Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα

Ο παππούς Χρύσανθος, ένας άγνωστος 82χρονος, εδώ και εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίσταται, καθώς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, παρόλο που δεν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του, για ένα έγκλημα που διέπραξε επειδή έχασε διαδοχικές ευκαιρίες το κράτος να τον προστατέψει. Υπενθυμίζεται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε άτομο που μπήκε εντός της περιουσίας του για να κλέψει, ενώ είχε πέσει θύμα κλοπής τέσσερις φορές στο παρελθόν. Αλλά τότε το κράτος δεν νοιαζόταν γι’ αυτόν όσο δείχνει να τον ενδιαφέρει η περίπτωσή του σήμερα…

Αφού η Νομική Υπηρεσία δεν συμφώνησε με την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να του δοθεί προεδρική χάρη, ο παππούς βρίσκεται σε ένα ατέρμονο πήγαινε-έλα ανάμεσα στα αστυνομικά κρατητήρια και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, πλήρως καταβεβλημένος, καθώς το σύστημα Δικαιοσύνης της χώρας αποφάσισε πως αυτός είναι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Την Παρασκευή εκδόθηκε και η απόφαση του Εφετείου, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να απορριφθεί η έφεση για αναστολή της ποινής του, λέγοντας, μεταξύ, άλλων πως «τυχόν αναστολή των ποινών φυλάκισης θα έδινε το λανθασμένο μήνυμα και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτρεπτική λειτουργία της ποινής».

Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πείθει πως λανθασμένα μηνύματα στέλνει το κράτος και όχι η επίδειξη ευαισθησίας σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, που αποτελεί σαφέστατα εξαίρεση και όχι έναν κανόνα τον οποίο πρέπει αποτρέψουμε. Κανόνα αποτελεί, σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες στη Βουλή, η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και η μη παροχή επαρκούς στήριξης στα θύματα. Αυτό, όμως, δεν είναι λανθασμένο μήνυμα, λανθασμένο μήνυμα θα ήταν να ανασταλεί η ποινή ενός μετανιωμένου παππού με προβλήματα υγείας. Από την αντίδραση του κόσμου προκύπτει ότι δεν υπάρχει ανησυχία πως ο παππούς Χρύσανθος θα επαναλάβει το έγκλημά του, ούτε ότι η αναστολή θα μπορούσε να παρακινήσει άλλους παππούδες άνω των 80 να παίρνουν τα κυνηγετικά και να πυροβολούν κλέφτες. Υπάρχει η ανησυχία ότι το κράτος έχασε την ανθρωπιά του και την αίσθηση του τι είναι σοβαρό και τι όχι.

Την ίδια ημέρα, καταχωρήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα η αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, στον οποίο καταλογίζει ανάρμοστη συμπεριφορά. Για κάποιο λόγο, το γεγονός αυτό δεν θεωρεί κανείς πως στέλνει λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο. Εκτιμούν πως είναι φυσιολογικό η σύγκρουση μεταξύ θεσμών να φτάνει σε τέτοια σημεία, που να προσπαθούν να «φάνε» ο ένας τον άλλο στα Δικαστήρια και όλοι εισπράττουν το μήνυμα πως όλα βαίνουν καλώς στο κράτος μας, όταν εκτυλίσσονται τέτοιες στιγμές απείρου κάλλους.

Παρομοίως, το κράτος θεωρεί πως είναι πολύ σωστά τα μηνύματα που στέλνει στους πολίτες, όταν δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για την ιεράρχηση της ειδησεογραφίας που κάνουν οι δημοσιογράφοι ή για την συνδικαλιστική δράση των αστυνομικών, παρά για το γεγονός πως σημειώνονται κάθε νύχτα εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις και μια φορά κάθε τρεις μήνες πέφτουν πυροβολισμοί σε κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι. Η αγωνία για αυτά είναι πολύ χαμηλότερη, όταν έχουν «σημαντικούς» προβληματισμούς.

Δυστυχώς το κράτος μας και όχι αποκλειστικά το σύστημα Δικαιοσύνης, πολλές φορές δείχνει να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε λάθος ανθρώπους για να στείλει, υποτίθεται, σωστά μηνύματα. Κάπως έτσι ταλαιπωρούνται στα ιατροσυμβούλια συνάνθρωποί μας με καταστάσεις υγείας για τις οποίες δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανατροπής ή εξαναγκάζονται άλλοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι να πηγαινοέρχονται σε κρατικές υπηρεσίες για να τους προσκομίσουν βεβαιώσεις για πράγματα που ήδη γνωρίζουν, ώστε να τους δώσουν το επίδομα που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκουν τρόπους να περνούν μέσα από τις χαραμάδες του συστήματος ή με τη βοήθεια από τους κατάλληλους «γνωστούς» και να εξυπηρετούνται άμεσα και ας έχουν λιγότερες ανάγκες. Η Επίτροπος Διοικήσεως παρεμβαίνει συχνά για τα ζητήματα αυτά, αλλά δεν επιδεικνύεται κάποιος ζήλος για να διορθωθούν.

Παραδείγματα λανθασμένων μηνυμάτων υπάρχουν πολλά, σε όλο το εύρος και των τριών εξουσιών. Μηνύματα που εισπράττουν οι πολίτες από λανθασμένες ή ακατανόητες αποφάσεις, από αμετροέπεια στις δημόσιες τοποθετήσεις, από πράξεις ή ενέργειες που δεν είναι συμβατές με την απλή, κοινή λογική. Μηνύματα που μας κάνουν να νοιώθουμε λιγότερο Ευρωπαίοι, λιγότερο δίκαιοι, λιγότερο άνθρωποι.

Είναι για αυτά τα λανθασμένα μηνύματα που πρέπει να ανησυχούν αυτοί που έχουν εξουσία στα χέρια τους. Για τα μηνύματα πως τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, πως το κράτος μας δεν διαθέτει πυξίδα. Για τα μηνύματα πως μας λείπει κοινή λογική, πως μας λείπει ανθρωπιά. Όχι γιατί θα καταστήσουμε λιγότερο μίζερη τη ζωή ενός ανθρώπου που κατάφερε να περάσει οκτώ δεκαετίες με λευκό ποινικό μητρώο και διέπραξε έγκλημα επειδή φοβήθηκε, όταν το κράτος δεν στέλνει το μήνυμα πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις πηγές του φόβου μας…

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»