Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας

Η κόντρα μεταξύ της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας με τον Γενικό Ελεγκτή, η οποία θα έλεγε κανείς πως άρχισε με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη το 2020, αφού είχαν διαφορετική προσέγγιση σε κάποια ζητήματα σε σχέση με τον τέως Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη με τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε άριστη συνεργασία, βρίσκεται σε οριακό αλλά και καθοριστικό σημείο. Και αυτό διότι, η καταχώρηση αίτησης από πλευράς Σαββίδη-Αγγελίδη για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά, θα αναδείξει μόνο ένα νικητή και η απόφαση, πέραν των όσων θα εκτυλιχθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναπόφευκτα θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων σε διάφορα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου

Στην ουσία, πρόκειται για μια μάχη ως προς το ποιος θα επικρατήσει στον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο οποίος δια της οδού του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έρχεται στο τέλος του, αφού μετά από μια τέτοια διαδικασία, που εκ των προτέρων ο μεγάλος ηττημένος είναι η πολιτεία και οι θεσμοί της, δεν θα μπορούσε η επόμενη μέρα της απόφασης να βρει τα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες θέσεις. Αφενός επειδή θα υπάρχει κάποιος ηττημένος ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες των πράξεων του και αφετέρου γιατί δεν νοείται μετά από μια τέτοια μάχη μεγατόνων, τα ίδια πρόσωπα να παραμείνουν στις θέσεις τους και να καλούνται να συνεργαστούν για το καλό του κράτους, δηλαδή πράγμα που δεν έπραξαν στα τρία χρόνια που κλήθηκαν να συνυπάρξουν.

Με απλά λόγια, ή εκείνοι, Σαββίδης-Αγγελίδης, ή αυτός, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Εάν η απόφαση είναι πως ο Γενικός Ελεγκτής επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά, τότε ο δρόμος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι άλλος από την παύση του Ελεγκτή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, υπό το βάρος της αποτυχίας μιας διαδικασίας που διασύρθηκαν οι θεσμοί, θα πρέπει να υποβάλλουν την επόμενη μέρα τις παραιτήσεις τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ανεξαρτήτως εάν οι εξελίξεις στα μάτια των πολιτών δεν λειτουργούν υπέρ καμίας πλευράς, το σήριαλ μεταξύ δύο κορυφαίων θεσμών, έρχεται στο τέλος του. Πριν όμως αυτό το τέλος, θα προηγηθεί μια τεράστια νομική μάχη, με τις δύο πλευρές να άρχισαν ακονίζουν μαχαίρια, ενώ τα όσα διαμηνύονται πως θα εκτυλιχθούν στις δικαστικές αίθουσες, θα είναι πρωτοφανείς και θα σπάσουν ακόμα και το προηγούμενο της υπόθεσης Ρίκκου Ερωτωκρίτου. Και αυτό διότι, στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου οι δύο πλευρές κινήθηκαν σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ενώ σε αυτή την περίπτωση ετοιμάζεται μεγάλη μάχη με κλήτευση μεγάλου αριθμού μαρτύρων για διάφορα θέματα και υποθέσεις, ενώ κατά πάσα πιθανότητα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κλητευθεί από τη μια εκ των δύο πλευρών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γεγονός που δεν έχει συμβεί ξανά στα χρονικά σε τέτοια διαδικασία, την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν συμφωνεί με την καταχώρηση αίτησης για παύση του Ελεγκτή, αφού ήδη εξέφρασε την άποψη πως, παρά τις διαφωνίες του με την Ελεγκτική ως προς τις τοποθετήσεις του σε κάποια ζητήματα, δεν θα ενεργοποιούσε τις διαδικασίες για παύση του.

Πριν την έναρξη, ωστόσο, της μεγάλης μάχης, που είναι η διαδικασία κατά την οποία θα εξεταστεί η ουσία της αίτησης και θα τεθούν ενώπιον του Συνταγματικού όλα τα στοιχεία, θα προηγηθεί μια άλλη μάχη, καθοριστικής σημασία ως προς την έκβαση της υπόθεσης και αν αυτή τελικά θα εκδικαστεί.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν μέχρι στιγμής, η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους Τζο Τριανταφιλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη, θα καταθέσει προδικαστική ένσταση ως προς το κατά πόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να εξετάσει μια τέτοια αίτηση, αφού πρόκειται για ένα κρατικό αξιωματούχο που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεπώς, είναι η θέση του στρατοπέδου της Ελεγκτικής, πως προκύπτουν «τεράστια δικονομικά ζητήματα και είναι αμφίβολο εάν δικαιούται, είτε ο Γενικός είτε ο Βοηθός, από μόνοι τους να προσφύγουν σε αυτή τη διαδικασία», όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο κ. Κληρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για θεσμικό ζήτημα., το οποίο άπτεται της ευθύνης του Προέδρου.

Συνεπώς, σε πρώτη φάση, η πλευρά του Ελεγκτή θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με την αντίπερα όχθη βέβαια να θεωρεί πως έχει κάθε δικαίωμα να καταχωρήσει τέτοια αίτηση, ανεξαρτήτως με την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, εάν το Δικαστήριο εγκρίνει την προδικαστική ένσταση, τότε η διαδικασία ολοκληρώνεται πριν καν αρχίσει, με την πλευρά της Εισαγγελίας, μιλώντας με αθλητικούς όρους, να δέχεται ήττα από τα αποδυτήρια, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, καταφέρνει να κερδίσει την πρώτη μάχη και τότε ξεκινά η εξέταση της ουσίας της αίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης και Χρίστος Κληρίδη (στην νομική του ομάδα βρίσκεται και ο δικηγόρος Πάμπος Ιωαννίδης) ήταν οι νομικοί που εκπροσώπησαν τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στην αίτηση που καταχώρησε και πέτυχε για την παύση του Ρίκκου Εωτοκρίτου. Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν πως στην νομική ομάδα του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, βρίσκεται ο Ντίνος Καλλής, ο οποίος είναι γιος του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου, Παναγιώτη Καλλή, ο οποίος ήταν αυτός που διεξήγαγε ποινική έρευνα και εντόπισε ποινικά αδικήματα κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν περιουσίες προσώπων αξίας πάνω από 90,000 ευρώ-Εμπλέκονται σε υπόθεση ναρκωτικών
Προωθούν τροποποίηση του Νόμου για τα νάρκοτεστ-Έρχονται emoji για την ταχύτητα των οδηγών
Ανακαλούνται πάνω από δέκα χιλιάδες αερόσακοι οχημάτων Honda-Δείτε τη λίστα με τους αριθμούς εγγραφής
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις φοιτητικές χορηγίες έξω από τη Βουλή-Έκλεισε ο δρόμος
Τραγωδία στη Λευκωσία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα-Ανακαίνιζε διαμέρισμα και έπεσε στο κενό 67χρονος
Παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες η διαθεσιμότητα των δεσμοφυλάκων για την απόδραση του Κομμωτή
Πώς το Ανώτατο έκοψε στην μέση την απόφαση για Θανάση-Έκρινε «απαραίτητο» τον Σταυριανό, επίκληση στο δημόσιο συμφέρον
Παραπέμφθηκε σε δίκη με επτά κατηγορίες η 66χρονη πρόεδρος ΜΚΟ-Αντιμέτωπη και με το αδίκημα της διαφθοράς
Ακινητοποιήθηκαν τα εξήντα δύο οχήματα της Αστυνομίας που έχουν εγκατεστημένους αερόσακους Takata
Ικανοποίηση ΠΑΣΥΔΥ για τις εξαγγελίες του ΠτΔ για τις Φυλακές