Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
06:00 - 27 Απριλίου 2024
Μιλώντας με τηλεοπτικούς όρους, θα μπορούσε να πει κανείς, πως το σίριαλ Οδυσσέας Vs Σαββίδης και Αγγελίδης, διάγει τον τέταρτο κύκλο επεισοδίων και βρίσκεται πραγματικά, μια ανάσα από την κορύφωση. Μια ανάσα δηλαδή από το τέλος. Ως είθισται στα σίριαλ η κεντρική ιστορία εστιάζει γύρω από δυο-τρεις κεντρικούς ρόλους, με τους υπόλοιπους ρόλους να ανακυκλώνονται. Μετά από τέσσερις κύκλους, τα τελευταία επεισόδια είναι πάντα αυτά που κόβουν την ανάσα και οι θεατές περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία να δουν ποιο θα είναι το τέλος.
Ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδη, ανέλαβαν τα καθήκοντα τους, μετά τον διορισμό τους από τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιούνιο του 2020. Από πολύ νωρίς, διαφάνηκε πως οι αγαστές σχέσεις που είχαν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τον προκάτοχο του Γιώργου Σαββίδη, τον Κώστα Κληρίδη, θα περάσουν οριστικά στο παρελθόν και πλέον θα μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Από τη μια το γεγονός ότι ο Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης εγκατέλειψαν τα Υπουργεία τους για να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα, καθιστώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τους διορισμούς τους «πολιτικούς», σε θέσεις, ωστόσο που απαιτούν ανεξαρτησία, ενώ από την άλλη οι δύσκολες υποθέσεις που νωρίς νωρίς βρέθηκαν ενώπιον τους, καθιστούσε πλέον τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών αναπόφευκτη. Άλλωστε, από τότε υπάρχει καταγεγραμμένη η θέση του Κώστα Κληρίδη, ότι στις θέσεις των ανεξάρτητων αξιωματούχων και δη του Γενικού Εισαγγελέα, δεν θα πρέπει να διορίζονται πολιτικά πρόσωπα.
Η πρώτη σύγκρουση
Μετά τις πρώτες αναγνωριστικές ημέρες, ήρθε η στιγμή της πρώτης σύγκρουσης. Μόλις τρεις μήνες μετά τον διορισμό των Σαββίδη και Αγγελίδη, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ξέσπασε το σκάνδαλο του Al Jazeera με τις φοβερές αποκαλύψεις σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια, με την εμπλοκή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Το πρώτο ημίχρονο της κόντρας μεταξύ των δύο αφορούσε τις έρευνες για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με τον Γενικό Ελεγκτή να ζητά από την Κυβέρνηση πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων και τον Γενικό Εισαγγελέα να δίνει γνωμάτευση στο Υπουργείο Εσωτερικών, πως από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον ίδιο καθ΄ υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Η διάσταση απόψεων έκανε την σύγκρουση αναπόφευκτη, με τους δύο να ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο το Σύνταγμα. Τότε ήταν που αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια λύση, ωστόσο επί της ουσίας συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ανακοινώνοντας ωστόσο ανακωχή, η οποία όμως δεν άργησε να σπάσει.
Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ενδεχομένως και το πιο σημαντικό και τα απόνερα του, επηρεάζουν εώς και σήμερα τις σχέσεις των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων. Μετατράπηκε άλλωστε σε αμιγώς πολιτικό, όταν αργότερα, τον Δεκέμβριο, το ΔΗΚΟ για τον λόγο ότι δεν παραδόθηκαν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πλέον η κατάσταση είχε εκτραχυνθεί, από τα συμβατικά πλαίσια των σχέσεων δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων. Χαρακτηριστικό της ανεξέλεγκτης πλέον κατάστασης που είχε ξεφύγει από τους καθωσπρεπισμούς που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ανεξάρτητων υπηρεσιών ή θεσμών, ήταν οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα τον Οκτώβριο του 2020, για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Λάδι στη φωτιά
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Γιώργος Σαββίδης τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων για, «άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ με προφανή σκοπό να πιέσει ή να εκφοβίσει ή ακόμα να αποδημήσει προκαταβολικά το Γενικό Εισαγγελέα», «προσπάθεια να μειώσει το Γενικό Εισαγγελέα λέγοντας ότι δεν είναι υπόχρεος να υπακούσει στη νομική του συμβουλή», «προκατάληψη και εκτροπή παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του», «37 απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις», καθώς και για «εργολαβική προσπάθεια να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες».
