Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές

Όσες φορές κι αν προσπάθησε από την ημέρα που ανέλαβε μέχρι σήμερα, η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω της, τις πληγές που δημιούργησαν τα όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν των Προεδρικών Εκλογών του 2023, δεν το κατάφερε επιτυχώς.

Και δεν το κατάφερε, όχι γιατί δεν ήταν ικανή, ή επειδή έκανε σοβαρά λάθη στους χειρισμούς των υποθέσεων που είχε να διαχειριστεί. Δεν το κατάφερε, διότι πρόσωπα, καταστάσεις και ανοικτοί λογαριασμοί δεν το επέτρεψαν να συμβεί. Διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές κόντρες, διαφορετικές προτεραιότητες, τράβηξαν πίσω τη νέα ηγεσία, η οποία πάντως, από πολλούς κρίνεται αυστηρά και ελέγχεται για συγκεκριμένους χειρισμούς, που θα μπορούσαν να τύχουν διαφορετικής προσέγγισης, ώστε να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Από την επιλογή υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές, που προκάλεσε την εκκωφαντική παραίτηση και αποχώρηση από το κόμμα του αντιπροέδρου του κόμματος, μέχρι τους χειρισμούς για την επιλογή υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκλήθηκαν ζητήματα δύο κατηγοριών. Στη μια κατηγορία είναι τα ζητήματα που έτσι κι αλλιώς θα δημιουργούνταν, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες ή τα πρόσωπα στην ηγεσία του κόμματος, αφού διαχρονικά εντός του κόμματος, υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων, που έθεταν τις προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από το κόμμα και στη δεύτερη ζητήματα που προέκυψαν διότι, όπως καταγγέλλουν τα στελέχη που τελικά κατέρχονται ως αντάρτες, η ηγεσία χειρίστηκε το θέμα επιλογής υποψηφίων με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στην Πινδάρου, οι προσπάθειες σήμερα επικεντρώνονται σε ένα και μόνο στόχο: Να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση των παραδοσιακών μηχανισμών του κόμματος, να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και το κόμμα, αφενός να διατηρήσει την πρωτιά στις Ευρωεκλογές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εκλογή δύο Ευρωβουλευτών και ταυτόχρονα να δικαιωθούν οι επιλογές του κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή την προσπάθεια, πάντως, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, που επειδή δεν θα κλείσουν, δεν αποκλείεται να πηγαινοέρχονται στον δημόσιο διάλογο μέχρι τις εκλογές. Η εκκρεμότητα αυτή έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι με τα μέλη ή στελέχη του κόμματος, που είτε κατέρχονται ως αντάρτες απέναντι από το κόμμα, είτε στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποψηφίους άλλων κομμάτων ή σχηματισμών.

Οι κατηγορίες των μελών του κόμματος, που θα βρεθούν στην ακίδα των πειθαρχικών ή ανωτάτων οργάνων της Πινδάρου είναι τρεις. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν μέλη ή στελέχη που κατέρχονται ως υποψήφιοι με άλλα κόμματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει αποχωρήσει ο ίδιος από το κόμμα πριν διαγραφεί αυτόματα, από τη στιγμή που κατέρχεται ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ. Επίσης, ενδεχομένως στην εν λόγω κατηγορία να ενταχθούν μέλη του κόμματος, που κατέρχονται ως υποψήφιοι για μέλη δημοτικών συμβουλίων ή σχολικών εφορειών, με σχηματισμούς άλλων κομμάτων.

Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν τα μέλη ή στελέχη του κόμματος, που κατέρχονται ως ανεξάρτητοι στις εκλογές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι του Ανδρέα Τσιέλεπου στην Πάφο, των Παναγιώτη Κύζα και Λουκά Πολυκάρπου στο Παραλίμνι και του Κλεάνθη Καραμανίδη στον Ύψωνα, ίσως και του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο δεδομένων και των προηγούμενων αντικομματικών συμπεριφορών του, εάν θα διαγραφεί ή θα του επιβληθεί η ποινή αποκλεισμού έξι ετών.

Ειδικότερα, για αυτά τα στελέχη, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αποφάσισε όπως τους επιβληθεί η ποινή να αποκλειστούν από τη διεκδίκηση οποιουδήποτε αξιώματος εντός ή εκτός κόμματος, για περίοδο έξι χρόνων. Ήδη κάποιοι εξ αυτών έλαβαν σχετικές επιστολές προειδοποίησης από το κόμμα και το επόμενο διάστημα θα τύχουν χειρισμού. Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται, η κάθε περίπτωση να διερευνηθεί ξεχωριστά, κάτω από τις ειδικές συνθήκες που λήφθηκε η απόφασή τους, να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι, χωρίς τη στήριξη του κόμματός τους.

