Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»

Ψηλά βρίσκεται ο πήχης για την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας η οποία προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά, κάτι που κρίνεται από νομικούς δύσκολο εγχείρημα, ανεξαρτήτως πως πρόκειται για πανομοιότυπη περίπτωση όπως αυτή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η οποία ωστόσο έχει διαφορετικά συστατικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές

Πέραν της προδικαστικής ένστασης που προαναγγέλθηκε πως θα τεθεί σε πρώτο στάδιο, ως προς το ερώτημα κατά πόσο μπορεί η ηγεσία της Εισαγγελίας να αιτηθεί την παύση ενός ανεξάρτητου κρατικού αξιωματούχου που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ωστόσο δεν υπογράφει την σχετική αίτηση, η ουσία στρέφεται στην διαδικασία κατά την οποία θα κριθεί εάν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά, με βάση τα όσα θα του καταλογιστούν από το στρατόπεδο του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη.

Όπως εξήγησε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να κλητεύσουν μάρτυρες, οι οποίοι θα αντεξεταστούν, εντούτοις το Συμβούλιο σε αυτές τις διαδικασίες συνηθίζεται να ελέγχει τη διαδικασία. «Για την αντεξέταση για παράδειγμα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να έχεις εννιά δικαστές του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και να κάνεις αντεξέταση με τις ώρες. Είναι μια στοχευμένη διαδικασία αυτή, άρα είναι συγκεκριμένα πράγματα που περιμένεις να δεις. Άρα το ίδιο το Συμβούλιο προσπαθεί να ελέγξει και να περιορίσει τη διαδικασία, ώστε να κριθούν τα επίδικα θέματα. Διότι, σε τελική ανάλυση το επίδικο θέμα εδώ, είναι ένα. Εάν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά που να δικαιολογεί παύση».

Σε ό,τι αφορά τον όρο «ανάρμοστη συμπεριφορά», βάσει της οποίας είχε παυθεί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο κ. Αιμιλιανίδης ξεκαθάρισε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα ποινικά αδικήματα που αντιμετώπιζε ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δεν είχαν σχέση με την διαδικασία της παύσης, καθώς η αίτηση στηριζόταν αποκλειστικά στην συνέντευξη Τύπου που στην οποία είχε προβεί μετά το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, κατά την οποία εκτόξευσε συγκεκριμένες κατηγορίες κατά του Κώστα Κληρίδη. «Είναι σε αυτές τις δηλώσεις του Ρίκκου Ερωτοκρίτου που κρίθηκε ανάρμοστη συμπεριφορά από πλευράς του και όχι για οτιδήποτε είχε να κάνει με την ποινική διαδικασία», υπέδειξε ο κ. Αιμιλιανίδης, ο οποίος ήταν ένας εκ των δικηγόρων του Κώστα Κληρίδη που βγήκε νικητής στη διαδικασία.

Σημειώνεται πως δικηγόροι της ηγεσίας της Εισαγγελίας είναι Λέανδρος Παπαφιλίππου και ο Ντίνος Καλλής, ο οποίος είναι ο γιος του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου, Παναγιώτη Καλλή, που ήταν ο ποινικός ανακριτής στην υπόθεση Ρίκκου. Την πλευρά του Ελεγκτή, εκπροσωπούν οι δικηγόροι Πάμπος Ιωαννίδης, Τζο Τριανταφυλλίδης και Χρίστος Κληρίδης, με τους δύο τελευταίους να εκπροσωπούσαν και τον Κώστα Κληρίδη που προσέφυγε στο Δικαστήριο για παύση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, μιλώντας στον ΡΙΚ, ανέφερε πως η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν ορίζεται στο Σύνταγμα, ωστόσο «στην υπόθεση του Ρίκκου το Δικαστήριο παραπέμφθηκε σε σειρά αποφάσεων άλλων κρατών της κοινοπολιτείας όπως και ανακτοσυμβουλίου που είναι το Συμβούλιου που εξετάζει αιτήματα που είναι για αποικίες και υπήρχαν διάφορες υποθέσεις στις οποίες εφαρμόζεται για παύση ανεξάρτητων αξιωματούχων ακόμα και Γενικής Ελέγκτριας, δηλαδή υπήρχαν αντίστοιχες υποθέσεις, το κριτήριο της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Άρα καθοδηγήθηκε από αυτές τις αποφάσεις, τις οποίες αναφέρει και ρητά στην απόφαση του, που το είχαμε παραπέμψει τότε αναλυτικά, και στην απόφαση του αιτιολογεί επομένως με βάση αυτές τις αποφάσεις, τι είναι ανάρμοστη συμπεριφορά».

Με απλά λόγια, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, εξήγησε πως ανάρμοστη συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά η οποία είναι τόσο κάτω από τον πήχη από αυτή που αναμένεται να συμπεριφέρεται ένας ανεξάρτητος κρατικός αξιωματούχος, που να μην σου δίνει άλλη επιλογή παρά να τον παύσης. «Δηλαδή, αυτός ο ανεξάρτητος αξιωματούχος ή ο δικαστής, αναλόγως της υπόθεσης, συμπεριφέρθηκε με ένα τρόπο που ουσιαστικά να προσβάλλει την αξιοπρέπεια και το κύρος του συγκεκριμένου θεσμού τον οποίο υπηρετεί. Αντιλαμβάνεστε πως ο πήχης είναι ψηλός. Δηλαδή, είναι ένας πολύ ψηλός πήχης».

Περαιτέρω, υπέδειξε πως ο πήχης είναι ψηλός, «διότι για ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο ή για ένα δικαστή, δεν μπορεί κιόλας ο πήχης να είναι χαμηλός, με την έννοια ότι δεν μπορείς να κάνεις αιτήσεις παύσης ψύλλου πήδημα ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου ή ενός Δικαστή. Άρα ο πήχης είναι ψηλός. Πρέπει να κρίνει το Συμβούλιο ότι πράγματι υπήρχε συμπεριφορά που ουσιαστικά προσβάλλει την αξιοπρέπεια του θεσμού. Καθιστά τον κάτοχο του αξιώματος ακατάλληλο να κατέχει αυτό το αξίωμα. Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι ένα ψηλό βάρος απόδειξης για την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα που έκανε την αίτηση να αποδείξει αυτό το κριτήριο».

Σε ότι αφορά το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η πίεση που ασκεί η κοινωνία, δεδομένου πως ο Γενικός Ελεγκτής έχει μεγαλύτερη δημοφιλία, σε αντίθεση με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε πως ο κάθε δικαστής, όπως και ο κάθε άνθρωπος, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, συνεπώς αυτό διαδραματίζει ένα ρόλο, ωστόσο τόνισε πως ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να κρίνει με βάση την μαρτυρία, ανεξαρτήτως των γενικών εντυπώσεων που μπορεί να έχει.

«Θεωρώ πως οι δικαστές έχουν χρόνια εμπειρία στην αποστασιοποίηση», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, λέγοντας παράλληλα πως «μπορεί να είναι ιδιαίτερη διαδικασία, αλλά όλοι οι δικαστές έχουν εμπειρία στο να έχουν δικάσει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της καριέρας τους, παρόμοιας δύσης, ιδιόρρυθμες υποθέσεις. Άρα το γεγονός απλώς και μόνο των προσώπων, δεν νομίζω πως επηρεάζει, χωρίς να σημαίνει πως δεν είναι σίγουρα μια σοβαρή υπόθεση, αφού πρέπει να κρίνεις και αξιοπιστία». Κάτι το οποίο, όπως υπέδειξε ο νομικός, είναι απαιτητικό, καθώς αν κριθεί κάποιος μάρτυρας αναξιόπιστος, που είναι είτε πολιτειακός είτε κρατικός αξιωματούχος, αυτό είναι σοβαρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο

Δειτε Επισης

Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Έρευνες και κινητοποίηση για εντοπισμό της 13χρονης που απουσιάζει από την οικία της στη Λευκωσία