Λίγες ημέρες μετά, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη σε μια κίνηση, που έφερε τεράστιο εκνευρισμό, όχι μόνο στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του, αλλά και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ενώ ήταν σε εξέλιξη, η Ερευνητική Επιτροπή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε έκθεση της, που σαφώς συνδεόταν με το θέμα του ΚΕΠ και συγκεκριμένα με την πολιτογράφηση επενδυτών στο καζίνο-θέρετρο της Λεμεσού.
Μάλιστα, στο άκουσμα της πρόθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δημοσιοποιήσει την εν λόγω έκθεση, ο Γιώργος Σαββίδης, τον προειδοποίησε δημόσια πως ελλοχεύουν κίνδυνοι και θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης, κάνοντας ειδική αναφορά σε σειρά σοβαρών νομικών και διαδικαστικών ζητημάτων. Η Έκθεση ωστόσο δημοσιοποιήθηκε, δείχνοντας μάλιστα σοβαρές ευθύνες τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν ως υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Άμυνας ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αντίστοιχα, όσο και εναντίον συγκεκριμένων υπουργών.
Η ιδέα του Ανωτάτου
Ήταν τότε, που ο Γιώργος Σαββίδης κατηγόρησε ανοικτά πλέον τον Ελεγκτή για υπέρβαση εξουσιών. Τότε, τον Νοέμβριο του 2020, πέντε μόλις μήνες δηλαδή μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Γιώργο Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη, ακούστηκε για πρώτη φορά η ιδέα για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας επί της ουσίας την παύση ή και την οριοθέτηση των εξουσιών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον οποίο κατηγόρησαν ότι δρα ανεξέλεγκτα, υπερβαίνοντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.
Πάρα, τις διαρροές και τις πληροφορίες, ότι είτε ο Γιώργος Σαββίδης, είτε ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχαν έτοιμη την προσφυγή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαιώνισή του, όλα αυτά τα χρόνια, για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, με την αίτηση των Εισαγγελέων για παύση του Ελεγκτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η πλέον αρνητική συνέπεια της κόντρας των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων, ήταν η πολιτικοποίηση του όλου ζητήματος. Από τη μια με αιχμή του δόρατος το ΔΗΚΟ, έκαναν σημαία τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ από την άλλη, Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα, έστησαν ασπίδα προστασίας των χειρισμών του Γιώργου Σαββίδη.
Το γεγονός μάλιστα ότι λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2021, ακολουθούσαν βουλευτικές εκλογές, κατέστησε το πολιτικό κλίμα από την περίοδο του Δεκεμβρίου του 2020, μέχρι τον Μάιο, πολύ τοξικό, με έντονες συζητήσεις, ομηρικούς καβγάδες και βαριές κουβέντες από πολιτικά πρόσωπα.
Ακολούθησε μια περίοδος νηνεμίας, αφού ολοκληρωνόταν και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΚΕΠ, ενώ και οι δύο πλευρές, δηλώναν δικαιωμένες, από την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, που διερεύνησε τις καταγγελίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η έκθεση ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν είχε κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα και δήλωνε πως ναι μεν ο περιορισμός πρόσβασης στον Γενικό Ελεγκτή ήταν αντίθετος με το πνεύμα των διακηρύξεων, από την άλλη όμως αναγνώριζε την αδυναμία του να εισέλθει σε νομικά ζητήματα ενός κράτους.
Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν πολλά επεισόδια. Επεισόδια μικρά η μεγάλα, σημαντικά ή εντελώς ασήμαντα που είχαν ως κοινό παρονομαστή, την εντελώς διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.
Η δεύτερη έκθεση για ΚΕΠ
Το επόμενο σοβαρό επεισόδιο της κόντρας, ήταν η δεύτερη έκθεση Οδυσσέα που σχετιζόταν με το ΚΕΠ και πάλι πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ερευνητικής. Επρόκειτο για ειδική έκθεση που ερευνούσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολιτογραφήθηκαν οι επενδυτές της Μαρίνας της Αγίας Νάπας. Στο πλαίσιο εκείνης της κόντρας, ο Γενικός Εισαγγελέας κατήγγειλε ενώπιον στη Βουλή τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για, «συνταγματική εκτροπή», «νομική ρητορική» και «γνωματεύσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εκ μέρους του».
Μάλιστα τον κατήγγειλε ότι με τις δηλώσεις του επιχειρεί να τον εξευτελίσει, να τον θίξει, να τον προσβάλει, να τον υποτιμήσει και πως έχει ξεκινήσει εκστρατεία άρνησης και διαφωνίας με τον ίδιο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απάντησε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται θέλει να γράφει τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», ενώ αμφότεροι καλέστηκαν για να προσφύγουν στο Ανώτατο για επίλυση των διαφορών, πράγμα πάντως που ουδένας έπραξε. Αργότερα ο Γιώργος Σαββίδης σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έλεγε μεταξύ άλλων πως, «το βάραθρο, στο οποίο κατρακυλούν κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι αξιωματούχοι, (εννοώντας τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη), δεν φαίνεται να έχει πάτο».
Το τέλος του πρώτου κύκλου του σίριαλ μεταξύ των ανεξάρτητων θεσμών, έπεσε με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής Νικολάτου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Μια επιμέρους αναφορά στο πόρισμα, ήταν η ευκαιρία του Γενικού Εισαγγελέα να αντεπιτεθεί για πρώτη φορά και να κουνήσει το δάκτυλο στον Οδυσσέα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νικολάτου, τον Ιούνιο του 2021, πέραν των συμπερασμάτων για την ουσία του ΚΕΠ, άφηνε εκτεθειμένο τον Γενικό Ελεγκτή, μιλώντας για αδυναμία ελέγχου, αφού από το 2016, όταν έγινε ένας έλεγχος χωρίς καμία σύσταση, ο επόμενος έλεγχος έγινε τον Ιούνιο του 2020, όταν άρχισε να δημοσιοποιείται η υπόθεση.
Αυτές οι διαπιστώσεις, αν και δεν είχαν να κάνουν ξεκάθαρα και σε πρώτο πλάνο με την ουσία της κόντρας των δύο θεσμών, προκάλεσαν από τη μια πλευρά την οργή του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη συνεχή επίθεση στην οποία βρισκόταν και να υπεραμυνθεί των χειρισμών της υπηρεσίας του, ενώ στην αντίπερα όχθη, ήταν μια μικρή δικαίωση του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά από την έναρξη της αντιπαράθεσης να βγει μπροστά και να κουνήσει αυτός το δάκτυλο στον Οδυσσέα.
Εύθραυστη ηρεμία
Το επόμενο διάστημα υπήρξε μια εύθραυστη ηρεμία, η οποία συνεχώς, με διαφορετικές αφορμές, αναβίωνε την ομηρική κόντρα μεταξύ των δύο θεσμών.
Τον Απρίλιο του 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας εξοργίστηκε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν ο δεύτερος υπέδειξε στην τότε υπουργό Δικαιοσύνης ένα λάθος εκ παραδρομής, που έγινε στα Νομοσχέδια για τη ψήφιση της λειτουργίας της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Όταν η Στέφη Δράκου απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, για την εν λόγω επισήμανση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Γιώργος Σαββίδης, εξοργίστηκε με την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή και έγραψε σε επιστολή του προς την κα. Δράκου πως, «δεν αντιλαμβάνομαι το έρεισμα της ενασχόλησης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με τη συμβατότητα νομοθετικής διάταξης με το Σύνταγμα, καθότι αυτό το θέμα είναι αμιγώς νομικό και, στην έκταση που αφορά αρμοδιότητες ανεξάρτητων αξιωματούχων, αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Η αντίδραση του Γιώργου Σαββίδη, έφερε την απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης του, ακόμα κι εκεί που έκανε μια απλή υπόδειξη.
Άλλη μια τέτοια αφορμή, ήταν η δημοσιοποίηση έκθεσης από την Ελεγκτική, για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, τον Δεκέμβριο του 2022. Σε αυτή την έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία, εντόπιζε ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, με τον Γιώργο Σαββίδη να διαφωνεί.
Το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση σε σχέση με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν άρεσε καθόλου στον Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε ως «αχρείαστη» ή ότι «αφήνει την εντύπωση για προσπάθεια κριτικής και απόπειρας ελέγχου επί των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα», εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή. Σε απαντητική του επιστολή, ο Γενικός Ελεγκτής κουνάει το δάχτυλο στον Γενικό Εισαγγελέα, υποδεικνύοντας του πως δεν έχει τις εξουσίες ώστε να του πει τι θα κάνει, ενώ μίλησε για συνεχή υπόσκαψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Μάλιστα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει ως «πραγματικά λυπηρό που κατ’ επανάληψη δείχνετε να περιφρονείτε την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας, πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας γλώσσα σε υποτιμητικό ύφος και τόνο, υποσκάπτοντας συνεχώς την ομαλή συνεργασία των δύο Υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι σε όλα τα επίπεδα άψογη και συνεχής».
Δεν αντάλλαζαν ούτε καλημέρα
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, εισήλθαμε στην προεκλογική περίοδο των Προεδρικών του 2023. Οι σχέσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων, παρέμειναν ασταθείς, με τους δύο μάλιστα να μην ανταλλάζουν ούτε καλημέρες, όταν τύχαινε να συναντηθούν στα πλαίσια της παρουσίας τους στη Βουλή.
Η παρουσία πολλών ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν προτάξει τα ζητήματα διαφθοράς, κατέστησε τη συζήτηση για τη λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών, ως ένα από τα κορυφαία θέματα, που τέθηκαν επί τάπητος στο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. Μια πτυχή της όλης συζήτησης, αφορούσε το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και την ανάγκη για να υπάρξει Μεταρρύθμιση του θεσμού με διαχωρισμό των εξουσιών του. Μάλιστα για το θέμα συμφώνησαν και δεσμευτηκαν να το εφαρμόσουν, όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.
Στον απόηχο της προεκλογικής, πριν καν αναλάβει καθήκοντα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η κόντρα μεταξύ τους αναζωπυρώθηκε για ένα θέμα μικρότερης κλίμακας αλλά παραπλήσιο, με αυτό για τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2023 με αφορμή άρνηση του υπουργείου Άμυνας να παραθέσει στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό το γεγονός, έφερε την αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτες εξουσίες» του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ο τελευταίος θεωρεί απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο τον τρόπο με τον οποίο ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει την άσκηση των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων.
Στον πυρήνα αυτής τους της αντιπαράθεσης, μπήκε και το θέμα διαχωρισμού εξουσιών, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ξεκαθαρίζει πως δεν κατηγορεί τον Γενικό Εισαγγελέα για συγκάλυψη, αλλά για στρέβλωση που δημιουργεί η διπλή του ιδιότητα ως νομικού συμβούλου του κράτους και ως δημόσιου κατήγορου.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαββίδης, κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά που επιδεικνύει, κατηγορώντας τον για συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων.
Μάλιστα -και έχει τη σημασία του- ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε με ενδιαφέρον, το γεγονός ότι ο Γιώργος Σαββίδης, σημείωνε τη συμπεριφορά του ως ανάρμοστη. «Λέξη που παραπέμπει σε απόλυσή μου. Θα ανέμαινα, μέχρι σήμερα να είχατε αντιληφθεί πως τυχόν προσπάθειες εκφοβισμού (intimidation risk) είναι από χρόνια διεθνώς γνωστές στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες και συνεπώς δεν επηρεάζουν το έργο της Υπηρεσίας μας», υποδεικνύει με νόημα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Διαφορετικές αναγνώσεις
Το σήριαλ μεταξύ των δύο ανεξάρτητων θεσμών, ανατροφοδοτήθηκε, τον Απρίλιο του 2023, μετά από κατσάδα της Κομισιόν για εσφαλμένη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση με δημόσια σύμβαση που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετική καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε δικαιωμένος και έκανε λόγο για άδειασμα του Γενικού Εισαγγελέα από την Κομισιόν και τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντά, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαστρέβλωσε και παραποίησε τα όσα η Κομισιόν ανέφερε στην απαντητική επιστολή της. «Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παραποιεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκρύπτει πληροφόρηση και διαστρεβλώνει τα γεγονότα εις βάρος της ενημέρωσης των πολιτών. Θεωρώ το περιστατικό αυτό ως ακόμα μια απαράδεκτη εκτροπή του ρόλου και των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος, για ακόμη μία φορά, προφασιζόμενος ανυπόστατες και κατ’ ισχυρισμό παρανομίες, κατήγγειλε τη χώρα μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», έγραψε σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Εισαγγελέας.
Η αρχή του τέλους
Ο Μάιος του 2023, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μήνας-σταθμός που ουσιαστικά ενεργοποίησε την αντίστροφη μέτρηση για τις σημερινές εξελίξεις. Ήταν τότε που ο Γενικός Ελεγκτής, διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, τις καταγγελίες που έλαβε, κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Επρόκειτο για τέσσερις καταγγελίες, που αφορούσαν, η πρώτη αφορά την υπόθεση του μαύρου βαν, η δεύτερη διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή, η τρίτη αφορούσε κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα και η τέταρτη η καταγγελία για κλείσιμο υπόθεσης πρώην πελάτη του Βοηθού Εισαγγελέα.
Οι διαδοχικές καταγγελίες, προκάλεσαν την αντίδραση του Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος με ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η δημόσια κριτική είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και ως πρόσωπο σε δημόσιο αξίωμα το σεβάστηκε και «έδειξα ανοχή σε άπειρες περιπτώσεις όπου η κατά συρροή λασπολογία και η αήθης ατεκμηρίωτη ψιθυρολογία σπίλωσε το όνομα, την αξιοπρέπεια και την υπόληψή μου».
Ωστόσο, εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις συνεχείς τοποθετήσεις «της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, μελών της οικογένειας του Γενικού Ελεγκτή, της Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή, για καταγγελίες εναντίον για θέματα διαφθοράς», λέγοντας παράλληλα πως γίνεται «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης».
Μάλιστα, ανέφερε πως «εάν δεν δοθεί ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά, τότε απλά γινόμαστε έρμαιο της αυθαιρεσίας και της κακοπιστίας. Όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων, των ενεργειών και των ανοχών τους».
Στα όσα ανέφερε ο Σάββας Αγγελίδης απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σημείωσε πως η Υπηρεσία του δεν τελεί υπό την κηδεμονία ούτε του ιδίου, ούτε του Γενικού Εισαγγελέα, ξεκαθαρίζοντας του πως δεν πρόκειται να φιμωθεί και να μην ενημερώνει επίσημα το κοινό για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην ανακοίνωση της απαντά με τέσσερα σημεία στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και ενημερώνει για τις τέσσερις καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Κληθείς να τοποθετηθεί ο Γιώργος Σαββίδης, επί των ραγδαίων εκείνων εξελίξεων, σχολίασε πως, «η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς με στοχευμένο τρόπο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονίες χαρακτήρων και συνειδήσεων».
Ταυτόχρονα ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ως πολιτική της να καταγγέλλει συνεχώς με ανυπόστατους και μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς όλους τους θεσμούς για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κ. Σαββίδης είπε ακόμη, πως σε περίπτωση που οι καταγγελίες δεν αποδειχθούν, «τότε η Ελεγκτική Υπηρεσία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».
Θέση την οποία ουσιαστικά επανέλαβε τον Σεπτέμβριο, όταν σε ανύποπτο χρόνο, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, επί των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Γιώργος Σαββίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, που σήμερα επιβεβαιώνονται.
Δήλωσε δηλαδή, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αν η Αρχή Κατά της Διαφθοράς απορρίψει τις κατηγορίες για διαφθορά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που έχει διαβιβάσει ο Γενικός Ελεγκτής. Ο Γενικός Εισαγγελέας διερωτήθηκε αν είναι αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κάνει τον «ταχυδρόμο καταγγελιών» και τόνισε πως, «από τη στιγμή όπου κάποιος επιλέγει να στείλει καταγγελίες στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, έχει την ευθύνη των ισχυρισμών, που στηρίζουν την καταγγελία».
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα για εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας, μία αρμοδιότητα, που, όπως είπε, έχει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζήτημα που τίθεται και σήμερα από την πλευρά του.
Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει ότι διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς έξι υποθέσεις, καθώς έχει την άποψη ότι υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση, χωρίς να διατυπωθεί κατηγορία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έπρεπε να ενεργήσει ως ταχυδρόμος, ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε κατά πόσον θα έπρεπε να μην ασχοληθεί με τις υποθέσεις αυτές, για να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Το κτίριο
Ένα άλλο κεφάλαιο που έχει το δικό του ενδιαφέρον στην κόντρα των δύο κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών, έχει να κάνει με το θέμα του νέου κτιρίου της Νομικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Ελεγκτής, είχε καταγγείλει στα δημόσια έργα επιστολή με παρατηρήσεις του, ως προς τις προσφορές, με εισήγηση την ακύρωση του διαγωνισμού. Κάτι που εν τέλει συνέβη από πλευράς της Κυβέρνησης.
Η εμπλοκή του Ελεγκτή, προκάλεσε εκνευρισμό του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τα έβαλε με τον Οδυσσέα για την εμπλοκή του, κατηγορώντας τον πως αυτός ευθυνόταν για τη διαρροή επιστολών.
Η απόφαση της Αρχής
To 2023 έκλεισε με νέες σοβαρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με μία εκ των καταγγελιών που διαβίβασε στην Αρχή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Η Αρχή ανακοίνωσε πως δεν διαπιστώνεται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς από μέρους του Σάββα Αγγελίδη με τον ίδιο να δηλώνει δικαιωμένος και να εκτρέπει τα πυρά του κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
«Είναι μερική απάμβλυνση και ικανοποίηση για τον διασυρμό που πέρασε ο θεσμός και τον εξευτελισμό που πέρασα προσωπικά, χωρίς να υπήρχε πραγματικό αντικείμενο μετά από ανώνυμες (επώνυμες) καταγγελίες με διάφορα κίνητρα πίσω από αυτές».
Για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφέρει πως, «η αξιοπρέπεια μου δεν μου επιτρέπει να απαντήσω στο παρόν χρονικό στάδιο στην Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, περιέχει σωρεία από παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων, νομοθετικών προνοιών, καθώς και δολοφονία χαρακτήρα».
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έκπληξη του για την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή τον οποίο κατηγόρησε πως, «για άλλη μια φορά εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων. Τα οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια επ’ αυτής δεν είναι του παρόντος».
«Μόνο απογοήτευση προκαλεί η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Βοηθός του έδωσε αναστολή σε πρώην πελάτη του, η Αρχή διαπιστώνει ανυπαρξία δικλείδων αποτροπής της σύγκρουσης συμφέροντος και, αντί μέτρων, ισχυρίζεται ότι η ΕΥ εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της», απάντησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Λίγες ημέρες αργότερα τον Ιανουάριο του 2024, ο Γενικός Εισαγγελέας ερωτήθηκε για τις προθέσεις του σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή. «Εγώ δεν έχω αντιπαράθεση με κανέναν. Ουδέποτε ξεκίνησα οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Νομίζω όσοι παρακολουθούν βλέπουν από πού ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις και πόσο η δική μας πλευρά προσπαθεί, όσο το δυνατόν, να αποφεύγει να απαντά».
Πολλαπλές… αντιπαραθέσεις
Ανάμεσα στις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, με την καταχώρηση αίτησης για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα, μεσολάβησε ακόμα μια έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο θεσμών, με αφορμή τις πολλαπλές συντάξεις που λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι. Το θέμα πήρε διαστάσεις με εμπλοκή, τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που επέλεξαν στρατόπεδα. Από τη μια το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε Νομοσχέδια στη βάση των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα, από την άλλη βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν προτάσεις Νόμου στη Βουλή, τις οποίες ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής.
Την ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας, έδινε γνωμάτευση στο Γενικό Λογιστή να συνεχίσει κανονικά την καταβολή διπλών συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους, ο Γενικός Ελεγκτής, άνοιξε εκ νέου πυρ εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι συμβουλεύει το Γενικό Λογιστήριο να παρανομεί.
«Πρόκειται για πρωτοφανείς θέσεις. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας συμβουλεύει τον Γενικό Λογιστή να παραβιάζει τον νόμο και να διενεργεί πληρωμές κατά παράβασή του, επειδή ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής.
Η κορύφωση
Το τέλος του κύκλου της αντιπαράθεσης, η οποία ξέφυγε εξ αρχής κι από θεσμική έγινε αμιγώς προσωπική, γράφτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Άρχισε με τη συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου προϊδέασε για το ότι θα ακολουθούσε. Τελικά η καταχώρηση της αίτησης έγινε την περασμένη Παρασκευή, με τον Γενικό Εισαγγελέα, να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πως, «η αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Σε αυτή την κίνηση, που ουσιαστικά θα αποτελέσει και τον επίλογο των επεισοδίων μεταξύ των δύο πλευρών αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι, τόσο κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης παύσης όσο και με την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, απάντησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Ο Γενικός Ελεγκτής, ουσιαστικά εκφράζει τη θέση πως αυτή η κίνηση, είναι αντίποινα στις καταγγελίες του εναντίον του Βοηθού Γενικού στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος να με εκδικηθεί, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή τις συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς επίσης και άλλες καταγγελίες που εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας μας», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής.
Χαρακτηρίζει μάλιστα τις κατηγορίες εναντίον του ανυπόστατες, «που επιτέλους θα τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Από σήμερα, υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, «θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. Είναι η ειλικρινής πεποίθησή μου ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ μου και ότι το αισθητήριο της κοινωνίας θα αποδειχθεί ορθό. Από πλευράς μου, θα κάνω ότι είναι δικονομικά δυνατό ώστε η υπόθεση να φθάσει μέχρι το τέλος για να λάμψει η αλήθεια».