Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου

Το αν τελικά θα συρθούν στα Δικαστήρια, η ηγεσία της Εισαγγελίας και ο Γενικός Ελεγκτής, είναι κάτι που θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ο Σάββας Αγγελίδης, αν και θέλησε να προβεί σε προαναγγελία μέσω συνέντευξης του, εντούτοις όταν ρωτήθηκε εάν λήφθηκε απόφαση, απάντησε πως δεν θεωρεί ορθό να προτρέξει με είδηση ότι αποφασίστηκε η καταχώρηση σχετικής αίτησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Σάββας Αγγελίδης σε συνέντευξη του ανακοίνωσε στην ουσία την πρόθεση του ιδίου και του Γενικού Εισαγγελέα να προσφύγουν στο Δικαστήριο, ωστόσο με βάση τα όσα αναφέρει, το ζήτημα που θα τεθεί από την πλευρά τους, δεν είναι η οριοθέτηση των εξουσιών αλλά το να κριθεί κατά πόσο προκύπτει ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Κάτι που συνεπάγεται με απόλυση του, στο σενάριο που πετύχει το εγχείρημα της ηγεσίας της Εισαγγελίας, σε διαφορετική περίπτωση, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης θα βρεθούν εκτιθέμενοι και ενδεχομένως να τεθεί θέμα παραίτησης τους για λόγους ευθιξίας, αφού πέραν του ότι θα αυξηθεί η αμφισβήτηση γύρω από τα πρόσωπα τους, δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν δύο κορυφαίοι θεσμοί του κράτους κάτω από αυτές τις συνθήκες και θα πρέπει να μπει ένα τέλος, στην βάση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Από εκεί και πέρα, στο ενδεχόμενο που απορριφθεί η αίτηση της Εισαγγελίας για παύση του Ελεγκτή, καθώς σε διαφορετικό σενάριο το θέμα τελειώνει με την παύση του, τότε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος χαρακτηρίζεται κακός δαίμονας για διάφορους αξιωματούχους και υπηρεσίες, με τους οποίους κατά καιρούς ήρθε σε μετωπική σύγκρουση, ενδεχομένως να μετατραπεί σε «υπερδύναμη», ακολουθώντας ακόμη πιο σκληρή στάση για διάφορα θέματα, αφού θα έχει στην φαρέτρα του μια αποτυχημένη προσπάθεια για παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα φέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τέλος της κόντρας μεταξύ Εισαγγελίας και Ελεγκτή, αφού η δικαστική διαδικασία θα έχει μόνο ένα νικητή. Και οι δύο πλευρές, αφήνουν να διαρρεύσουν πως είναι έτοιμες για μια νομική μάχη, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν ιδιώτες δικηγόροι και από τους μεν και από του δε, ενώ από την στιγμή της προαναγγελίας για καταχώρηση της σχετικής αίτησης για παύση του Γενικού Ελεγκτή, διάφοροι έγκριτοι νομικοί έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες.

Αυτό που αποτελεί παραδεκτό γεγονός, είναι πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το να αποδείξεις ανάρμοστη συμπεριφορά από ένα κρατικό αξιωματούχο, αν και υπάρχει η απόφαση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, με νομικούς ωστόσο να σημειώνουν πως πρόκειται για δύο υποθέσεις με διαφορετικά συστατικά στοιχεία.

Το ενδιαφέρον βέβαια που προκύπτει είναι πως οι δύο εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης και Χρίστος Κληρίδη (στην νομική του ομάδα βρίσκεται και ο δικηγόρος Πάμπος Ιωαννίδης) ήταν οι νομικοί που εκπροσώπησαν τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στην αίτηση που καταχώρησε και πέτυχε για την παύση του Ρίκκου Εωτοκρίτου. Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν πως στην νομική ομάδα του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, βρίσκεται ο Ντίνος Καλλής, ο οποίος είναι γιος του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου, Παναγιώτη Καλλή, ο οποίος ήταν αυτός που διεξήγαγε ποινική έρευνα και εντόπισε ποινικά αδικήματα κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Αν τελικά καταχωρηθεί αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα πρόκειται για μια τιτάνια νομική μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό διότι, τόσο οι μεν όσο και οι δε, θα πρέπει να παίξουν τα ρέστα τους, καθώς η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι καθοριστική από πολλές απόψεις και ειδικότερα για το μέλλον και των τριών, αφού η επόμενη μέρα θα φέρει ντόμινο εξελίξεων σε διάφορα επίπεδα.

Δεδομένου πως και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να κλητεύσουν μάρτυρες προκειμένου να στηρίξουν το αφήγημα τους, αυτό είναι που ενδεχομένως να μετατρέψει τη διαδικασία σε «Κακουργιοδικείο», ενώπιον του οποίου θα ανοιχτούν διάφορα ζητήματα. Από τη μία, η πλευρά της Εισαγγελίας, θα ανοίξει το αρχείο που έχει ετοιμάσει και στη βάση του οποίου θεωρεί πως ο Γενικός Ελεγκτής, μέσα από ενέργειες ή δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια υπερέβη τις εξουσίες του και επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ από την άλλη, η νομική ομάδα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι έτοιμη να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου, όπως διαμήνυσε, και να αποκαλύψει στοιχεία και γεγονότα, στην βάση των οποίων στηρίζονταν οι τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Στην ουσία, η πλευρά της Ελεγκτικής, δεν προετοιμάζεται μόνο για να αντικρούσει τα όσα θα τις καταλογιστούν από την αντίπερα όχθη, αλλά φαίνεται να είναι έτοιμη να πάει ένα βήμα παραπέρα, ανοίγοντας υποθέσεις και καλώντας μάρτυρες, από κάθε κατεύθυνση. Για παράδειγμα, δεδομένου πως αφορμή της πιθανής αίτησης ήταν οι καταγγελίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και οι οποίες αφορούσαν αναστολές υποθέσεων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, οι δικηγόροι του Ελεγκτή φαίνεται να προτίθενται να καλέσουν ενώπιον Δικαστηρίου τους πρωταγωνιστές. Δηλαδή, ενδεχομένως να καλέσουν ως μάρτυρες τους Βρετανούς ερευνητές προκειμένου να τοποθετηθούν για τα ευρήματα τους, τον πρόεδρο της Αρχής κατά της Διαφθοράς, λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, τον αξιωματικό της Αστυνομίας που είχε εμπλοκή, Μιχάλη Κατσουνωτό αλλά και άλλους πρωταγωνιστές. Η ίδια στρατηγική ενδεχομένως να ακολουθηθεί και σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες θα γίνει αναφορά και οι οποίες είχαν διερευνηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ ακόμα και αν δεν γίνουν αναφορές σε συγκεκριμένες, η πλευρά του Ελεγκτή προτίθεται να τις αγγίξει η ίδια, επαναφέροντας στο προσκήνιο πολύκροτες υποθέσεις.

Συνεπώς, πέραν της ανάρμοστης συμπεριφοράς, το γεγονός ότι θα ανοίξουν υποθέσεις, θα ακουστούν οι ενέργειες που έγιναν και θα κληθούν μάρτυρες γύρω από διάφορες υποθέσεις, τότε γίνεται αντιληπτό πως εκτός από την ουσία, η διαδικασία θα λάβει περαιτέρω διαστάσεις, που ενδεχομένως να αγγίξουν και άλλα πρόσωπα, πέραν των εμπλεκομένων.

Στην αντίπερα όχθη, η Νομική Υπηρεσία θεωρεί πως με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει, μπορεί να πετύχει την παύση του Γενικού Ελεγκτή, κάτι που είχε προαναγγείλει τόσο ο Γιώργος Σαββίδης όσο και ο Σάββας Αγγελίδης, με αφορμή τις καταγγελίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς αλλά και τη στάση που ακολούθησε.

Θεωρείται δεδομένο ωστόσο, πως όποιος και να είναι ο νικητής στην ενδεχόμενη επικείμενη μάχη, ο μεγάλος χαμένος από την όλη διαδικασία, θα είναι το κράτος, αφού δύο κορυφαίοι θεσμοί του θα διασυρθούν στα Δικαστήρια, την ώρα που η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των αξιωματούχων αλλά και των θεσμών, είναι κλονισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζεται για μάχη η νομική ομάδα Ελεγκτή-«Θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, θα ακουστούν πάρα πολλά»

Δειτε Επισης

Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης