Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»

Τη συζήτηση για την εφαρμογή προνοιών του Συντάγματος, που αφορούν τις επίσημες γλώσσες, ώστε να υπάρχει και επίσημη αναγνώριση της τουρκικής, επιδιώκει να ανοίξει η πρόταση νόμου που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, σε μία προσπάθεια να καμφθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θέλουν να εξασκούν το επάγγελμά τους στις ελεύθερες περιοχές.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια και συμπρόεδρος του Βολτ, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, πριν τις διακοπές του Πάσχα, κατέθεσε πρόταση νόμου βάσει της οποίας θέλει να τροποποιήσει τον περί Αναγνώρισης των Επαγγελματικών Προσόντων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2024, με σκοπό την άρση των εμποδίων ή/και περιορισμών που τίθενται σε Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξήγησε στην αιτιολογική έκθεση, που εξασκούν ή προτίθενται να εξασκήσουν νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, όπως ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.

Η κα. Ατταλίδου, στην αιτιολογική έκθεσή της για την εν λόγω πρόταση νόμου, τόνισε πως η τροποποίηση που εισηγείται αφορά την διασφάλιση αναγνώρισης της τουρκικής γλώσσας, ούσα επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε οποιοδήποτε νομοθετική, κανονιστική ή διοικητική διάταξη στην οποία γίνεται αναφορά σε απαιτούμενο επαγγελματικά ή άλλα προσόντα ή/και κριτήρια ή/και προϋποθέσεις.

«Οι επίσημες γλώσσες του Συντάγματος είναι και η Ελληνική και η Τουρκική και κάποιοι θεωρούν ότι για κάποιο λόγο, μπορούν να αφαιρούν την Τουρκική γλώσσα και το κάνουν σε αρκετές περιπτώσεις και το θεωρώ αντισυνταγματικό αυτό το πράγμα. Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχουν την επιλογή για τις γλώσσες του κράτους τους. Είναι απλά εφαρμογή των προνοιών του Συντάγματος», εξήγησε στον REPORTER η κα. Ατταλίδου.

Η εν λόγω πρόταση νόμου φαίνεται να προέκυψε μετά από παράπονα που δέχθηκε η βουλεύτρια, βάσει των οποίων υπάρχει η άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βάζει ως πρόνοια, για τα επαγγέλματα, να γνωρίζει κάποιος τη δεύτερη γλώσσα, που είναι η τουρκική, αλλά μόνο την ελληνική, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, για τους Τουρκοκύπριους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις ελεύθερες περιοχές.

«Δεν μπορεί το κράτος να θέτει ως πρόνοια στα επαγγέλματα που ελέγχει, πχ. αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, γιατρούς, χειροπράκτες, φυσιοθεραπευτές, ότι πρέπει να ξέρουν μόνο την ελληνική. Δικαιούται και ένας Τουρκοκύπριος να θέλει να μετακομίσει στις ελεύθερες περιοχές και έχει αναγνωρισμένο πτυχίο. Δεν θα μπορεί να γραφτεί στον ιατρικό σύλλογο ή σε άλλα μητρώα, επειδή δεν ξέρει την ελληνική γλώσσα; Μπορεί να μιλά αγγλικά και να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δεν μπορούμε να βγάζουμε μία επίσημη γλώσσα εκτός από τα επαγγέλματα».

Αυτό που επιδιώκει η κα. Ατταλίδου, μέσα από αυτή την πρόταση νόμου είναι να υπάρχει ένα παράθυρο για τους Τουρκοκύπριους να εγγραφούν στα μητρώα των επαγγελμάτων, κάτι που είναι θεμιτό, καθώς η επιλογή αν θα απευθυνθούν σε εκείνους, ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες.

«Από τη στιγμή που δεν προσπαθούν να κάνουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ας προσπαθήσουμε να μην βάζουμε εμπόδια στο να μπορέσουμε κάποτε να φτάσουμε σε μία κατάσταση, που να μπορούν οι πολίτες των δύο κοινοτήτων να αισθάνονται ότι το κράτος τους προστατεύει και εκείνους. Κρατώ ότι υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και θέλουν να γραφτούν σε κάποια μητρώα επαγγελμάτων, που είναι εγκεκριμένα με βάση το νόμο μας και πρέπει να μπορούν να το κάνουν και δεν είναι απομονωμένοι. Με αυτό τον τρόπο, νιώθω ότι έρχονται πιο κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Η κα. Ατταλίδου έστειλε και ένα μήνυμα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ζητώντας τους να ταχθούν υπέρ της εφαρμογής των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να διορθωθεί μία παράλειψη και στρέβλωση. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως η Βουλή να μην προλάβει να θέσει την πρόταση νόμου υπό συζήτηση, πριν το κλείσιμό της για το καλοκαίρι, δεδομένου ότι μετά τις διακοπές για το Πάσχα, θα επιστρέψει μόνο τρεις ημέρες και θα ξανακλείσει για τις διπλές εκλογές, με τους βουλευτές να επιστρέφουν στις 10 Ιουνίου και για ένα μόνο μήνα, κάτι που συνεπάγεται ότι το πρόγραμμα της κάθε Επιτροπής είναι ήδη πιεσμένο.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου για φράγμα Μαυροκόλυμπου: Στόχος να παρέχεται νερό για ύδρευση στο 100%
Αναβολή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» και διαβούλευση αρμοδίων ζήτησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνική Εξειδικευμένη Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση