Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από την κατεδάφιση των συνόρων και πρώην εχθροί να γίνονται συνεργάτες και φίλοι, δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους εορτασμούς της 20ής επετείου της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς από τον Κυριάκο Γιαλλουρίδη - έναν από τους 10 νέους που γεννήθηκαν την 1η Μαΐου 2004 και βρέθηκαν στο Στρασβούργο για τους εορτασμούς - σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν οι Κύπριοι κατά την προετοιμασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν πιστεύει ότι έχουν ικανοποιηθεί αυτές οι προσδοκίες, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι «η Κύπρος αναγνώριζε πάντοτε πόσοι εκτεθειμένη ήταν τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά».

Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι πάνω από όλα ήλπιζαν για ασφάλεια και σταθερότητα. «Σήμερα νιώθουμε ότι έχουμε και τα δύο», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι πιο πρακτικά οι νεαροί Κύπριοι ήταν ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να σπουδάζουν, να εργάζονται, να ζουν οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και «σήμερα μας κάνει περήφανους το γεγονός ότι η ροή των Ευρωπαίων πολιτών είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Ακόμη, επεσήμανε ότι πολλοί Κύπριοι ήλπιζαν πως η ένταξη θα γινόταν ταυτόχρονα με την επανένωση της Κύπρου. «Αυτό δεν συνέβηκε και η Κύπρος εντάχθηκε σαν χώρα διχασμένη. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από την κατεδάφιση των συνόρων και πρώην εχθροί να γίνονται συνεργάτες και φίλοι», είπε.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο του είπε «είμαι ηλικιωμένος πλέον και ελπίζω κατάκαρδα ότι η δική σου γενιά θα καταφέρει αυτό που η δική μου δεν κατάφερε. Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ».  

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Ιακώβου δήλωσε σε δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος πάει πάρα πολύ καλά», σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την κατοχή ενός πολύ μεγάλου μέρους της Κύπρου από την Τουρκία. Υπέδειξε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες επίλυσης, αλλά η Τουρκία έχει τεράστιους σχεδιασμούς, ίσως και δυνατότητες να επιβάλει το δικό της. Αυτό, συνέχισε, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς δεν προσπαθούν οι μεγάλες, έστω και οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ να επιλύσουν σε μια δίκαιη βάση».

Ακόμη μιλώντας για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές είπε ότι «ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και (θα πρέπει) να σταθμίζει και να ζυγίζει τους υποψηφίους πάντοτε για το καλό της Κύπρου».

Από πλευράς του ο κ. Γιαλλουρίδης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ένωση στην οποία ανήκει και η Κύπρος βοηθά σε πολλούς τομείς, όπως είναι η οικονομία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που προσφέρονται προς τους φοιτητές από το πρόγραμμα Εράσμους. Είπε ότι θέλει να σπουδάσει και αστροφυσική σημειώνοντας ότι η Ευρώπη προσφέρεται για σπουδές και άσκηση του επαγγέλματος.  

Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από πλευράς της ότι όταν το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, την 1η Μαΐου 2004, μια ολόκληρη ήπειρος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.

«Οι φλόγες των φωτιών φώτισαν τη νύχτα στις χώρες της Βαλτικής. Χίλια πυροτεχνήματα έβαψαν τη θάλασσα γύρω από τη Μάλτα και την Κύπρο και τις λίμνες της Σλοβενίας και η Ωδή στη Χαρά αντηχούσε στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που προηγουμένως βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν απλώς η γέννηση μιας μεγαλύτερης Ένωσης - ήταν η γέννηση μιας νέας εποχής».

Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στα τότε νέα κράτη μέλη είδαν τις χώρες τους να μεταμορφώνονται λέγοντας ότι οι οικονομίες τους άνθισαν, η γεωργική παραγωγή τριπλασιάστηκε και τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν στο μισό.

«Η δύναμη της Ευρώπης, μαζί με την εφευρετικότητά σας, έφερε ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα σε όλες τις χώρες σας. Με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, η Ευρώπη σας έκανε πιο δυνατούς. Αλλά και εσείς κάνατε την Ευρώπη πολύ πιο δυνατή. Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν απολαύσει νέες ευκαιρίες για σπουδές και εργασία, εξαγωγές και επενδύσεις σε μια ευρύτερη Ένωση», είπε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι τα νέα κράτη μέλη ενίσχυσαν την ανταπόκρισή της ΕΕ στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζονται «από την αποφασιστική υποστήριξη των ανατολικών μελών μας στην Ουκρανία μέχρι την ηγετική θέση της Κύπρου στο άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη βοήθεια προς τη Γάζα. Χάρη σε εσάς, η φωνή της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή είναι πολύ πιο ισχυρή».

Τέλος, δήλωσε ότι «είναι σωστό να προσβλέπουμε στη μελλοντική διεύρυνση, καθώς σηματοδοτούμε την επιτυχία των τελευταίων 20 ετών» ενώ είπε ότι «αυτό που θα συμβεί στην Ουκρανία θα διαμορφώσει για πάντα το μέλλον της Ένωσής μας». Τόνισε ότι μια νίκη του Πούτιν δεν θα άλλαζε μόνο τον χάρτη αλλά θα άλλαζε την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Περήφανοι για την ποικιλομορφία μας, είπε η Μέτσολα

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε στην εναρκτήρια τελετή ότι είναι αλήθεια ότι αυτές τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις, συμπληρώνοντας ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι μαζί, καταφέραμε να τις αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ενότητα δεν σημαίνει ομοιογένεια. Η Ευρώπη, είπε, δεν επιδιώκει να κάνει τους πάντες ίδιους. «Είμαστε υπερήφανοι για τις διαφορές μας. Περήφανοι για τις μοναδικές μας παραδόσεις, τους πολιτισμούς μας, τις γλώσσες μας και την ποικιλομορφία μας. Το έχουμε αποδείξει αυτό τα τελευταία 20 χρόνια», επεσήμανε.

Σε ένα ιστορικό τόνο η Πρόεδρος Μέτσολα είπε ότι πριν από 20 χρόνια, στεκόταν στη Βαλέτα - μαζί με όλη τη χώρα. «Θα θυμάμαι πάντα εκείνο το τεράστιο πλήθος που πλημμύριζε από την κατανόηση της απεριόριστης δυνατότητας, της ελπίδας και της πίστης στο μέλλον», σημείωσε.

«Μετρούσαμε αντίστροφα τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα μέχρι η Μάλτα μαζί με την Κύπρο, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κράτη μέλη», είπε.

Σημείωσε ότι τώρα, μια γενιά μετά, είναι οι άνθρωποι στην Ουκρανία, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στη Μολδαβία και στη Γεωργία που κοιτάζουν προς την Ευρώπη, με την ίδια αίσθηση ελπίδας και πίστης στο κοινό μέλλον. «Όπως ακριβώς συνέβη και με τις 10 χώρες της διεύρυνσης του 2004 και με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτή που κοιτάζει αλλού», σημείωσε.

Η Πρόεδρος Μέτσολα επεσήμανε ακόμη ότι η μετασχηματιστική επίδραση της διεύρυνσης της ΕΕ στις ζωές γενεών Ευρωπαίων είναι αναμφισβήτητη φέρνοντας ως παράδειγμα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα που παρέχονται στους πολίτες της Ένωσης και τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε νέους και ηλικιωμένους.

Των τοποθετήσεων προηγήθηκε προβολή βίντεο για τα 20χρονα της ένταξης των δέκα χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ πρώην Πρωθυπουργών, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων των δέκα χωρών που ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των χωρών τους με νέους και νέες από τα τότε νέα κράτη μέλη που γεννήθηκαν πέριξ της 1ης Μαΐου 2004 και προσκλήθηκαν στο Στρασβούργο.

Παρόντες στους εορτασμούς ήταν νυν και πρώην ηγέτες της ΕΕ, ενώ συμμετείχε και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Τοποθετήσεις έγιναν και από τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και από τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάτ Κοξ οι οποίοι ήταν εν ενεργεία το 2004, χρονιά ένταξης των 10 χωρών. Η τελετή έκλεισε με την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, την οποία ερμήνευσε η χορωδία Voix de Stras.

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