Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου

Τα έθιμα για την Κυριακή των Βαΐων, γνωστή και σαν Κυριακή της ελιάς, αναβίωσαν και φέτος στην Πάφο, με τις νοικοκυρές να μεταφέρουν στην εκκλησία μικρά ή μεγάλα υφασμάτινα σακουλάκια με φύλλα ελιάς.

Σύμφωνα με την Άννα Τσέλεπου, μελετητή της παράδοσης, εδώ και μέρες οι νοικοκυρές της Πάφου, αλλά και από ολόκληρη την Κύπρο, κόβουν τα φύλλα από τα κλαδιά της ελιάς και τα μεταφέρουν στα συγκεκριμένα σακουλάκια, που παραμένουν στην εκκλησία για σαράντα μέρες, μέχρι της Αναλήψεως του Σωτήρος.

Επίσης, κατά τη συγκεκριμένη ημέρα οι πιστοί κατασκευάζουν με δύο φύλλα ελιάς και ένα μικρό σταυρουδάκι που τοποθετούν στο πέτο τους κατά την διάρκεια της λειτουργίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Τσέλεπου σε μερικά χωριά της Πάφου μετά το τέλος της λειτουργίας το συγκεκριμένο σταυρουδάκι στερεώνεται στην είσοδο του σπιτιού.

Για τους Κύπριους πιστούς η ελιά χρησιμοποιείται και στο καθημερινό "κάπνισμα" στα σπίτια, καθώς όπως λέει, πιστεύουν ότι «ο καπνός της αγιασμένης ελιάς ξορκίζει το κακό».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Αβέρωφ για Κυπριακό-«Η ηγεσία της χώρας περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή»
Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα
Χειροπέδες σε 66χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λευκωσία
Μετά τη συνέντευξη στο BBC συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»-H σχέση του με την Ελλάδα
Mεμονωμένες βροχές στο μενού του καιρού-Επιστρέφει την Παρασκευή η σκόνη
Έδειξε πλαστή ταυτότητα στους αστυνομικούς και τον... πρόδωσαν οι πιστωτικές κάρτες
Με νικητές και ηττημένους οι διπλές εκλογές-Πώς ορίζεται η αποτυχία για κάθε κόμμα
Κρούουν τον κώδωνα τα μέλη αντιοχλαγωγικών ομάδων-«Οι έμπειροι έχουν την έγνοια των δόκιμων, αντί του όχλου»