Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα

Οι επικεφαλής της αραβικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας αυτό το Σαββατοκύριακο για μια οικονομική σύνοδο κορυφής και συναντήσεις που αφορούν τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν διπλωματικοί αξιωματούχοι.

Η διήμερη ειδική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Ριάντ την Κυριακή, περιλαμβάνει στο επίσημο πρόγραμμα τις παρουσίες των Yπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Στη σύνοδο με επίκεντρο τη Γάζα τη Δευτέρα πρόκειται να συμμετάσχουν ο νεοδιορισθείς Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουσταφά, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, Μουσταφά Μαντμπουλί, και η Ζίγκριντ Κάαγκ, συντονίστρια βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, είναι μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ταξιδεύουν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για συνομιλίες για τον πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε με την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Συζητήσεις με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και περιφερειακούς ομολόγους για τη Γάζα και την περιφερειακή κατάσταση σχεδιάζονται στο Ριάντ», δήλωσε μια διπλωματική πηγή την Παρασκευή.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πρόκειται να φτάσει τη Δευτέρα για να συναντήσει αξιωματούχους, όπως την Κάαγκ και τον Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Βερολίνο, Σεμπάστιαν Φίσερ.

«Η επίσκεψη θα αφορά την εργασία στα πολλά διαφορετικά σημεία ανάφλεξης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την αποκλιμάκωση και την επίτευξη προόδου προς ένα ειρηνικό μέλλον», είπε ο Φίσερ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Όπως όλοι γνωρίζετε, τα κράτη του Κόλπου έχουν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς
Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι έπεσαν «θύμα του παιχνιδιού» του Μπάιντεν-«Ξαφνιάστηκαν» από τη Χαμάς
Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα συναντηθεί με τον Χάρι-Επικαλέστηκε «φορτωμένο πρόγραμμα»