των ηλικιωμένων, αλλά και τα δεκάδες περιστατικά βίας που σημειώθηκαν, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, επαναφέρει και το ζήτημα της υπηρεσίας εθελοντή γείτονα ηλικιωμένου, κάτι που είχε συζητηθεί και πριν από πέντε χρονιά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Δήμος Αντωνίου, ανέφερε πως το Παρατηρητήριο κάνει διάφορες ενέργειες, ώστε αρκετοί ηλικιωμένοι να έχουν κάποιο άτομο δίπλα τους ή ακόμη άτομα του Παρατηρητηρίου τα καλούν στο σπίτι τους αρκετές φορές για να κάνουν Πάσχα. «Μιλώντας μαζί τους, αντιλαμβανόμαστε και από τη δική μας πλευρά, ότι περιμένουν να φύγουν αυτές οι μέρες του Πάσχα για να ‘γλυτώσουν’ το μαρτύριο. Είναι κάτι που έχουμε παρατηρήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε εισηγηθεί στο κράτος και στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, να λειτουργήσει μια υπηρεσία εθελοντή γείτονα ηλικιωμένου. Δηλαδή σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν δυο-τρεις εθελοντές οι οποίοι θα τους έχουν έγνοια, να τους φροντίζουν και να τους δίνουν μια ‘ασπιρίνη’ στον πόνο τους», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση, είχε συζητηθεί επί καιρό της τέως υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, το 2019 και είχε τεθεί στο τραπέζι για να λειτουργήσει ως μια υπηρεσία στα πλαίσια του κόκκινου κουμπιού. Επειδή όμως το Παρατηρητήριο βλέπει ότι το κόκκινο κουμπί ίσως τεθεί περί τα τέλη του χρόνου, έχει διαχωρίσει αυτή την υπηρεσία και ζήτησε όπως λειτουργήσει ο εθελοντής γείτονας ηλικιωμένου, για να απαλύνει τουλάχιστον τον πόνο αυτών των ηλικιωμένων που είναι μόνοι τους, μέχρι να λειτουργήσει και το κόκκινο κουμπί. «Η εισήγησή μας προς το Υφυπουργείο Πρόνοιας, είναι να χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα για να λειτουργήσει, καθώς το Παρατηρητήριο δεν διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για να το εφαρμόσει», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπηρεσία εθελοντή γείτονα ηλικιωμένου, εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Σουηδία, την Ολλανδία και Γερμανία, και είναι κάτι που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, το Παρατηρητήριο, εκτίμα ότι είναι από τις καλύτερες πρακτικές που θα μπορούσε να ενσωματωθούν μέσα στο στρατηγικό σχέδιο για τους ηλικιωμένους. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό αν υπάρχουν σε κάθε γειτονιά εθελοντές, που θα γνωρίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να βοηθήσουν ένα ηλικιωμένου που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Εννοείται ότι αυτοί εθελοντές θα έχουν περάσει από σχετική κατάρτιση και εκπαίδευση για να μπορούν να βοηθήσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Χαρακτηριστική μάλιστα, είναι η περίπτωση 85χρονου, ο οποίος καλούσε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, απλά για να μιλήσει με κάποιο άνθρωπο και να ακούσει μια φωνή στο τηλέφωνο. Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνίου, «καταλαβαίναμε και από το τηλέφωνο ότι ήταν χαρούμενος και ευτυχισμένος όταν μιλούσαμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και το πιο μικρό γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, έρχονται διάφορες αναμνήσεις και θύμισες στο μυαλό των ηλικιωμένων με αγαπημένα τους πρόσωπα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων που έχασαν συζύγους, ιδιαίτερα γυναίκες, που είναι παραμελημένες από τα παιδιά τους ή τα παιδιά τους μπορεί να είναι στο εξωτερικό και βλέπουμε ότι είναι μόνες στο σπίτι».

Αναφορικά με τα περιστατικά βίας ηλικιωμένων που φθάνουν ενώπιον του Παρατηρητηρίου, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι το τελευταίο διάστημα τα όσα παράπονα έλαβε αφορούσαν οικονομική εκμετάλλευση ηλικιωμένων και απαράδεκτες συμπεριφορές, αλλά όχι βίας. «Θεωρούμε ότι η εκστρατεία που έχουμε κάνει για ενημέρωση του κοινού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ίσως έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση και το θετικό είναι ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα, δεν έχουμε λάβει παράπονα για περιστατικά βίας», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Έκκληση του Παρατηρητηρίου πάντως προς τα παιδιά των ηλικιωμένων, είναι να έχουν κοντά αυτές τις μέρες τους γονείς τους και οι γείτονες να ενδιαφέρονται για τους ηλικιωμένους που έχουν δίπλα τους, αλλά και γενικά η κοινωνία να αγκαλιάσει αυτά τα άτομα καθώς το έχουν ανάγκη. «Δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι οι ηλικιωμένοι μας. Είναι αυτοί που έχουν στήσει αυτή τη χώρα, είναι αυτοί που μας σπούδασαν, είναι αυτοί που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι αυτούς που τους κάναμε οδηγούς ταξί για να μας εξυπηρετούν, είναι αυτοί που προσέχουν τα παιδιά μας για να πηγαίνουμε διακοπές», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος