Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
11:32 - 26 Απριλίου 2024
Καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία κατά κύριο λόγο επικεντρώνεται στις τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε διάφορες υποθέσεις και ζητήματα, ενώ ένα μεγάλο κεφάλαιο αφορά τις καταγγελίες που διαβίβασε ο Ελεγκτής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς κατά του Σάββα Αγγελίδη, σε σχέση με αναστολές διώξεων. Εξού, και η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πέραν των υπόλοιπων ζητημάτων που αναμένεται να αγγίξει, θα προωθήσει τη θέση πως πρόκειται για αντίποινα της καταγγελίας, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο υποθέσεις που αφορούσαν πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Η αίτηση καταχωρήθηκε γύρω στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής από τους δικηγόρους Ντίνο Καλλή και Λέανδρο Παπαφιλίππου που εκπροσωπούν την ηγεσία της Εισαγγελίας, ενώ στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι δικηγόροι Πάμπος Ιωαννίδης, Τζο Τριανταφυλλίδης, και Χρίστος Κληρίδης. Σημειώνεται πως οι δύο πρώτοι δικηγόροι, είχαν εκπροσωπήσει τον Κώστα Κληρίδη που αιτήθηκε και κέρδισε την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ενώ ο Ντίνος Καλλής είναι ο γιος του Παναγιώτη Καλλή που ήταν ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής που εντόπισε αδικήματα σε βάρος του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε θέσεις μάχης, αφού θα πρόκειται για μια καθοριστικής σημασίας διαδικασίας, η οποία θα φέρει ντόμινο εξελίξεων. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, τότε ο δρόμος είναι μονόδρομος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε διαφορετική περίπτωση που αναδειχθεί νικήτρια η πλευρά του Ελεγκτή, τότε τίθεται θέμα παραιτήσεων, αφού η επόμενη ημέρα δεν θα μπορεί να είναι η ίδια για τους εμπλεκόμενους.
Η πλευρά της Εισαγγελίας αναμένεται να καταθέσουν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή, που κατά την θέση τους υπερέβη των εξουσιών του και επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ ενδεχομένως να κλητεύσει μάρτυρες κρατικούς αξιωματούχους, με τους οποίους άνοιξε μέτωπο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά του Ελεγκτή, πιθανόν να καλέσει μάρτυρες είτε είχαν εμπλοκή στις καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, είτε θα αφορούν υποθέσεις που διερεύνησε και στη συνέχεια έκλεισαν, σε μια προσπάθεια να δείξει πως υπάρχει προσωπικό ζητήματα λόγω των ευρημάτων του σε κάποιες υποθέσεις. Είναι για αυτό το λόγο που αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σήριαλ μεταξύ δύο κορυφαίων θεσμών, μετά από τέσσερα χρόνια, έρχεται στο τέλος του. Πριν όμως αυτό το τέλος, θα προηγηθεί μια τεράστια νομική μάχη, με τις δύο πλευρές να άρχισαν ακονίζουν μαχαίρια, ενώ τα όσα διαμηνύονται πως θα εκτυλιχθούν στις δικαστικές αίθουσες, θα είναι πρωτοφανείς και θα σπάσουν ακόμα και το προηγούμενο της υπόθεσης Ρίκκου Ερωτωκρίτου. Και αυτό διότι, στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου οι δύο πλευρές κινήθηκαν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ενώ σε αυτή την περίπτωση ετοιμάζεται μεγάλη μάχη με κλήτευση μεγάλου αριθμού μαρτύρων για διάφορα θέματα και υποθέσεις, ενώ κατά πάσα πιθανότητα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κλητευθεί από τη μια εκ των δύο πλευρών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γεγονός που δεν έχει συμβεί ξανά στα χρονικά σε τέτοια διαδικασία, την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν συμφωνεί με την καταχώρηση αίτησης για παύση του Ελεγκτή, αφού ήδη εξέφρασε την άποψη πως, παρά τις διαφωνίες του με την Ελεγκτική ως προς τις τοποθετήσεις του σε κάποια ζητήματα, δεν θα ενεργοποιούσε τις διαδικασίες για παύση του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας
Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως, «ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.
Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».
Θέλει να δικαστική μάχη η πλευρά Ελεγκτή
Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, εκ της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την υπόθεση, ανέφερε ότι αναμένουν και οι ίδιοι να δουν πότε θα κατατεθεί το αίτημα και ότι από την πλευρά τους θέλουν να δικαστεί η ουσία. «Θέλουμε όλα να εξεταστούν στο πλαίσιο της ουσίας», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.
«Αντιλαμβάνομαι ότι το παράπονο είναι ότι υπερέβη τις εξουσίες του (ο Γ. Ελεγκτής)», είπε, προσθέτοντας πως η υπέρβαση οποιωνδήποτε εξουσιών «δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά». Υπενθύμισε ότι τα δικαστήρια «σε εκατοντάδες υποθέσεις» έχουν υπερβεί την εξουσία και αρμοδιότητά τους και ότι ελέγχονται από το ανώτερο δικαστήριο υπό μορφή έφεσης ή με αίτηση στο Ανώτατο για να ελεχθεί η αρμοδιότητα του δικαστηρίου.
Στο Σύνταγμά μας, πρόσθεσε, «γίνεται ρητή πρόνοια στο άρθρο 139», όταν υπάρχει κάποια υπέρβαση εξουσίας ή αμφισβήτηση εξουσίας, ενός οργάνου σε βάρος άλλου οργάνου, δικαιούται το παραπονούμενο όργανο να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο τότε, σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό για να αποφασίσει.
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι τα θέματα της αρμοδιότητας, ελέγχονται με συγκεκριμένη διαδικασία και ότι δεν συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά. Σημείωσε ότι ανάρμοστη συμπεριφορά «είναι κάτι άλλο» (misconduct), «είναι δηλαδή όπου κάποιος έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο, που δεν αρμόζει να είναι στη θέση αυτή».
Ανάφερε ότι οι εξουσίες τις οποίες ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής, ελέγχου δηλαδή των δαπανών και γενικά της διαχείρισης διαφόρων δημοσίων και κρατικών υποθέσεων, δεν τις ασκεί μόνος του, αλλά υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία και οι αποφάσεις δεν είναι μονομελείς, δηλαδή του ιδίου, αλλά υπάρχει εξαμελές συμβούλιο που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. «Κάποτε μπορεί να υπάρχει και διαφωνία, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι ομόφωνες οι αποφάσεις», είπε ο κ. Κληρίδης και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία επειδή δεν είναι αρεστές οι αποφάσεις της.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, είπε ότι η μόνη άλλη τέτοια περίπτωση, για παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου του Κράτους, ήταν του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
Επίσης, συνέχισε, έγιναν αλλεπάλληλες υποθέσεις στο παρελθόν σε μια προσπάθεια παύσης δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και σε μια περίπτωση του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα, του Κώστα Κληρίδη για την υπόθεση Τρύφωνος. Εκεί, σημείωσε, το Συμβούλιο του τότε Ανώτατου Δικαστηρίου, πριν να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από το νέο Συμβούλιο σήμερα του Ανώτατου Συνταγματικού, «είπε ότι δεν δικαιούται ο οποιασδήποτε πολίτης να προσφεύγει και να ζητά την παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου, είναι ο Πρόεδρος ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να επιζητεί τούτο».
Ερωτηθείς αν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Εισαγγελέας μπορούν να το πράξουν αυτό η αν χρειάζονται την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα αποφασιστούν.
Με βάση την υπόθεση Τρύφωνος, είπε, «μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει οδηγίες για να ξεκινήσει η διαδικασία». «Ο Γενικός Εισαγγελέας, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, δεν λέει πουθενά στο Σύνταγμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δικαιούται να κάνει αιτήσεις για παύση άλλου, ισόβαθμου αξιωματούχου», πρόσθεσε. Εκείνος ο οποίος διορίζει, αν δεν είναι ευχαριστημένος και θεωρεί ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο πειθαρχικό κατά κάποιο τρόπο, των ανεξάρτητων αξιωματούχων, είπε ακόμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο