Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
19:09 - 23 Απριλίου 2024
Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και να διασφαλίσει την προστασία όλων των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για να κάνουν τη σωτήρια δουλειά τους χωρίς να στοχοποιούνται, ανέφερε την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ευρωβουλευτών για την απάντηση της ΕΕ στις επανειλημμένες επιθέσεις κατά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, δημοσιογράφων και αμάχων πολιτών από τον στρατό του Ισραήλ στη Γάζα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επεσήμανε ότι «έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς -την οποία συνεχίζουμε να καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο- και που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα». Πρόσθεσε ότι χθες είχε μια συνάντηση με τις χώρες του Κόλπου και αυτό το ζήτημα ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα. Σημείωσε ότι το πρόσφατο ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ ήταν επίσης μια ξεκάθαρη κλιμακούμενη επίθεση, «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ταυτόχρονα, τη σοβαρότητα του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα».
Ανέφερε ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, γυναίκες, παιδιά, ενώ διπλάσιος είναι ο αριθμός των τραυματιών. Υπέδειξε ακόμη ότι το 75% του πληθυσμού που εκτοπίστηκε βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. «Γνωρίζουμε ότι δεκάδες παιδιά έχουν ήδη πεθάνει από την πείνα», είπε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι μια πρόσφατη ενδιάμεση εκτίμηση των ζημιών από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ότι οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου 90 δισεκατομμύρια. «Αυτό θα ήταν το κόστος της ανοικοδόμησης των υποδομών της Γάζας σύμφωνα με την μελέτη που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε φανταστείτε τώρα είναι πολύ χειρότερα», είπε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 60% της φυσικής υποδομής έχει υποστεί ζημιές και το 35% έχει καταστραφεί πλήρως».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε ακόμη ότι τουλάχιστον 249 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από τις 7 Οκτωβρίου. «Ανάμεσά τους, 181 υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών. Και νομίζω ότι πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλες τις υπηρεσίες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της UNWRA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), η οποία έχει χάσει 178 υπαλλήλους», είπε.
Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, ήρθε το ισραηλινό χτύπημα εναντίον της αυτοκινητοπομπής της World Central Kitchen που σκότωσε επτά εργαζόμενους, ενώ παρέδιδαν βοήθεια στους πιο ευάλωτους στη Γάζα. «Είμαστε επίσης συγκλονισμένοι από τον αριθμό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν από το χτύπημα στη Γάζα. Περίπου 100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον απολογισμό των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα σε λιγότερο από έξι μήνες», είπε.
«Ανησυχούμε επίσης για την πρόσφατα υιοθετηθείσα νομοθεσία που δίνει προσωρινή εξουσία στην ισραηλινή Κυβέρνηση να εμποδίζει τα ξένα δίκτυα μέσων ενημέρωσης να λειτουργούν στο Ισραήλ» είπε και επεσήμανε ότι «αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης των ξένων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία σχετικά με το τι γνωρίζουμε για το τι συμβαίνει εκεί». Σημείωσε ότι «επιμένουμε στο γεγονός ότι η δημοσιογραφία πρέπει να προστατεύεται και να παρέχεται πρόσβαση στη Γάζα για να διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου».
«Πρέπει να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και να διασφαλίσει την προστασία όλων των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για να κάνουν τη σωτήρια δουλειά τους χωρίς να στοχοποιούνται», είπε.
Δήλωσε ακόμη ότι η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορα στο σημείο διέλευσης Erez είναι μια θετική είδηση λέγοντας ότι «πρέπει όμως να εφαρμοστούν. Δεν είναι θέμα ανακοινώσεων. Είναι θέμα πράξης και προς το παρόν γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και πολύ μικρή ποσότητα». Είπε ότι οι ταχύτεροι έλεγχοι και η καλύτερη διανομή παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν και είναι ζωτικής σημασίας το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το δεσμευτικό ψήφισμα 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζητά πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση.
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών και αν υπάρχει κάποιος που δεν πιστεύει σε αυτή τη λύση, τότε πρέπει να μας πει ποια είναι η εναλλακτική λύση», είπε. «Δεν θέλετε οι Παλαιστίνιοι να έχουν το δικό τους κράτος για να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ. Αν δεν θέλετε αυτή τη λύση, πρέπει να πείτε στη διεθνή κοινότητα ποια άλλη λύση έχετε κατά νου για να εξασφαλίσετε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια για αυτούς τους δύο λαούς που για πάρα πολλά χρόνια πολεμούν για την ίδια γη», επεσήμανε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά θέλουμε να γίνει σεβαστό το ανθρωπιστικό δίκαιο και θέλουμε να σταματήσει η αυστηρή διαχείριση, να έρθει ανθρωπιστική βοήθεια, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να τεθεί σε εφαρμογή μια πολιτική διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτόν τον δραματικό πόλεμο».
Είπε ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας ότι «υπάρχουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους της Ράφα χωρίς κανένα άλλο καταφύγιο από ένα κομμάτι πλαστικό πάνω από το κεφάλι τους. Και οι ανθρωπιστικές συνέπειες θα ήταν καταστροφικές».
Πηγή: KYΠΕ