Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»

Απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα στους χαμηλοσυνταξιούχους, μετά και την απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το πασχαλινό επίδομα από 190 σε 250 ευρώ για σχεδόν δεκατέσσερις χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι από τους μισούς, που θα λάβουν το εν λόγω επίδομα.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι σήμερα, ξεπερνούν τους 30.000 και γι’ αυτό τον λόγο, η απόφαση να παραχωρηθεί σε 14.000, δεν άφησε ικανοποιημένους τους συνταξιούχους. Όπως ανέφερε στον REPORTER, o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, «αυτό το πράγμα είναι προκλητικό και το αναφέραμε και κατ’ ιδίαν της Υφυπουργού Πρόνοιας μόλις ολοκληρώσαμε τη συνάντηση μαζί της. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως όταν η Κυβέρνηση ασχοληθεί με τα ζητήματα των συνταξιούχων είναι μεγάλος ‘τσιγκούνης’, την ώρα που πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πακέτο στήριξης των ευάλωτων ομάδων και η προτεραιότητα ήταν να δώσει 45 εκατομμύρια στις εταιρείες για να τις απαλλάξει με ένα μνημονιακό μέτρο».

Με επιστολή τους τον περασμένο Μάρτιο προς την Υφυπουργό Πρόνοιας, οι συνταξιούχοι, ζήτησαν όπως επανέλθουν τα κριτήρια που ίσχυαν μέχρι το 2012. Από το 2013 και εντεύθεν, εξήγησε ο κ. Σκαρπάρης, «έγινε ένα κουτσούρεμα των κριτηρίων, με τρόπο ώστε να αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν λαμβάνουν το πασχαλινό επίδομα. Ενώ υπάρχει το όριο της φτώχειας για να είναι κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος, που είναι τα 15.486 ευρώ στην περίπτωση του ανδρογύνου, το εισοδηματικό κριτήριο για να είναι δικαιούχος για να λάβει το πασχαλινό επίδομα είναι στα 12.000. Επίσης, στην περίπτωση του ενός ατόμου, το εισοδηματικό κριτήριο είναι στα 7.000, ενώ το όριο της φτώχειας για ένα άτομο είναι στα 10.324 ευρώ».

Επίσης, ο κ. Σκαρπάρης, στάθηκε στο πέναλτι του 12% που τέθηκε στις συντάξεις , χαρακτηρίζοντας το ως ακόμη ένα προβληματικό σημείο, με την Κυβέρνηση, όπως ανέφερε, «να μην επιλύνει αυτό το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και άτομα που είναι ευάλωτα».

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό βήμα η αύξηση για μερικούς συνταξιούχους το πασχαλινό επίδομα κατά 60 ευρώ, ωστόσο, υπογράμμισε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, «χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι πέραν από τους μισούς, επηρεάζονται και αυτοί από την ακρίβεια όπως και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτοί δεν θέλουν κάτι επιπλέον για να περάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους;».

Ιδιαίτερο προβληματισμό μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά του κ. Σκαρπάρη, για το γεγονός ότι αρκετοί συνταξιούχοι, πρόκειται να μην κάνουν Πάσχα, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. «Σίγουρα θα έχει συνταξιούχους που θα δυσκολευτούν το Πάσχα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τοπική μας οργάνωση της ΕΚΥΣΥ, προετοιμάζει να δώσει μέχρι και εκατό πακέτα σε άπορες οικογένειες, ανάμεσά τους και πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν τα βγάζουν πέρα. Κατά την περίοδο του Πάσχα, με το επιπρόσθετο κόστος και το κόστος του ηλεκτρισμού και τα υπόλοιπα έξοδα που έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν αρκούν με τίποτα με τα όσα λαμβάνουν από τις συντάξεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις