Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα

Οι επικεφαλής της αραβικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας αυτό το Σαββατοκύριακο για μια οικονομική σύνοδο κορυφής και συναντήσεις που αφορούν τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν διπλωματικοί αξιωματούχοι.

Η διήμερη ειδική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Ριάντ την Κυριακή, περιλαμβάνει στο επίσημο πρόγραμμα τις παρουσίες των Yπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Στη σύνοδο με επίκεντρο τη Γάζα τη Δευτέρα πρόκειται να συμμετάσχουν ο νεοδιορισθείς Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουσταφά, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, Μουσταφά Μαντμπουλί, και η Ζίγκριντ Κάαγκ, συντονίστρια βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, είναι μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ταξιδεύουν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για συνομιλίες για τον πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε με την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Συζητήσεις με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και περιφερειακούς ομολόγους για τη Γάζα και την περιφερειακή κατάσταση σχεδιάζονται στο Ριάντ», δήλωσε μια διπλωματική πηγή την Παρασκευή.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πρόκειται να φτάσει τη Δευτέρα για να συναντήσει αξιωματούχους, όπως την Κάαγκ και τον Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Βερολίνο, Σεμπάστιαν Φίσερ.

«Η επίσκεψη θα αφορά την εργασία στα πολλά διαφορετικά σημεία ανάφλεξης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την αποκλιμάκωση και την επίτευξη προόδου προς ένα ειρηνικό μέλλον», είπε ο Φίσερ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Όπως όλοι γνωρίζετε, τα κράτη του Κόλπου έχουν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το έγγραφο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας-Επενδυτικό ταμείο για τα 500 δισ. από το Κίεβο
Πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε τοποθεσίες εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα
ΗΠΑ και Ρωσία καταψήφισαν στον ΟΗΕ ψήφισμα της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου
Ξεκίνησε η δίκη των τριών ανδρών για την κλοπή της χρυσής τουαλέτας από το Ανάκτορο Μπλένεμ
Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου
Για σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Τραμπ
Ξεκίνησε η δίκη του χειρουργού που κακοποίησε σεξουαλικά 299 παιδιά στη Γαλλία-Παραδέχθηκε την ενοχή του
Η αμήχανη άφιξη Μακρόν στον Λευκό Οίκο-Άφαντος ο Τραμπ, δεν τον υποδέχθηκε
Πυρετός διαβουλεύσεων στη Γερμανία-Συνασπισμό με το SPD επιθυμεί ο Φρίντριχ Μερτς
Δεκαοκτάχρονη Αμερικανίδα τουρίστρια γέννησε στο Παρίσι και πέταξε το μωρό από το παράθυρο ξενοδοχείου