Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
12:49 - 30 Απριλίου 2024
Μεγάλος αριθμός Κυπρίων έχει επιλέξει να κάνει πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Χάρης Παπαχαραλάμπους, στο ΚΥΠΕ, οι κρατήσεις για ταξίδια εξωτερικό είναι κατά μέσο όρο διάρκειας 4-5 ημερών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, οι κρατήσεις Κυπρίων για διακοπές στο εσωτερικό είναι κατά μέσο όρο 48ωρες.
Ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι τα προκαταρτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, δείχνουν «δυνατή κίνηση» στα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό για την περίοδο του Πάσχα, αν και πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά το πέρας της περιόδου αυτής.
Ο ίδιος ανέφερε ότι για την περίοδο αυτή, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Κυπρίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχει παραδοσιακά η Ελλάδα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημείωσε, ακόμα, ότι κατά μέσο όρο οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό την περίοδο του Πάσχα είναι 4-5 μέρες, ενώ το καλοκαίρι οι κρατήσεις είναι κατά μέσο όρο για μία εβδομάδα.
Οι Κύπριοι έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν κρατήσεις και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται να σχεδιάζουν νωρίτερα τις διακοπές τους, ώστε να βρίσκουν αυτό που θέλουν σε καλύτερη τιμή.
Απαντώντας στο κατά πόσο οι τιμές επηρεάζονται περισσότερο από το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων ή της διαμονής, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι ο κυριότερος λόγος διαφοροποίησης του κόστους, καθώς προχωρούν οι μέρες προς το καλοκαίρι.
Εξάλλου, όσον αφορά το κόστος της διαμονής, σημείωσε πως τα πρακτορεία εξασφαλίζουν πιο σταθερές τιμές στη διαμονή, οι οποίες μπορεί να διαμορφώνονται διαφορετικά για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά δεν αλλάζουν ανάλογα με το πότε θα γίνει η κράτηση. Αντίθετα, οι αλλαγές αυτές είναι πιο συχνές σε διαδικτυακές πλατφόρμες, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους.
Από την εικόνα που υπάρχει από τους τέσσερις πρώτους μήνες του χρόνου, πρόσθεσε ο ίδιος, φαίνεται ότι τα νούμερα των Κυπρίων που θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό θα είναι περίπου στα επίπεδα 2023, που ήταν μια χρονιά που κατέγραψε ρεκόρ, ενώ δεν απέκλεισε και μικρή αύξηση για το 2024.
Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό για την περίοδο του Πάσχα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο αριθμός των κρατήσεων από Κύπριους σε καταλύματα εντός Κύπρου είναι σχετικά περιορισμένος και στην πλειοψηφία τους οι κρατήσεις αυτές είναι διάρκειας 48 ωρών. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι, αν και συνήθως είχαν την τιμητική τους η ύπαιθρος, ορεινά και ημιορεινά, κατά την περίοδο του Πάσχα, λόγω της ανόδου στη θερμοκρασία αρκετοί επέλεξαν παραθαλάσσιες περιοχές.
Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πληρότητα των καταλυμάτων μέχρι τον Απρίλιο, δείχνει ότι οι κρατήσεις για το 2024 είναι λιγότερες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αναμένεται, δε, ότι η εικόνα αυτή δε θα αλλάξει δραματικά τον Μάιο.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η εικόνα αυτή συνεπάγεται πιο συμφέρουσες τιμές για τους Κύπριους που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό, είπε ότι οι ξενοδόχοι δεν αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους Κύπριους και τους ξένους επισκέπτες. Σημείωσε, πάντως, ότι οι Κύπριοι που θέλουν να κάνουν διακοπές σε καταλύματα εντός Κύπρου, μπορεί να εξασφαλίσουν πιο συμφέρουσες τιμές, εάν κάνουν τηλεφωνικά τις κρατήσεις τους. Είπε, ακόμα, ότι υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια, με το κόστος της διανυκτέρευσης να αρχίζει από 40-50 ευρώ το άτομο.
Ανησυχία ΠΑΣΥΞΕ για κρατήσεις από εξωτερικό, κενά στις πτήσεις προς Κύπρο
Το 2024 θα είναι μία χρονιά κατά την οποία θα δοκιμαστεί η τουριστική βιομηχανία, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, καθώς η πρώτη εικόνα ενόψει θερινής περιόδου, δείχνει ότι οι κρατήσεις από επισκέπτες από το εξωτερικό θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2023. Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή δεν ευνοούν τη διεξαγωγή ταξιδιών, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζεται και από την οικονομική ύφεση και την ενεργειακή κρίση στην κεντρική Ευρώπη.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη προσπάθεια κάλυψης των κενών, αλλά θα είναι δύσκολο να πιάσει η τουριστική βιομηχανία τα περσινά νούμερα. Στόχος, όμως, είναι να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στις επιδόσεις του 2023.
Από την πλευράς το ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κίνηση επισκεπτών προς Κύπρο αναμένεται να είναι σε ελαφρώς πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πτήσεων προς Κύπρο.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαχαραλάμπους, οι περιορισμένες πτήσεις προς Κύπρο από χώρες των οποίων οι κάτοικοι επιλέγουν τη χώρα μας ως προορισμό διακοπών, είναι συνέπεια και λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω έλλειψης αεροσκαφών σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η έλλειψη αεροσκαφών είναι συνέπεια της διατάραξης της ομαλής ροής στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις μεταφορές, αρχικά λόγω της πανδημίας και ακολούθως λόγω των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Σημείωσε, δε, ότι το φαινόμενο αυτό δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο τον κόσμο, αφού οι προμηθευτές αεροσκαφών είναι οι ίδιοι σε όλο τον κόσμο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις χώρες από τις οποίες αναμένονται φέτος οι περισσότερες αφίξεις, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι η αγγλική αγορά παραμένει με διαφορά η μεγαλύτερη. Ανέφερε, όμως, ως αναδυόμενες αγορές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία.
Είπε, ακόμα, απαντώντας στο κατά πόσο οι νέες αυτές αγορές αλλάζουν το μοντέλο του τουρισμού στην Κύπρο, ότι οι Ευρωπαίοι γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη ζήτηση και οι χώρες που δεν έχουν καταφέρει να γίνουν περιβαλλοντικά φιλικές, δε θα έχουν ούτε ποιότητα, ούτε ποσότητα τουρισμού.