Τέλος, η τρίτη κατηγορία, αφορά στελέχη που δεν κατέρχονται ως υποψήφιοι, αλλά στήριξαν, θα στηρίξουν ή θα εργαστούν για υποψηφιότητες, πέραν αυτών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε αυτή την κατηγορία, εμπίπτει η περίπτωση της πρώην αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Νιόβης Παρισινού η οποία προτείνει την υποψηφιότητα του Γεάδη Γεάδη του ΕΛΑΜ και υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μάριου Πελεκάνου.

Στην Πινδάρου για αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε λίγες δεκάδες, θα ακολουθήσει ενδελεχής διερεύνηση στη βάση, έτσι ώστε να υπάρχουν στοιχεία για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ακολούθως θα ενεργοποιηθούν όσα προβλέπονται από το Καταστατικό. Πάντως για την περίπτωση της κας. Παρισινού, η οποία είναι η πιο χτυπητή από όσες εντοπίστηκαν, η Πινδάρου θεωρεί πως πρόκειται για ένα σοβαρό ατόπημα που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ήδη σε κάποιες συζητήσεις που έγιναν στο πόδι και όχι ενώπιον των οργάνων του κόμματος, υπήρξε ομοφωνία, ότι θα πρέπει να θεωρείται ξένο σώμα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η διαγραφή Χριστοδουλίδη και η απάντηση Αβέρωφ σε Δίπλαρο και Αννίτα

Ένα θέμα που ποτέ δεν ξεκαθάρισε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ή όχι μέλος του κόμματος, αλλά και το τι συνέβη σε σχέση με τα στελέχη της παρούσας Κυβέρνησης που παραμένουν ως μέλη του κόμματος. Εξάλλου η νέα ηγεσία σε ουκ ολίγες περιπτώσεις χρησιμοποίησε ως επιχείρημα πως τις αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κομματικές ταυτότητες των στελεχών της παρούσας Κυβέρνησης, παρέπεμψε σε αποφάσεις που λήφθηκαν επί Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η Αννίτα Δημητρίου σε παρέμβαση της για το θέμα που προκάλεσε ο Ανδρέας Τσιελεπος στην Πάφο, σε σχέση με την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου, σε τηλεοπτική της παρέμβαση είχε σχολιάσει πως, «αποφασίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία να μην γίνουν διαγραφές… Ήταν διαφορετικά τα δεδομένα, μια δύσκολη συγκυρία, έληξε αυτό το θέμα», είχε δηλώσει η πρόεδρος του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε δική του παρέμβαση μετά από την επίθεση που δέχθηκε από τον Κρις Τριανταφυλλίδη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε σε τηλεοπτική του παρέμβαση πως, «αν τότε υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες διαγραφές, σήμερα μπορεί να μην είχαμε αυτά τα ζητήματα». Σημείωσε μάλιστα πως «άφεση αμαρτιών δόθηκε πριν από έναν χρόνο από τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αν δεν έγιναν πριν από ένα χρόνο, δεν θα γίνουν τώρα».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανύποπτο χρόνο, στα πλαίσια συνέντευξης του στο Netcast Zone άδραξε την ευκαιρία και απάντησε στα όσα του καταλογίζουν.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάτι. Πράγματι λέει η νέα ηγεσία και σωστά, ο Αβέρωφ δεν τους διέγραψε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι μέλος του κόμματος. Έχει διαγραφεί. Από την ημέρα που υπέβαλε υποψήφιος πρόεδρος επίσημα με βάση και τι ίσχυε διαχρονικά και την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου δεν είναι μέλος του κόμματος».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης υπέδειξε: «Οι υπουργοί που αρκετοί είναι μέλη του ΔΗΣΥ ακόμα, εγώ ήμουν πρόεδρος υπό παραίτηση. Την 1η του Μάρτη, εγώ δεν ήμουν καν υποψήφιος για επανεκλογή. Είχα αποσυρθεί ήδη. Δεν μπορούσα να ξέρω ότι οι μισοί υπουργοί θα είναι μέλη του Συναγερμού. Άρα το να φορτώνεται εντέχνως ότι ο Αβέρωφ ανέχθηκε να είναι κάποιος μέλος της Κυβέρνησης που ο ΔΗΣΥ αντιπολιτεύεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Δειτε Επισης

«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά