Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκωσίας είναι καίριας σημασίας για την προώθηση και διατήρηση της ιστορικής αξίας της πρωτεύουσας, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια του έργου διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Πύλης Πάφου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων 2024.

Όπως είπε, μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στον χώρο της Πύλης Πάφου, αναδείχθηκε η διαχρονική σημασία της Πύλης ως ένα από τα βασικά σημεία πρόσβασης στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας από την Ενετοκρατία μέχρι και την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ανασκαφές ανέδειξαν και τον ρόλο της περιοχής, κατά την Οθωμανική περίοδο, με τον εντοπισμό της θεμελίωσης του υδραγωγείου Arab Ahmet, συμπληρώνοντας έτσι ακόμα μια ψηφίδα στην ιστορία της περιοχής.

Λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, διεξήγαγαν αρχιτεκτονική μελέτη για ανάδειξη του χώρου ως ένα βιωματικό μουσείο της ιστορίας της πόλης, είπε η Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι η σύνδεση του αστικού τοπίου με τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής δεν ήταν εύκολο εγχείρημα για τους δημιουργούς του έργου, που όμως κατάφεραν να φέρουν εις πέρας "ένα πολύ πετυχημένο αποτέλεσμα".

"Η Πύλη Πάφου αποτελεί σήμερα, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους, σημείο αναφοράς και ένα αγαπημένο ιστορικό σύμβολο του πυρήνα της πόλης, καθιστώντας την ανάδειξή της πολύπλευρη με ιστορική και πολιτιστική σημασία", επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ιστορία της Λευκωσίας αντικατοπτρίζεται στα μνημεία της, για αυτό τον λόγο η  συντήρηση και ανάδειξη χώρων όπως τα Ενετικά Τείχη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της πρωτεύουσας.

"Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως και εγώ προσωπικά, αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της κληρονομιάς μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη διεκπεραίωση έργων που συμβάλλουν στην προβολή τέτοιων μνημείων, σημαντικών για την αρχαιολογία και ιστορία του τόπου μας", ανέφερε.

Η Δρ Κασσιανίδου είπε ότι αυτό το έργο είναι μια απόδειξη ότι οι συνέργειες ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, στα αρμόδια τμήματα και στα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου οδηγούν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη διατήρηση  και ανάδειξη των μνημείων. "Η επιστημοσύνη, η κατάρτιση και η αμοιβαία συνεργασία έχουν ως μοναδικό αποδέκτη την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μια συλλογική ευθύνη και ένας μακροπρόθεσμος αγώνας που αφορά όλους μας", σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η Λευκωσία μπορεί να διατηρήσει και να μοιραστεί τον πλούτο της πολιτιστικής της κληρονομιάς με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, που μπορούν πλέον με μια περιδιάβαση να θαυμάσουν την αναβαθμισμένη εικόνα  της περιοχής της Πύλης Πάφου. "Με τη διαφύλαξη αυτών των δομών, η πόλη διατηρεί ζωντανή τη σύνδεσή της με το παρελθόν και ενισχύει τον χαρακτήρα της για το μέλλον", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε